Silmien laserleikkauksessa käyneet katuvat yleensä vain yhtä asiaa – ”On ihana kuulla, miten tyytyväisiä ihmiset ovat leikkauksen jälkeen”

Optikkona työskentelevä Heidi Hirvelä tietää, miten paljon silmien laserleikkaus parantaa elämänlaatua.

Optikkoliikkeessä työskennellessään Heidi Hirvelä ihastui trendikkäisiin silmälaseihin. Silmien laserleikkauksen jälkeen Heidin ei ole tarvinnut ostaa itselleen enää uusia silmälaseja, mutta aurinkolaseja hänellä on vino pino kaikkiin tilanteisiin.

Vuonna 2009 optikkoliikkeessä työskennellyt Heidi Hirvelä eli kiireistä ja aktiivista lapsiperhe-elämää. Vapaa-ajallaan Heidi nollasi kiireet mielellään vetämällä lenkkarit tai hiihtomonot jalkaansa ja lähtemällä metsään.

Optikon työssään Heidillä oli mahdollisuus valita monenlaisia hienoja ja tyylikkäitä silmälaseja, mutta liikuntaharrastusten parissa ja patikointireissuilla silmälasit häiritsivät ja olivat tiellä.

Heidi ehti kokeilla vuosien aikana monenlaisia piilolinssejä, mutta ei löytänyt tarpeeksi hyväntuntuisia piilareita. Lopulta hän päätti varata kollegansa suosituksesta ajan Terveystalon Silmäklinikalle ja otti selvää, voisiko hän päästä silmien laserleikkaukseen.

Kaikki sujui nopeasti ja pian laserleikkaus oli tehty. Aktiivinen arki jatkui uusin silmin: parin päivän päästä leikkauksesta Heidi Hirvelä istahti jo auton rattiin ja viikon sisällä näkö tarkentui erinomaiseksi. Hikiliikuntaa, saunomista, uimista ja silmämeikkiä piti välttää vielä viikon ajan.

Laserleikkaus helpotti elämää valtavasti ja on ollut todellakin sen arvoista. Vaikka enää minun ei ole tarvinnut vuosiin hankkia silmälaseja, on minulla onneksi ihania aurinkolaseja edelleen vino pino, Heidi kertoo nauraen.

Moni miettii silmäleikkaukseen menoa liiankin pitkään

Heidi on työskennellyt optikkona jo 20 vuoden ajan. Viisi vuotta sitten Heidi vaihtoi optikkoliikkeestä Terveystalon Silmäklinikalle, joten aikoinaan leikkauksen tehnyt silmäkirurgi Antti Juutinen on siis nykyään hänen työkaverinsa.

”Antti on todellakin asiansa osaava ja luottamusta herättävä ihminen. Moni kehuukin minulle leikkauksen jälkitarkastuksessa, että Antin leppoisa ja rauhallinen olemus rauhoitti heti kättelyssä. Antti ei ikinä häslää tai häsellä”, Heidi kertoo.

Ihmisten tietoisuus silmäleikkauksista on kasvanut vuosien varrella ja leikkausten kysyntä on noussut runsaasti. Moni tulee silmäklinikalle leikkauksessa käyneen ystävän tai työkaverin suosituksesta.

Heidi harrastaa aktiivisesti liikuntaa ja viihtyy ulkona kaikkina vuodenaikoina.

Hirvelä tekee silmäleikkauksessa käyneille jälkitarkastuksia ja palaute on ollut lähes poikkeuksetta positiivista.

”Suurin osa laserleikkauksessa käyneistä asiakkaista harmittelee sitä, että on miettinyt leikkaukseen menoa ihan liian pitkään. Moni myöntääkin leikkauksen jälkeen, että olisi pitänyt mennä leikkaukseen jo paljon aikaisemmin, sillä leikkaus on parantanut elämänlaatua niin valtavasti.”

Heidi Hirvelä pitää monipuolisesta ja vaihtelevasta työstään optikkona. Vuosien aikana teknologia ja leikkausmenetelmät ovat kehittyneet entisestään, mikä näkyy myös silmäklinikalla.

”Olen iloinen, kun saan olla mukana auttamassa ja hoitamassa ihmisiä näkemään paremmin. On ihana nähdä ja kuulla, miten tyytyväisiä ihmiset ovat leikkausten jälkeen”, Hirvelä sanoo.

Silmäleikkausta ei tarvitse maksaa kerralla

Ennen silmäleikkausta Terveystalon Silmäklinikan optometristi Markku Uusitalo tekee esitutkimuksen yhteistyössä Antti Juutisen kanssa, tutkii silmien terveydentilan ja kartoittaa samalla asiakkaan toiveet ja tarpeet.

Hoitoarviossa käydään perusteellisesti läpi myös koko leikkausprosessin kulku: mitä leikkauksessa tapahtuu, kuinka kauan toipuminen kestää ja minkälaisia jälkioireita voi mahdollisesti tulla.

Leikkaukseen menoa ei tarvitse pelätä, sillä toimenpide on nopea ja kivuton. Tarvittaessa silmäklinikalta saa ennen leikkausta rentouttavan esilääkityksen.

”Moni miettii sitäkin, pystyykö pitämään silmiä auki leikkauksen aikana, mutta siitäkään ei tarvitse huolehtia itse”, Hirvelä sanoo.

Vapaa-ajallaan Heidi suuntaa mielellään patikointireissuille niin Suomeen kuin ulkomaillekin.

Myös rahoituksesta tulee paljon kysymyksiä. Silmäleikkausta ei ole välttämätöntä maksaa kerralla, sillä Terveystalolta voi saada rahoituksen silmäleikkauksen osamaksuun.

Terveystalo-rahoitukseen voi tehdä ennakkohakemuksen verkkosivuilla milloin tahansa. Hakemus ei ole sitova.

”Laserleikkaukseen mennään usein nuoremmalla iällä, ja jos alkaa laskea, kuinka paljon rahaa menee silmälaseihin ja piilolinsseihin esimerkiksi seuraavien vuosien aikana, niin satsaus laserleikkaukseen tulee helposti pidemmällä aikavälillä edullisemmaksi”, Hirvelä sanoo.

Heidi Hirvelä uskaltaa suositella laserleikkausta niin omasta kokemuksestaan kuin silmäklinikan työntekijänäkin.

Vielä lähes 15 vuoden jälkeenkin Heidi on erittäin tyytyväinen päätökseensä mennä laserleikkaukseen.

”Aiemmin tehty laserleikkaus ei ole myöskään este uudelle laserleikkaukselle tai esimerkiksi linssileikkaukselle, kun ikänäköä alkaa tulla. Kun ikänäkö alkaa vaikeuttaa minun elämääni, saatanpa mennä uudelleenkin Antin leikkauspotilaaksi”, Hirvelä sanoo.

Suunnitteletko laserleikkausta? Lue lisää silmien laserleikkauksesta ja varaa aika maksuttomaan leikkausarvioon osoitteessa terveystalo.com.

Terveystalo Oulu, Silmäklinikka, puh. 030 6000