Paavo meni linssileikkaukseen ja rohkaisee muitakin samaan

Paavo Kyröläinen pähkäili pitkään ennen kuin uskaltautui soittamaan silmäklinikalle. Puhelun jälkeen asiat etenivät nopeasti.

”Omaan elämänlaatuun kannattaa panostaa silloin, kun elää”, Paavo Kyröläinen muistuttaa.

Tänä vuonna 70 vuotta täyttävä Paavo Kyröläinen on eläkkeellä ja elää aktiivista elämää. Hän harrastaa neljä kertaa viikossa sulkapalloa, viettää aikaa ystävien kanssa ja rakastaa värkätä autotallissa omien juttujen parissa.

Iän myötä Kyröläiselle tuli myös ikänäköä, mikä alkoi vaivihkaa hankaloittaa aktiivista elämää ja harrastuksia. Vaikka lukulaseja löytyi kotoa jo joka huoneesta, huono näkö tympäisi päivittäisissä askareissa usein.

Siksi Kyröläinen mietti silmien linssileikkausta ja haastatteli useita ystäviään, jotka olivat käyneet linssileikkauksessa. Etukäteen Kyröläinen tiesi, että Terveystalon Silmäklinikan Antti Juutinen on Suomen johtavia silmäkirurgeja, joka on leikannut kymmeniätuhansia silmiä, eikä Kyröläinen ollut kuullut yhtäkään huonoa palautetta Juutisen tekemästä työstä.

Silti Kyröläinen kypsytteli ideaa ystävän suosituksen jälkeen vielä vuoden verran ennen kuin uskaltautui soittamaan Terveystalon Silmäklinikalle.

”Kun silmiä ronkitaan, niin ainahan siinä on pieni pelko, että jokin meneekin pieleen. Mutta heti, kun ensimmäisen kerran juttelin Antin kanssa, tuli rauhallinen tunne, että hän kyllä tietää, mitä tekee. Antti on lupsakka kaveri, joka puhuu ymmärrettävästi eikä mitään lääketieteen latinaa, mistä tämmöinen mökkiläinen ei ymmärrä mitään”, Kyröläinen kertoo naurahtaen.

Esitutkimus varmisti leikkauspäätöksen

Ensimmäisen yhteydenoton jälkeen sovittiin käynti optometristi Markku Uusitalon vastaanotolle.

”Markku oli todella ammattitaitoinen, empaattinen ja ystävällinen kaveri. Ammattitaitoisen palvelun lisäksi mieleen jäi etenkin se, että Markulla ei ollut kiirettä mihinkään. Samanlaista kiireettömyyttä en terveydenhuollossa ole tähän ikään mennessä usein kokenut”, Kyröläinen sanoo.

Esitutkimuksessa käydään läpi koko leikkausprosessin kulku aina leikkaukseen valmistautumisesta kontrolliin asti. Kysymyksiä saa esittää aina, jos jokin tuntuu epävarmalta.

“Pari kertaa olen saanut tällin silmään ja pelotti, että onko niistä jäänyt jotain pysyviä vammoja. Olen myös kerran kaatunut lasketellessa niin, että silmänpohja murtui. Niistä ei kuitenkaan ollut jäänyt mitään pysyviä vaurioita ja linssileikkaus oli mahdollista tehdä.”

Linssileikkauksessa silmän oman mykiön tilalle asennetaan tekomykiö eli ikään kuin silmän sisäinen moniteholinssi. Leikkauksen jälkeen silmään ei myöhemminkään kehity kaihia.

Eri linssityyppien ominaisuudet poikkeavat toisistaan ja linssivalinta tehdään yhdessä leikkaavan kirurgin kanssa. Valintaan vaikuttavat silmien terveyden, henkilökohtaisten toiveiden ja näkövaatimusten lisäksi myös harrastukset ja työ.

Paavo Kyröläisen tärkein toive oli elämänlaadun parantuminen ja mahdollisuus jatkaa aktiivista elämää. Kyröläinen sairastui vakavasti kymmenen vuotta sitten juuri ennen eläkeikää ja kävi läpi erittäin rankat hoidot. Sairastuminen pysäytti ja muistutti elämän rajallisuudesta.

”Minä sanoin Markulle, että laittakaa minulle parhaiten sopivat linssit. On hyvä muistaa, että käärinliinoissa ei ole taskuja – omaan terveyteen ja elämänlaatuun kannattaa panostaa silloin, kun vielä elää.”

Vuosien aikana Paavo Kyröläinen oli tottunut puljaamaan silmälasien kanssa ja lukulaseja löytyikin kotoa ja autotallista joka kulmalta. "Linssileikkauksen jälkeen laseja ei enää tarvitse ollenkaan, mikä on aivan mahtavaa”, Kyröläinen sanoo.

Linssileikkaus meni sujuvasti

Huolellisen silmätutkimuksen jälkeen leikkausaika tulikin varsin nopeasti. Kun alkukuusta Kyröläinen oli vielä miettinyt, uskaltautuisiko hän leikkaukseen, puolessa välissä kuuta hän olikin jo leikkauksessa.

Yhden silmän leikkauksessa kesti noin 15 minuuttia.

”Leikkaus oli rauhallinen ja meni hyvin, vaikka kyllähän se jänskätti. Antti kuitenkin onnistui rauhoittelemaan omalla leppoisalla olemuksellaan ja mukavalla keskustelulla. Tiesin koko leikkauksen ajan, mitä seuraavaksi tapahtuu.”

Aamulla tehdyn leikkauksen jälkeen Kyröläinen söi vielä lepohuoneessa silmäklinikan tarjoaman aamiaisen, jonka jälkeen hän pääsi lähtemään kotiin. Leikkauksen jälkeen mukana on oltava saattaja.

Leikkauksen jälkeen toipuminenkin kävi nopeasti. Kosteutus- ja antibioottitippoja piti lisätä neljä kertaa päivässä kahden viikon ajan, jolloin myös saunomista ja hikiliikuntaa tuli välttää.

Seuraavana päivänä leikkauksesta Paavo Kyröläinen näki jo auton kojelaudan pienellä printillä kirjoitetut lukemat.

”Toipuminen on käynyt hyvin. Sulkapalloa pelatessa pidän vielä varmuuden varalta suojalaseja, ettei vain satu mitään.”

Vaimokin päätti mennä leikkaukseen

Nyt Kyröläisen linssileikkauksesta on kulunut yli kolme kuukautta. Kolmen kuukauden aikana maailma on muuttunut entistä terävämmäksi ja värit kirkkaammaksi.

Parempi näkö on tehnyt päivittäisestä elämästä huomattavasti helpompaa. Kotona lojuneet lukulasit ovat jääneet tarpeettomiksi, kaupassa ei tarvitse enää pyytää apua ainesosien lukemiseen ja tekstiviestitkin saa luettua ongelmitta ilman silmälaseja.

”Sulkapalloa pelatessa huomaan, että näen pallon ja pallon lentoradankin entistä paremmin. Teen myös paljon käsillä ja värkkäilen autotallissa nippelinappelihommia – ennen minulla oli tallissakin kolmet lasit ja ihan oikeasti suututti, kun ei nähnyt lähelle ilman niitä. Nyt laseja ei enää tarvitse, mikä on aivan mahtavaa”, Kyröläinen sanoo.

Kolmen kuukauden aikana Paavo Kyröläinen on jakanut linssileikkauksen ilosanomaa ympäriinsä. Niin paljon, että Paavon vaimo Lea ei enää jaksanut kuunnella hehkutusta enempää, vaan kävi itsekin leikkauttamassa silmänsä.

Myös Lea oli todella vakuuttunut sekä Markku Uusitalon että Antti Juutisen ammattitaidosta – yhtä hyvää hoitoa hän ei ole vielä koskaan saanut. Maanantaina leikattu Lea luki jo tiistaina Kalevan, ja ihmetteli Paavolle, miten nopeasti linssileikkauksen tulokset oikeasti näkyvät.

Paavo jakaa ilosanomaa edelleen mielellään eteenpäin ja kannustaa muitakin nappaamaan luurin ja varaamaan ajan leikkaukseen.

”Elämänlaatu on parantanut leikkauksen jälkeen todella paljon ja ehdottomasti uskallan suositella leikkausta muillekin. Terveystalon Silmäklinikalla on luotettava ja erittäin hyvä palvelu, jossa saa kyllä rahoilleen vastinetta. Siellä on mahtava porukka huippuammattilaisia tekemässä, joten pelätä ei tarvitse”, Kyröläinen vahvistaa.

Lue lisää silmien linssileikkauksesta ja varaa aika maksuttomaan leikkausarvioon osoitteessa terveystalo.com.

YHTEYSTIEDOT

Terveystalo Oulu

Silmäklinikka

puh. 0900 30000