Opi oikea juoksutekniikka juoksumatolla näillä vinkeillä

Juokseminen on erinomainen tapa parantaa aerobista kuntoa, polttaa kaloreita ja kohottaa mielialaa.

Vaikka juokseminen ulkona voi olla nautinnollista, voi juoksumatto lisätä harjoitusmotivaatiota etenkin sateisina päivinä, eikä treenisi jää välistä. Tässä artikkelissa selvitämme, miten juosta juoksumatolla, mukaan lukien vinkit oikeaan tekniikkaan, miten juoksuharjoittelu aloitetaan ja miten valita oikea juoksumatto kotiisi.

Miksi juoksumattoa kannattaa käyttää?

Juoksumaton käyttö on kätevää, turvallista ja antaa sinulle mahdollisuuden hallita harjoitusympäristöäsi. Juoksumatolla juokseminen poistaa säästä johtuvat riskit, kuten juoksemisen liukkaalla jalkakäytävällä sateella tai lumella, ja voit juosta vuorokaudenajasta tai valaistusolosuhteista riippumatta. Juoksumaton avulla voit myös hallita paremmin harjoitusympäristöäsi, kuten nopeutta, kaltevuutta ja lämpötilaa.

Lisäksi juoksumattojen pehmusteet vähentävät niveliin kohdistuvia vaikutuksia, mikä voi olla hyödyllistä niille, joilla on nivelongelmia. Juoksumatto onkin erinomainen tapa aloittaa treenaaminen myös kuntoutujille.

Vinkkejä paremaan juoksutekniikkaan

Oikean juoksutekniikan ylläpitäminen on tärkeää vammojen ehkäisemiseksi ja harjoittelun maksimoimiseksi. Joistakin saattaa kuulostaa omituiselta että juoksua joutuisi harjoittelemaan, mutta väärällä tekniikalla voi aiheuttaa itselleen kivuliaitakin vaurioita.

Oikeaan juoksutekniikkaan kuuluu, että pidät pään ylhäällä ja hartiat rentoina, kallistut hieman eteenpäin, heilutat käsiäsi luonnollisesti sivuillasi ja liikuta jalkoja suoraan eteenpäin.

Askellukselle on kaksi eri tapaa: kantapääaskellus ja päkiäaskellus. Näistä vaihtoehdoista kantapääaskellus saattaa olla parempi aloittelijoille, sillä päkiäaskellus on varsin vaativa pohkeille. Ota lyhyitä ja nopeita askelia, jotta niveliin kohdistuvat rasitukset vähenevät.

Juoksuharjoittelun aloittaminen

Jos juokseminen on sinulle uutta tai et ole juossut vähään aikaan, on tärkeää aloittaa hitaasti ja lisätä intensiteettiä vähitellen ajan myötä. Aloita viiden minuutin lämmittely kävelyllä tai kevyellä hölkällä. Vuorottele juoksua ja kävelyä, jotta kestävyytesi kehittyy. Voit esimerkiksi juosta minuutin ja kävellä kaksi minuuttia ja toistaa tätä sykliä 20-30 minuutin ajan. Lisää vähitellen juoksuaikaa ja vähennä kävelyaikaa, kun kestävyytesi paranee.

Oikean juoksumaton valinta

Kun valitset juoksumattoa kotiisi, on otettava huomioon useita tekijöitä, kuten koko, nopeus, kaltevuus, pehmuste ja lisäominaisuudet. Varmista, että juoksumatto mahtuu mukavasti tilaan jossa harjoittelet. Modernit juoksumatot ovat usein kokoontaitettavia, joten niiden varastoiminen on helppoa pienemmissäkin asunnoissa.

Etsi juoksumatto, jossa on laajat nopeusvaihtoehdot, joiden avulla voit lisätä intensiteettiä asteittain ajan myötä. Hyvä lisä juoksumatossa on jos sen kaltevuutta on mahdollista säätää, ja näin lisätä harjoittelun vaikeusastetta ja variaatiota.

Paras juoksumatto sisältää myös hyvän iskuvaimennuksen, jotta niveliin kohdistuvat iskut vähenevät. Harkitse lisäksi ominaisuuksia, kuten sykemittareita ja sisäänrakennettuja ohjelmia, joilla nosta motivaatiota treenaamiseen ja voi helposti seurata edistymistäsi.

Juoksumatolla juokseminen voi siis olla kätevä ja tehokas tapa parantaa kuntoa ja saavuttaa juoksutavoitteet. Kun pidät yllä oikeaa juoksutekniikkaa, lisäät intensiteettiä asteittain ja valitset oikean juoksumattotyypin kotiisi, voit nauttia turvallisesta ja tehokkaasta harjoittelusta läpi vuoden keleistä riippumatta.

Monipuolisen juoksumattovalikoiman ja lisää treenivinkkejä löydät Gorilla Sportsin verkkokaupasta.