Onko yrityslaina hyvä tapa rahoittaa yritystoimintaa?

Kuten muidenkin lainojen osalta, myös yrityslainaa kannattaa harkita tarkasti. Yrityksellä pitää olla maksukykyä lainan takaisin maksamiseksi ja lainaa ottaessa perusteltu syy sen hakemiseksi.

Toisaalta kun yritys tarvitsee rahoitusta nopeasti, voi yrityslaina olla juuri se oikea ratkaisu. Milloin yrityslainaa sitten kannattaa ottaa ja milloin ei? Siihen vastaamme tässä artikkelissa.

Yrityslaina on rahoitusta juuri silloin kun sitä tarvitaan

Jokainen yritys tarvitsee rahoitusta tavalla tai toisella. Harvoin bisnestä voi aloittaa ja kasvattaa täysin ilman kuluja, joten varsinkin yritystä perustettaessa rahaa tarvitaan, kuten myös silloin kun yritys kasvaa, sillä on tilapäisiä taloudellisia vaikeuksia tai yllättäviä investointeja edessä. Vain muutaman tilanteen mainitaksemme.

Kun toimintaa kehitetään, on vakuudeton yrityslaina usein sopiva ratkaisu. Rautaa on taottava silloin kun se on kuuma, eikä potentiaalisia asiakkaita kannata käännyttää pois, jos pienellä lainalla tilaukset olisi mahdollista ottaa vastaan ja täyttää.

Yrityksen menestyksen avain on oikea-aikaisessa reagoinnissa ja tilaisuuksiin tarttumisessa. Jos nämä haasteet ovat väliaikaisia ja ratkaistavissa yrityslainalla, on toiminnan rahoittaminen lainarahalla järkevää.

Helppo ja nopea ratkaisu rahoituksen tarpeeseen

Yritykset voivat kerätä rahoitusta monin keinoin. Ennen toiminnan aloitusta on tavallista kerätä alkupääomaa mm. sijoittajilta ja aloitteleviin yrityksiin sijoittavilta yhtiöiltä. Myös yritystoiminnan ollessa jo käynnissä, voi yritys pyrkiä rahoittamaan investointeja ja kasvua monin keinoin.

Ulkopuolisen rahoituksen saaminen voi kuitenkin vaatia esimerkiksi

· monimutkaisten hakemusten täyttämistä

· rajoituksia lainan saamisessa sekä lainarahan käyttökohteessa

· pitkiä hakemusprosesseja

· haastavia ja aikaa vieviä neuvotteluja

· sopivien rahoittajien etsimistä

Kun rahan tarve on akuutti eikä rahoituksen hakemiseen ole aikaa, yrityslaina voi ratkaista tilanteen nopeasti. Tällöin yrityksen on mahdollista esimerkiksi päästä tilaamaan raaka-aineita tilausten toimittamiseksi. Sekä vanhat että uudet asiakkaat kannattaa pitää tyytyväisenä yrityksen toimintaan, jotta tilauksia tulisi jatkossakin.

Millaisissa tilanteissa lainaa kannattaa ja ei kannata hakea

Yrityslainan ottamiselle tulee aina olla hyvät perusteet. Sitä ei siis kannata ottaa silloin kun takaisinmaksu on hyvin epävarmaa, maksukyky on huono tai yrityslainalla yritetään pelastaa jo maksuvaikeuksissa olevaa yritystä, jonka tulevaisuudennäkymät ovat toivottomat.

Yrityslaina ei ole silloin oikea ratkaisu, kun se pahimmillaan voi johtaa yrityksen maksuvaikeuksien kasaantumiseen.

Toisaalta hyvässäkin taloudellisessa tilanteessa on aina riskinsä, joten lainan ottamista ei kannata liikaa pelätä. Lainan hakeminen kannattaa positiivisessa tilanteessa, kun sen tarkoitus on viedä yritystä eteenpäin.

Lainaa kannattaa tarvittaessa ottaa esimerkiksi:

- yritystoiminnan aloittamiseksi

- toiminnan kasvattamiseksi, kun aika on sille sopiva

- yllättäviin investointeihin

- tilojen laajentamiseksi tai lisähenkilöstön palkkaamiseksi

- varaston kasvattamiseksi

- markkinointiin

- yrityskauppoihin

- kassakriisin selvittämiseksi

Yrityslainaa on mahdollista käyttää myös samoin kuin henkilökohtaista yhdistelylainaa, eli sen avulla voidaan maksaa pois aiempia velkoja, joissa on korkeampi korko.

Kuka voi hakea yrityslainaa?

Yrityslaina on pankin tai muun rahoitusyhtiön yritykselle myöntämä laina. Henkilökohtaisesta lainasta poiketen, lainan velvollisuuksista ja takaisinmaksusta huolehtii siis yritys eikä lainaa hakenut henkilö.

Yrityslainaa voivat hakea kaikki suomalaiset luottokelpoiset yritykset, jotka ovat kaupparekisterissä. Lainahakemuksen voi tehdä henkilö, jolla on yrityksen nimenkirjoitusoikeus yksin tai yhdessä toisen henkilön kanssa.

Hakemus on helppo tehdä netissä ja kilpailutuspalvelun kautta lainatarjouksia voi tulla useilta eri luotonantajilta. Näitä tarjouksia voi verrata keskenään ja valita sen, jossa on parhaimmat ja itselle sopivat lainaehdot. Vertailemalla voi varmistaa, että yritys ei maksa turhaan liian korkeaa korkoa.

Toisaalta hakeminen ei sido hakijaa millään tavalla, joten lainaa hakeva yritys voi hyväksyä tarjouksen vain, jos se on sopiva.

Yrityslaina on oikea ratkaisu oikealla hetkellä

Yrityslainan ottaminen on hyvä ratkaisu äkilliseen rahantarpeeseen, kun yrityksen on reagoitava nopeasti eikä pitkiin rahoituksen hakuprosesseihin ole aikaa. Toiminnan käynnistäminen, nopeasti tarvittavat investoinnit, toiminnan kasvattaminen ja kassanhallinnan ongelmat ovat tilanteita, joissa ulkopuolista rahoitusta ei ehkä ehditä hakea ja yrityslaina on sopivin ratkaisu.

Yrityslainan ottaminen nettipankeilta saattaa arveluttaa. Usein sitä haetaankin omasta pankista tai valitaan muuten tuttu suomalainen kivijalkapankki.

Lainan korko ja sivukulut voivat kuitenkin olla merkittävästi pienemmät muilla rahoitusyhtiöillä. Siksi yrityslainan kilpailuttaminen kannattaa aina. Oikeassa tilanteessa yrityslaina voi pelastaa yrityksen tai taata sen menestyksen ja kasvumahdollisuudet.