Paikallisuutiset
Muistokirjoitus: Jaakko Luukkonen 1944–2021 – Kainuun kyliltä koulutuksen kehittäjäksi
Monissa kasvatusalan tehtävissä ansioitunut professori Jaakko Antero Luukkonen menehtyi Oulussa 30.11.2021. Hän oli syntynyt rajan pinnassa Suomussalmella 23.1.1944 konstaapeli Veikko ja Lempi Luukkosen perheeseen.
Jaakko Luukkonen aloitti koulunkäyntinsä Santerin tuvassa ja jatkoi sitä 10 kilometrin päässä Pyykköskylässä. Teitä ei noilla seuduilla silloin juuri ollut, joten koulumatka taittui yleensä kävellen tai hiihtäen.
Seuraava opinahjo oli Ämmänsaaren kunnallinen keskikoulu 50 kilometrin päässä kotoa Rasilasta, mikä tarkoitti, että viikot asuttiin kunnan oppilaskortteerissa. Ylioppilaaksi Luukkonen kirjoitti Kajaanin lyseosta 1963.
Opintie jatkui Jyväskylän yliopistossa, mistä Luukkonen valmistui kasvatustieteiden kandidaatiksi, psykologia pääaineena. Sieltä löytyi myös tuleva puoliso, Kannuksesta kotoisin oleva Tellervo Tokola. Perheeseen syntyi myöhemmin kaksi lasta, Salla ja Simo.
Lahjakkaan opiskelijan opinnot jatkuivat Oulun yliopistossa professori Oiva K. Kyöstiön tiukassa ohjauksessa ja hän väitteli kasvatustieteiden tohtoriksi 1978 aiheenaan peruskoulun oppilaanohjaus.
Kasvatustieteen apulaisprofessoriksi hänet nimitettiin 1981, ja virka muutettiin professuuriksi 1995. Luukkonen jäi eläkkeelle 37 palvelusvuoden jälkeen 2007.
Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan dekaanina Jaakko Luukkonen toimi poikkeuksellisen pitkän jakson 1988–2000. Tiedekunta sai sitoutuneen ja taitavan johtajan, joka tunsi tiedekunnan sen syntyvaiheista saakka.
Myös Luukkosen laaja-alaisuus kasvatustieteilijänä hyödytti tiedekuntaa. Häntä kiinnosti koko tieteenala varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen. Erityisiä kiinnostuksen ja tutkimuksen kohteita olivat ohjaus, inkluusio ja teknologian hyödyntäminen koulutuksessa.
Luukkosen dekaanikausi oli suurten uudistusten aikaa. Vuonna 1993 aloitettiin musiikinopettajakoulutus, ja 1995 Oulun lastentarhanopettajaopiston toiminta siirrettiin tiedekuntaan ja Kajaanin varhaiskasvatuksen koulutus vakinaistettiin.
Opettajankoulutusohjelmissa toteutettiin perusteellinen uudistus, ja alkunsa saivat teknologiakasvatuksen, koulutusteknologian ja kansainvälisen opettajankoulutuksen ohjelmat.
Opettajien täydennyskoulutusverkostoa rakennettiin yhdessä Oulun normaalikoulun kanssa, ja yhteistyötä tiivistettiin tuolloin syntyneen ammattikorkeakoulun kanssa. Luukkosen dekaanikaudella toteutettiin myös tiedekunnan uudisrakennus Linnanmaalle.
Jaakko Luukkosen persoonalla ja asiantuntemuksella oli keskeinen merkitys tiedekunnan kehittämistyössä. Hän oli rohkea ja ennakkoluuloton ajattelija, jolla oli kyky innostaa ja viedä läpi vaikeitakin uudistuksia. Hänen hyväntuulinen ja sovitteleva olemuksensa loi myönteisen työ- ja neuvotteluilmapiirin.
Luukkonen piti verkostoitumista tärkeänä. Hän työskenteli lukuisten järjestöjen luottamustoimissa. Varsinkin työ tuen tarpeessa olevien lasten ja nuorten hyväksi oli lähellä hänen sydäntään. Hän toimi myös yliopiston Kajaanin yksikön johtajana 1981–1983.
Kansainvälinen yhteistyö kiinnosti Luukkosta varhain. Hän opiskeli ja työskenteli mm. USA:ssa ja Etelä-Afrikassa ja solmi useita yhteistyösopimuksia eri puolille maailmaa. Merkittävin ulkomaankomennus hänelle oli kuitenkin Suomen ulkoministeriön rahoittama kasvatusalan SCOPE-projekti Etelä-Afrikassa, jossa hän toimi tiimin johtajana 2000–2002.
Jaakko Luukkonen oli humanisti, visionääri ja laaja-alainen osaaja. Mieluiten hän toimi ideoiden mahdollistajana ja ilmapiirin luojana, mutta tarvittaessa myös määrätietoisena uudistusten toteuttajana.
Hänen persoonaansa leimasivat kainuulainen vaatimattomuus, leppoisuus ja huumorintaju, mutta myös sinnikkyys ja sitkeys. Vaikka matkat veivät välillä kauas kotimaasta, juuret olivat vahvasti synnyinseudun mullassa.
Mikko Isohanni
Timo Lappi
Rauni Räsänen