Lainatarjoukset saatavilla netissä – tutustu niihin huolellisesti

Lainamarkkinat ovat sähköistyneet huomattavasti viime vuosien aikana. Erilaiset digitaaliset pankit ja rahoitusyhtiöt tarjoavat eri lainoja eri tarkoituksiin, mutta niissä kannattaa pitää maltti mielessä.

Lainoja tarjotaan netissä edelleen runsaasti, vaikka lainsäädäntö on maltillistanut niiden toimintaa viime vuosien aikana. Kuluttajille ja yrityksille suunnataan erilaisia lainoja, joiden ehdot voivat poiketa huomattavasti toisistaan. Lainavertailu auttaa löytämään itselleen sopivimman lainan, jonka ehdot ja kulut sopivat lainanhakijan tilanteeseen.

Maltti on valttia lainoissakin

Lainoihin kannattaa suhtautua aina maltilla ja rauhallisesti. Nopea ja vakuudeton laina voi tuntua alkuun erittäin houkuttelevalta, mutta sillä on aina hintansa. Lainanhakijan tulee tarkkaan selvittää lainansa käyttötarkoituksia ja etsiä siihen sopivia ratkaisuja.

Tukea päätöksenteolleen voi hakea myös suoraan pankista tai muusta rahoitusyhtiöstä, jotka kertovat oman ratkaisun asiaan. Tieto vähentää tuskaa ja mitä enemmän lainanhakija tietää tilanteestaan, sitä luottavaisemmin mielin pystyy yleensä tekemään päätöksiä.

Lainamarkkinoiden runsas tarjonta

Lainoja haettiin vielä muutama vuosi takaperin ensisijaisesti pankeista, joiden toimitiloihin käveltiin neuvottelemaan lainoista. Pankit toimivat edelleen merkittävinä lainojen mahdollistajina Suomessa, mutta niiden rinnalle on tullut myös muita palveluntarjoajia.

Monipuolistuneiden lainamarkkinoiden moottorina on toiminut muun muassa internet ja nykyisin lainoja markkinoidaan ja haetaan paljon verkossa. Niin sanotut digipankit ovat keskittäneet koko toimintansa sähköiseen maailmaan, mikä karsii esimerkiksi liiketiloista muodostuneita kustannuksia.

2010-luvun molemmin puolin elettiin hieman villimpää aikaa lainamarkkinoilla, koska lainoja tarjottiin erittäin korkeilla koroilla. Ne tekivät lainan ehdoista lähes kohtuuttomia, mikä sai aikaan paljon kritiikkiä eri toimijoilta. Lainsäädäntö puuttui asiaan ja nykyisin kulutusluottoja on maltillistettu muun muassa korkokatolla.

Muutos hillitsi markkinoita hieman ja osa tekijöistä lopetti toimintansa Suomessa. Siitä huolimatta lainamarkkinoilla on edelleen aktiivista toimintaa ja niitä myydään suhteellisen paljon. Suuri tarjonta saattaa hämmentää lainanhakijaa, joka voi saada selkeyttä omaan tilanteeseensa lainojen kilpailutuksella ja vertailulla.

Lainojen monet muodot

Lainoja tarjotaan monissa muodoissa ja ne palvelevat lainan tarkoitusta tilanteesta riippuen. Kulutusluotot ovat yksi yleinen lainamuoto, joka muistuttaa luottokortin kaltaista toimintaa. Niiden alle voidaan laskea myös niin sanotut joustoluotot, joiden eron saattaa huomata niiden lainaehdoista.

Kulutusluoton toiminta saattaa olla tuttua esimerkiksi verkko-ostoksissa.. Jokin ostos saatetaan ostaa ja maksaa myöhemmin osissa. Ne perustuvat yleensä kulutusluottojen toimintaan, jolloin kuluttajaa laskutetaan ennalta määriteltyjen ehtojen mukaisesti.

Lainoja voidaan myöntää myös ihmisten kesken. Vertaislainoja löytää yleensä erilaisilta alustoilta, joihin korkosijoittajat siirtävät halutessaan rahaa. Sijoitukset palotellaan yleensä useisiin lainoihin, millä pienennetään riskejä. Vertaisilainan piiriin voidaan katsoa myös joukkorahoitukset.

Jos lainoja on kertynyt useampi kappale, voi lainanhakia harkita niiden yhdistämistä. Tällöin puhutaan yhdistelmälainoista tai yhdistelylainoista. Niiden tarkoitus on yhdistää useat pienlainat suuremmaksi lainaksi, jolloin lainanhakija lyhentää vain yhtä lainaa. Tämä voi laskea lainan kustannuksia ja selkiyttää takaisinmaksusuunnitelmia.