Mielipiteet

Lukijan teksti: Kulttuurintäyteinen viikonloppu Vuokissa ja Vienan reitillä sai ihmiset liikkeelle sateesta huolimatta

Sateinen sää ei estänyt rohkeita kävelijöitä osallistumasta lauantain Kulttuuripatikointiin Vienan reitillä. Kolmisenkymmentä sadevarusteisiin sonnustautunutta reipasta patikoijaa lähti päättäväisesti tutustumaan Vienan reitin kohteisiin Tornionsärkällä, jossa kuultiin Arto Rinteen esittämää reipasta kansanmusiikkia.

Rinne on sukujuuriltaan suomalainen, syntynyt Petroskoissa ja nykyisin Suomessa asuva folk-muusikko ja radiotoimittaja. Viime kesänä pystytettyä, jyhkeää matkamiehen ristiä ja sen uljasta sijaintia ihasteltiin särkän laella.

Korpipaussi Oy:n uudet yrittäjät pääsivät tarjoamaan kävelytapahtuman osallistujille ruokahuollon ja majoittumiset. Lounaskeitto sekä lisukkeet olivat maistuvia ja kokonaisuus ammattitaidolla toteutettu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Korpipaussin sijainti, monen mielestä eksoottisen itärajan tuntumassa, sekä entisen rajavartioston tilat ja tunnelma, saivat majoittujilta hyvä syyn tulla sinne uudestaan.

Osa kävelijöistä jatkoi retkeä Rajakävelylle, entiselle Wuokinlatvan rajanylityspaikalle. Vienan puolella reitti on aikoinaan kulkenut rajan pintaan Kivijärvelle, jonne tultiin Vuokkiniemeltä useimmiten jalkaisin.

Kivijärveltä siirryttiin Wuokinlatvan rajanylityspaikan ja puoli kilometriä leveän suon, Maanselän, kautta Viianginjärvelle. Viiangista kuljettiin Tornionsärkän polkua pitkin läheiseen Hyryn kylään ja siellä Torniojärven rannassa "Tornion kaupungin" syksyisillä venemarkkinoilla hankittiin vuokkilaisten rakentama vene, jolla soudettiin Vuokkijärveä Vuokin Alanteelle ja siitä edelleen Hyrynsalmen reittiä pitkin Oulujärven kautta Oulujoelle ja Perämeren rannikolle.

Vaikka päivä oli kesän kostein ja sateisin, oli Rautiaisen myllyn Metsäkonsertissa valmistauduttu ottamaan vastaan patikoijat ja kylän musiikin ystävät, höyryävällä kahvilla ja kuumalla grillimakkaralla. Eero Peltonen, joensuulainen kansanmuusikko, kansanrunouden ja -lääkinnän opettaja sekä intohimoinen kävelijä ja monitaituri, oli rakentanut juuri Rautiaisen myllylle runo- ja musiikkiesityksen, jossa yleisökin pääsi mukaan laulamaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Milla Veteläinen toi puheenvuorossaan esiin Suomussalmen kunnan uuden strategian ja tiekartan, jossa luonto ja kulttuuri ovat vahvassa roolissa sekä elinkeinona että ihmisten hyvinvoinnin edesauttajana. Vienan reitti ry:n merkittävä talkootyö sekä tapahtumien maksuttomuus saivat myös kiitokset yleisöltä.

Yhteistyössä Juminkeko-säätiön sekä Runonlaulu Akatemian kanssa järjestettiin sunnuntaina edesmenneen runolaulaja Jussi Huovisen muistokonsertti Hietajärven perinnetalossa. Konsertti on jo usean vuoden perinne, aina heinäkuun viimeisenä viikonloppuna, kuten Vienan reitin tapahtumatkin.

Jussi Huovisen tytär Pirjo Schwarz, Arto Rinne, Ilona Korhonen ja Taito Hoffren virittivät Jussin laulut, karjalaisen kansanmusiikin sekä runolaulun uudet sävyt ja tunnelman suoraan perinnepirtin yleisön sydämiin.

Paavo Keränen ja Anne Juntunen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vienan reitti ry

Kolmisenkymmentä sadevarusteisiin sonnustautunutta reipasta patikoijaa lähti päättäväisesti tutustumaan Vienan reitin kohteisiin Tornionsärkällä, jossa kuultiin Arto Rinteen esittämää reipasta kansanmusiikkia.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä