Mielipiteet

Lukijan mielipide: Nuorten mukaan liikkumaan

MIELIPIDE Monella tapaa ja monelta taholta tulee viestejä, joissa nostetaan esiin huoli lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Huolestuttavan monella fyysinen kunto on eri syistä aikaisempaa huonompi, ylipaino lisääntyy, yksinjäämisen ja syrjäytymisen riski ovat kasvaneet. PISA-tuloksissa on ollut laskeva suunta. Kun luontainen liikkuminen vähenee, ”terve sielu terveessä ruumiissa” -toteutuminen jää ponnistelujen osalta vähiin. Some ja nettipelaaminen vievät monella liian suuren osan ajasta. Sitten vielä harrastuksen hinta on monessa lajissa liian kallis.

Me vanhempi sukupolvi puhumme helposti menneistä hyvistä ajoista, mutta eivät ne sellaisenaan palaa. Liikunta ja urheilu veivät silloin meitä itsestään rientämään. Kulttuuriharrastuksia unohtamatta, mutta se olisi oma veisunsa.

Säännöllisen ja tavoitteellisen liikunnan pariin vetävät nyt parhaiten joukkuelajit. Siellä tehdään hyvää ja arvokasta työtä ja talkoopanosta tarvitaan paljon. Lajikateudelle ei saa antaa sijaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Harrastustoiminnan elvyttämiseen ja ylläpitämiseen lasten ja nuorten ohjaamisesta aina matalan kynnyksen kisailun elvyttämiseen asti tarvitaan enemmän meitä sohvaperunoiksi lässähtäneitä.

Yksilölajeissa tilanne on paljon haastavampi. Perinteiset yleisurheilu, hiihto ja suunnistus ovat penkkiurheilijoiden ja TV-katsojien mittareilla monesti jopa joukkuelajeja suositumpia, mutta tämä mieltymys ja suosio pitäisi saada herätettyä ja ohjattua kenttätasolle.

Harrastustoiminnan elvyttämiseen ja ylläpitämiseen lasten ja nuorten ohjaamisesta aina matalan kynnyksen kisailun elvyttämiseen asti tarvitaan enemmän meitä sohvaperunoiksi lässähtäneitä. Muuten on turha haaveilla, että Suomi enää koskaan kunnolla voisi haastaa Ruotsia yleisurheilun Ruotsi-ottelussa. Tarvitaan vauvasta vaariin asti heräilyä, ja vaari-ikäiset saattaisivatkin olla tässä avainrooleissa ruuhkavuosien vanhempia tukemassa ja tuuraamassa.

Lapsi saadaan toimintaan mukaan sinne, minne kaveritkin tulevat. Tässä joukkuelajien säännöllisemmällä ohjatulla kilpailu- ja harjoitteluvuorojen ohjelmalla on etunsa.

Harva lapsi kuitenkaan löytää mieleistään harrastusta kerralla ja taipumukset eri lajeihin ovat myös erilaiset. Siksi pitäisi saada tarjolle eri vaihtoehtoja. Yksi kokeilematon kortti Kajaanissa on, että esimerkiksi edellä mainitut yksilölajit alkaisivat järjestää ympärivuotista yhteistä liikuntakoulutoimintaa. Kajaani Gymnastic on saanut toimintansa hienosti käyntiin ja voisi olla esimerkkinä kannustamassa. Pitäjillä eri lajien tuominen yhteen onnistunee kuntaseurojen toimesta helpommin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hannu Kemppainen

Kainuun Yleisurheilu pj.