Mielipiteet

Lukijan mielipide: Metsähallituksen on tarkistettava toimintatapojaan

Metsähallituksen toiminnasta on viime aikoina kuulunut uutisia, jotka ovat herättäneet vahvoja epäilyksiä siitä, minkälainen taho yhteisiä metsiämme oikeastaan hoitaa.

Helsingin Sanomat uutisoi 5.1.2022, että Metsähallitus piilottelee tutkijoilta tietoa valtion metsävaroista "taloudellisiin haittoihin ja liikesalaisuuteen" vedoten. Tietoja olisi tarvittu EU:n luonnon monimuotoisuus -strategian toimeenpanemiseen. Suomi on sitoutunut kyseiseen strategiaan, jonka mukaan vähintään 30 prosenttia maa- ja vesipinta-alasta on suojeltava luontokadon pysäyttämiseksi vuoteen 2030 mennessä.

Ei kuitenkaan vaikuta siltä, että tämä näkyisi Metsähallituksen toiminnassa mitenkään muuten, kuin että monimuotoisuuden kannalta haitallisia toimia salaillaan ja pimitetään entistä ahkerammin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällä hetkellä kiistan alaisina ovat näyttävästi esimerkiksi hakkuukohteet Yli-Vuokin alueella Suomussalmella sekä Mörkölässä Hyrynsalmella. Yli-Vuokin hakkuut sijaitsevat virkistys- ja kulttuuriarvoltaan merkittävän Vienan reitin varrella ja ovat lisäksi osa ekologista käytävää kahden luonnonsuojelualueen välillä.

Mörkölässä kohde taas on yli satavuotiasta luonnonmetsää, jossa ei ole tehty kunnollista luontoselvitystä ennen hakkuiden aloittamista. Joukko metsäaktivisteja on yrittänyt pysäyttää hakkuut, mutta koneet ovat jatkaneet työtään – turvaetäisyyksistä huolimatta ja yön pimeydessä. Lisäksi Metsähallitus on välittänyt väärää tietoa hakkuiden laadusta ja niistä sopimisesta.

On varsin huolestuttavaa, että Metsähallitus Metsätalous Oy toimii periaatteidensa vastaisesti ja suhmuroi omiaan kuin mikä tahansa suuryritys, vaikka valtion metsät ovat periaatteessa kaikkien suomalaisten yhteistä omaisuutta. Vaikuttaa siltä, että toistaiseksi suojelemattomat metsät halutaan panna keinolla millä hyvänsä matalaksi mahdollisimman äkkiä, ennen kuin ne ehditään kiusallisesti suojella.

Huolestuttavaa on myös, että Metsähallitus ei kartoita hakattavia alueita perusteellisesti ennen hakkuita, vaan kartoitustyö ja luontoarvoista raportoiminen jäävät vähien vapaaehtoisten vastuulle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällainen ei ole hyväksyttävää toimintaa Metsähallitukselta, eikä siitä pitäisi pystyä selittelemään itseään irti kerta toisensa jälkeen.

Reetta Juntunen

Kirjoittajan mielestä Metsähallituksen pitäisi tarkistaa toimintatapojaan.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä