Mielipiteet

Lukijan mielipide: Liikuntalajien tasa-arvoisuus Suomussalmella!

Tänä aamuna luin lehdestä lukuja Suomussalmen kunnan taloudesta, sen tasapainoisuudesta sekä vakaudesta ja tulevista investoinneista. Illalla katselin jäähalliyhtön minulle, jääkiekkojaoston puheenjohtajalle, lähettämää laskua koskien jääkiekkojunioreiden hallivuokraa marraskuulta. Kunnan tukiraha kun on loppunut tältä vuodelta lokakuussa. Summa oli 5 000 euroa. Samanmoinen on odotettavissa joulukuulta.

Suomussalmen Palloseuran jääkiekkojaostossa liikkuu viikoittain noin 90 lasta. Kuukaudessa oli junioreiden harjoituksia ja pelejä pelattu yhteensä 50 tuntia. Kaikki nämä 50 tuntia on ohjattu ja valmennettu täysin ilmaiseksi, talkootyöllä.

Samoin pyörivät pelit ja reissut. Pudotellaan lumia, myydään pesuaineita ja papereita sekä tehdään muita talkootöitä, jotta homma pyörisi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olemme saaneetkin paljon kiitosta siitä, että myös korona-aikana olemme pystyneet säilyttämään lajin elinvoimaisuuden ja lähdes kaikki pelaajat mukana harrastuksen parissa. Myös uusia pelaajia olemme saaneet mukaan. Nyt tuntuu, että olemme kuitenkin kunnassa eriarvoisessa asemassa muihin lajeihin nähden.

"Kunnan talousarviokirjassa on merkintä lasten ja nuorten ilmaisista liikuntapaikoista. Se toteutuukin erinomaisen hyvin. Jääurheilua lukuun ottamatta."

Kunnan talousarviokirjassa on merkintä lasten ja nuorten ilmaisista liikuntapaikoista. Se toteutuukin erinomaisen hyvin. Jääurheilua lukuun ottamatta.

Tiedän myös, että talousarviossa määritetään jääkiekkojunioreiden vuoroihin varattavan määrärahaa. Nämähän eivät kuitenkaan sulje toisiaan pois. Tulisiko varatun määrärahan olla riittävä, jotta kirjaus maksuttomuudesta toteutuisi? Nyt vanhemmat maksavat lapsensa urheilupaikasta. Miksi näin?

Tiedän myös että moni ajattelee, että kun jäähalli ei ole kunnan, niin sillä joku tienaa itselleen. Todellisuudessa kunta on suurin osakkeiden omistaja halliosakeyhtiössä. Mikäli jäähalli joskus tuottaisi taloudellisia voittoja, kunta siinä tienaisi, ei muut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

"Joukkuelajien pelaamisen edellytys on joukkueellinen pelaajia. Sitä on hankala varmistaa, kun vanhempien kukkaron koko alkaa määrittää kenellä on mahdollisuus pelata. Tätä vaihtoehtoa olemme seurana yrittäneet viimeiseen asti välttää."

Lehden mukaan kunnan kuntastrategia vuosille 2022–2025 on tehdä kunnasta muuttovoittokunta, joka houkuttelee uusia asukkaita. Lapsiperheiden valitessa asuinpaikkaa lasten monipuoliset harrastusmahdollisuudet ovat merkittävä vetovoimatekijä ja painaa vaakakupissa yhtenä tekijänä uutta kotipaikkaa valitessa.

Senkin takia panostus lasten ja nuorten harrastuksiin kannattaa. Joukkuelajien pelaamisen edellytys on joukkueellinen pelaajia. Sitä on hankala varmistaa, kun vanhempien kukkaron koko alkaa määrittää kenellä on mahdollisuus pelata. Tätä vaihtoehtoa olemme seurana yrittäneet viimeiseen asti välttää.

Tiedän, että tämä 10 000 euroa on pisara meressä jos aletaan puhua liikkumattomuuden, syrjäytymisen sekä lasten- ja nuorten mielenterveysongelmien aiheuttamista kuluista.

Rakkaudesta lajiin, tasa-arvoisen harrastamisen ja lasten puolesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mari Moilanen

Suomussalmen Palloseuran jääkiekkojaoston puheenjohtaja

Suomussalmen Palloseuran jääkiekkojaosto liikuttaa viikossa noin 90 lasta. Lisäksi jääkiekko on monen aikuisen harrastus.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä