5W30 vs 5W40 - Kuinka valita oikea moottoriöljy?

Kaikki polttomoottorit tarvitsevat öljyä toimiakseen oikein ja estääkseen mahdolliset moottoriongelmat.

Öljy on elintärkeää moottorin suojaamiseksi ja sen ominaisuudet auttavat ehkäisemään vaurioita. Jotta se toimisi tehokkaasti, öljyt on vaihdettava säännöllisesti. On monia erilaisia moottoriöljyjä, mutta kaksi suosituinta viskositeettiluokkaa ovat 5W-30 ja 5W-40.

Vaikka numerot ja öljypullot saattavat näyttää samalta, on erittäin tärkeää valita oikea moottoriöljy ajoneuvoosi. Huono valinta voi johtaa korroosioon, kuona-aineiden kertymiseen, voiteluongelmiin ja muihin vaurioihin, jotka voivat aiheuttaa suuria kustannuksia korjaamisessa.

Ymmärrä moottoriöljyn tarve

Öljyillä, jotka kaadetaan kampikammioon, on useita tärkeitä tehtäviä kaikissa nelitahtisissa polttomoottoreissa:

Se muodostaa suojaavan kerroksen liikkuvien osien välille. Kalvon ohut ja mikroskooppinen rakenne mahdollistaa kitkan ja kulumisen välttämisen liikkuessaan metallipinnoilla. Tämä suojaa moottoria ja pidentää sen käyttöikää estämällä suoraa kosketusta liikkuvien osien välillä.

Hyvä öljy parantaa moottorin suorituskykyä. Tämä mikroskooppinen kerros toimii kuin pienet kuulalaakerit osien välillä, mikä vähentää kitkaa ja parantaa polttoainetaloudellisuutta. Osat liukuvat sulavammin toistensa ohi, mikä johtaa parempaan suorituskykyyn ja alhaisempaan polttoaineen kulutukseen.

Moottoriöljy toimii tiivisteenä männänrenkaiden ja sylinterin seinämän välillä, estää palamiskaasujen pääsyn kampikammioon ja pitää öljyn erillään palotilasta. Tämä on tärkeää, jotta moottori voi toimia tehokkaasti ja turvallisesti.

Moottoriöljyn tehtävänä on pitää moottori viileänä ja suojata sitä liialliselta kuumenemiselta. Itse asiassa, jopa 40% moottorin jäähdytyksestä tapahtuu moottoriöljyn avulla monissa moottoreissa.

Auton toiminnassa moottoriöljy on elintärkeä aine. Jos öljy ei ole oikeaa laatua tai sen viskositeetti on väärä, yksi tai useampi moottorin tehtävä ei suoritu niin kuin pitäisi ja tämä voi johtaa pysyviin vaurioihin.

Trodo voi auttaa sinua löytämään sopivat moottoriöljyt.

Eri tyyppiset moottoriöljyt

Moottoriöljyillä on kaksi päätyyppiä: mineraaliöljyt ja synteettiset öljyt. Mineraaliöljy valmistetaan jalostamalla öljypohjaisia tuotteita ja sisältää lisäaineita, jotka suojaavat moottorin kulumiselta, parantavat sen suorituskykyä ja pidentävät sen käyttöikää.

Synteettiset öljyt on suunniteltu tarjoamaan auton moottorille maksimaalista suorituskykyä ja parempaa suojausta. Ne kestävät yleensä korkeampia lämpötiloja kuin mineraaliöljyt ennen kuin ne hajoavat ja menettävät tehonsa.

Jos laitat väärää öljyä autoon, saatat joutua viemään auton korjaamolle huonon öljyn takia.

Miten 5W-40 eroaa 5W-30 öljystä ja kumpi olisi parempi valinta?

Ymmärtääksesi eron 5W-30 ja 5W-40 öljyjen välillä, sinun täytyy tietää mitä nämä numerot ja kirjaimet tarkoittavat.

Ensimmäinen ja tärkein ominaisuus moottoriöljyssä on sen luokitus kylmälle säätilalle. Mitä pienempi numero, sitä parempi öljy virtaa pakkasessa. Jos luokitus on nolla, se soveltuu erinomaisesti kylmiin olosuhteisiin, kun taas numero 10 viittaa paksumpaan öljyyn, joka ei välttämättä toimi yhtä hyvin pakkasessa.

Kirjain "W" tarkoittaa, että kyseessä on talviviskositeettiluokka.

Viimeiset kaksi numeroa ilmaisevat öljyn viskositeetin kuumalla 100 asteen lämpötilalla. Mitä suurempi luku on, sitä paremmin öljy kestää lämmöstä johtuvaa ohenemista ja säilyttää voitelukykynsä. Öljy luokituksella 30 on siis ohuempaa kuin öljy luokituksella 40 korkeammissa lämpötiloissa.

Kun vertaillaan 5W-30- ja 5W-40-öljyjä, on huomioitava niiden samankaltaisuudet ja erot. Molemmissa öljyissä on käytetty talvipainokaavaa, jotn ne ovat hyviä käyttää talviolosuhteissa mutta toimivat myös hyvin lämpimissä olosuhteissa. Molemmat virtausnopeudet ovat samat -18 asteen lämpötilassa, joten ne pystyvät käynnistämään kylmälläkin kelillä. Lisäksi molemmat kestävät jopa -30 asteen lämpötiloja.

On olemassa yksi tärkeä ero, joka erottaa 5W-40 ja 5W-30 moottoriöljyt toisistaan - kyky kestää korkeampia lämpötiloja. 5W-40 säilyttää viskositeettinsa paremmin myös äärimmäisen korkeissa lämpötiloissa, jopa 50 celsiusasteessa. Toisaalta 5W-30-moottoriöljy suojaa moottoria hyvin myös huomattavasti matalammissa lämpötiloissa, jopa 30 celsiusasteessa.

Jos asut alueella, jossa kesäiset lämpötilat nousevat yli 30 asteen tai ajoneuvosi vaativat korkeampia kierroslukuja tai pysyvät pitkään tyhjäkäynnillä, suosittelemme käyttämään moottoriöljynä 5W-40:ää. Mutta jos ilmasto on leuto ja tasainen ympäri vuoden, 5W30 öljy riittää hyvin suojaamaan moottoria.

Valitse oikea moottoriöljy

Valitse moottoriöljy ajoneuvoosi helposti ja nopeasti. On monia tapoja valita oikea öljy, mutta kaikki johtavat samaan tulokseen: käytät oikeaa öljyä autollesi.

Muista tarkistaa moottoriöljyn mäntätulppa säännöllisesti.

Useimmissa autoissa öljytyyppi ja -laatu on merkitty suoraan öljykorkkiin. Voit löytää sen konepellin alta, joten puhdista korkki huolellisesti ennen kuin luet suositellun öljyn tyyppiä ja laatua. Näin varmistat käyttäväsi oikeaa öljyä autollesi.