Vinkkejä turvalliseen ja vastuulliseen pikavippien käyttöön: neuvoja kuluttajille pikavippien hakemisessa ja takaisinmaksussa

Moni suomalainenkin turvautuu silloin tällöin pikavippien puoleen selviytyäkseen laskupinosta tai tehdäkseen jonkin himoitsemansa ostoksen. Arjessa tulee joskus yllättäviäkin kuluja eteen, jolloin vippi voi tarjota tilanteeseen helpotusta. Lainaa pitäisi kuitenkin aina ottaa vain harkiten, koska laina pitää myös pystyä maksamaan takaisin.

Itselle sopiva lainamäärä

Pikavippien helppo saatavuus voi joskus houkutella ihmisiä ottamaan niitä enemmän kuin mitä heillä on varaa maksaa takaisin. Turhaa kuluttamista tulisikin välttää, koska se voi helposti johtaa velkakierteeseen. Velkakierre voi puolestaan olla taloudellisten murheiden lisäksi myös henkisesti raskasta.

Onkin tärkeää, että pikavippiä haettaessa pohtii tarkkaan, kuinka paljon kuukaudessa voi realistisesti maksaa lainaa takaisin. Lainaan liittyy aina korko ja muut mahdolliset kulut ja vippejäkin lyhennetään kuukausittain takaisin. Jotkin rahoitusyhtiöt ja pankit tarjoavat myös lyhennysvapaita kuukausia, jos lainan takaisinmaksaminen on tilapäisesti hankalaa. Asiakkaan pitäisi kuitenkin aina tehdä laskelmansa sen mukaan, että pystyy lyhentämään lainaa tasaisesti ja varmasti kuukaudesta toiseen.

Vertailemalla voi säästää satoja euroja

Pikavippejä on nykyisin helppoa vertailla keskenään, mikä helpottaa löytämään itselle edullisimman vipin. Lainaan liittyvät ehdot, korot ja muut maksut vaihtelevat suurestikin, joten viisas lainanottaja voi säästää satoja tai jopa tuhansia euroja vertailemalla.

Mahdollisimman edullisen lainan lisäksi kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, että lainaan liittyvät ehdot sopivat itselle hyvin. Varsinkin takaisinmaksusuunnitelma tulisi olla itselle sopiva, ettei lainan lyhentämisestä aiheudu kohtuuttomia ponnistuksia.

Vippien ja muiden lainatuotteiden vertailu on netissä helppo ja nopeaa. Vippi.org auttaa kuluttajaa löytämään muutamassa minuutissa itselle sopivimman lainan. Se kilpailuttaa vipit ja kulutusluotot 1 000 eurosta 60 000 euroon useiden kymmenien pankkien ja rahoitusyhtiöiden kesken.

Kuluttajan tarvitsee vain täyttää yksi lainahakemus ja Vippi.org hoitaa loput. Jos asiakas saa myönteisen lainapäätöksen, pääsee hän tarkistamaan ja hyväksymään saamansa lainatarjouksen muutamissa minuuteissa. Kuluttaja säästää palvelun avulla rahan lisäksi siis paljon aikaa ja vaivaa.

Tarkista lainantarjoajan maine etukäteen

Lainan ottaminen on aina iso päätös, jolla on vaikutuksia elämään. Kannattaakin ottaa lainaa vain luotettavilta ja hyvämaineisilta tahoilta. Suomessa lainaa tarjoavalla pankilla tai rahoitusyhtiöllä tulee olla Suomen Finanssivalvonnan myöntämä luotonantolupa.

Asiakkaan olisi hyvä jo ennen lainan ottamista tutustua myös lainantarjoajan saamiin arvosteluihin. Muiden asiakkaiden kirjoittamia arvosteluja voi lukea netissä sosiaalisessa mediassa, foorumeilla sekä joskus myös sovelluskaupoissa kyseisen yrityksen tarjoaman sovelluksen sivulla. Muiden asiakkaiden kokemuksista voi saada arvokasta tietoa siitä, miten hyvin yritys pystyy pitämään lupauksensa sekä muutenkin minkä tasoista palvelua on luvassa.

Rinnakkaishakijasta voi olla monta hyötyä

Pikavippejä, kulutusluottoja ja muita lainoja on monesti mahdollista hakea myös rinnakkaishakijan kanssa. Tämä tarkoittaa, että lainaa ei haekaan itsekseen, vaan yhdessä esimerkiksi oman puolisonsa tai hyvän ystävänsä kanssa. Tällöin molemmat lainanhakijat vastaavat siitä, että laina tulee takaisinmaksetuksi. Vippi.orgista voi lainaa hakea rinnakkaishakijan kanssa helposti ilmoittamalla lainahakemuksessa rinnakkaishakijan tiedot.

Yhteishakijasta voi olla monenlaista hyötyä. Ensinnäkin lainaa voi olla helpompi saada, kun lainan takaisinmaksusta vastaa kaksi henkilöä. Toisaalta lainalle on myös mahdollista saada pienempi korko, kun lainantarjoajat voivat luottaa enemmän lainan suunnitelman mukaiseen takaisinmaksuun. Ja kun kaksi henkilöä jakaa kuukausierän, on lainan lyhentäminenkin usein helpompaa.

Oman talouden budjetointi kannattaa

Pikavipit voivat tuoda helpotusta tietyissä tilanteissa, mutta ne eivät yleensä ole hyvä ratkaisu pitkän aikavälin taloudellisiin ongelmiin. On aina järkevää muokata omat kulut vastaamaan omia tuloja. Lisäksi olisi viisasta pitää aina edes pientä puskuria sen varalta, että jotain yllättää ja pakollista rahantarvetta ilmenee.

Pikavippejä ottaessa on aina hyvä ottaa huomioon myös lainanottamiseen liittyvät riskit. Turvallinen ja vastuullinen pikavippien käyttö on mahdollista, kunhan on tietoinen mahdollisista riskeistä, ottaa omaan talouteen sopivan lainasumman ja huolehtii takasisinmaksusta jämptisti.