Paikallisuutiset

Vaarannivan kylälle kunniamaininta Vuoden Maisemateko 2023 -kisassa

Vaaranniva ry. sai kunniamaininnan Maa- Ja Kotitalousnaisten Vuoden Maisemateko 2023 -kisassa. Erityisen ansioituneita kyläläiset ovat oman uimarantansa hoidossa ja kunnostuksessa. Rannalla on muun muassa kaksi saunaa.

Vaarannivan kylän yhteinen uimaranta sijaitsee noin kilometrin päässä kylän kaupalta Puolangalle päin, Nivajoen poukamassa. Ranta-alueella ovat uimakopit, laavu, grillikota, lasten keinut, wc, halkoliiteri, vedenlämmityskota sekä savusauna ja tavallinen sauna. Kumpaakin saunaa voi vuokrata ja savusauna lämmitetäänkin valmiiksi, jos joku niin haluaa. Lämmityksestä peritään erillinen maksu. Kodan käyttö on maksutonta. Kaikki on rahoitettu lahjoituksilla ja rakennettu talkoilla.

Vuonna 1998 yhdistysrekisteriin merkityn kyläyhdistyksen toiminta on ollut 2010 -luvulla melko hiljaista, mutta virinnyt uudelleen kaksi vuotta sitten. Sen myötä myös uimarantaa on viime kesänä raivattu ja ympäristöä siistitty. Uimarannalla on käynyt menneenä kesänä viikoittain 5-6 henkilöä leikkaamassa nurmikkoa ja pusikoita, siivoamassa saunoja, tyhjentämässä roskapönttöjä sekä huolehtimassa polttopuista.

– Toiminnan kehittäminen edelleen ja erilaisten tapahtumien järjestäminen, toteaa kyläyhdistyksen keväällä valittu puheenjohtaja Tatu Torikka yhdistyksen tulevaisuudesta. Erityisesti kesän tapahtumat kiinnostavat sekä kyläläisiä että kesäasukkaita. Yhdistys on tehnyt suunnitelmat myös lintutornin rakentamisesta, mutta siitä ei päätöksiä ole vielä tehty.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oma kokoontumispaikka on kyläläisten ykköstoive tällä hetkellä. He kokoontuivat lakkautetulla koululla, mutta myynnin myötä se ei ole enää mahdollista.

– Onhan sitä mietitty kaikenlaista, muun muassa jotakin autiotaloa, josta voisi kunnostamalla saada kylätalon, mutta vielä ei mitään olla päätetty, toteaa Torikka.

Yhdistyksellä on käytössään Vinkkilaatikko, jota viedään yhteisiin tapahtumiin. Siihen voivat kyläläiset laittaa toiveitaan ja kehittämisehdotuksiaan.

Vaarannivan uimarantaa on kehitetty monipuoliseksi kokoontumispaikaksi. Kuva: Tatu Torikka

Itse Vaarannivan kylässä on asukkaita parisenkymmentä. Kaikkiaan asukasluku on 120, mutta väki asuu eri puolilla kylää. Kesämökkejä alueella on noin sata.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kylän historia ulottuu 1600 -luvulle, jolloin se oli kyläyhdistyksen nettisivujen mukaan vireä ja väkirikas kylä. Nykyisin Vaaranniva on vanhusvoittoinen, mutta kylällä asuu myös lapsiperheitä ja työssä käyviä keski-ikäisiä.

Kylässä toimiva Vaarannivan Talouskauppa on hyvin monipuolinen palvelupiste. Kaupasta saa päivittäistavaroiden lisäksi polttoaineet, kalastusluvat, postin sekä Veikkauksen palvelut ja sitä kautta menevät myös kyläyhdistykselle tarkoitetut maksut eteenpäin.

Kiitosta kilpailun raadilta kylä sai kyläyhdistyksen toiminnan uudelleen aktivoimisesta sekä yhteisöllisyyden lisäämisestä ja yhteisen hyvän tuottamisesta niin uimarannan talkoolaisille kuin muillekin rannan käyttäjille.

Vuoden maisemateoksi valittiin Jaana Keräsen työ Paltamon Mieslahden kylämaiseman ja lammaslaidunten kunnostamiseksi ja jättipalsamin torjumiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuoden Maisemateko -kilpailu hakee joka vuosi merkittäviä luontotekoja. Kisaan Kainuusta tuli viisi ehdotusta ja koko Itä-Suomesta 14, mikä on Itä-Suomen Maa- ja Kotitalousnaisten ympäristöasiantuntijan Tuuli Mäkisen mukaan ennätyksellisen paljon.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä