Tyypillinen kulutusluotto nostetaan 5000 - 10 000 euroa pankista

Keskimäärin kulutusluottoa nostetaan hieman yli 10 000 euroa, kun vertailussa on myönnetyt uudet lainat. Vakuudetonta kulutusluottoa nostetaan yleensä 5 000 - 20 000 euroa, mutta myös pieniä muutaman tuhansien eurojen luottoja nostetaan käyttöön paljon.

Vakuudetonta lainaa nostetaan hyvin erilaisiin käyttökohteisiin. Suosittuja lainatarpeita ovat kodin remontointi, kodinkoneiden hankinta, laskujen maksu ja matkustaminen. Isompia lainoja nostetaan myös auton, veneen ja moottoripyörän hankintaan sekä lainojen yhdistelyyn.

Lainaa 10 000 euroa tyypillisesti 6 - 7 vuoden maksuajalla

Tyypillinen vakuudeton lainasumma on 8 000 - 13 000 euron välillä. Keskimäärin vakuudettomiin kulutusluottoihin valitaan maksuaikaa 6 - 8 vuotta. Lainasumma vaikuttaa maksuaikaan, sillä isompiin lainoihin valitaan pidempi maksuaika.

Esimerkiksi 10 000 euron lainaan valitaan usein maksuajaksi 6 - 7 vuotta https://nordsek.com/10000-euro-laina/ ) . Laina on normaali kulutusluotto eli kertalaina, joka maksetaan yhdellä kertaa tilille. Tyypillinen lyhennystapa on tasaerä, jolloin luoton kuukausierä pysyy samana koko laina-ajan.

Tasaerälainassa kuluttajan on helppo ennakoida tulevia kuukausi menoja, sillä lainanhoitomenot eivät muutu. Mikäli korkotaso nousee, vaikuttaa se lainan takaisinmaksuaikaan, mutta ei kuukausierän suuruuteen.

Korkojen nousu vaikuttaa myös vakuudettoman lainan kuluihin

Monelle asuntovelalliselle korkojen nousu on näkynyt kuukausierän nousuna, sillä viitekoron nousu nostaa maksettavaa korkomäärää. Viitekoron nousun vaikutus asuntolainaan riippuu siitä, milloin viimeksi on ollut koron tarkistuspäivä asuntolainassa.

Vakuudettomien lainojen korko koostuu pankin korkomarginaalista ja viitekorosta. Viitekorkona käytetään yleensä 3 kk euriboria, mutta osa pankeista voi käyttää myös 12 kuukauden euriboria. Kun viitekorot nousevat, nousee myös lainasta maksettava kokonaiskorko.

Korkojen nousun myötä on hyvä tarkistaa oma lainan korko kilpailuttamalla lainatarjoukset. Laskemalla lainan korkoa saadaan kuukausierää alaspäin, jolloin suurempi osa maksuista kohdistuu lainan lyhennykseen.

5000 euron lainasummassa eri korkotaso kuin pikalainassa

Lainasumma vaikuttaa suoraan tarjottuun korkotasoon, sillä pankit hinnoittelevat suurempia lainasummia edullisemmalla korolla. Jos sinulla on käytössä muutaman sadan euron pikalainoja, voit saada isompaan lainasummaan huomattavasti edullisemman koron.

Lainojen korkotaso vaihtelee 4 - 20% välillä. Esimerkiksi 5000 euroa lainaa hakiessa https://nordsek.com/lainaa-50000-euroa/ ) voidaan saada korkoprosenttia huomattavasti alaspäin suhteessa pieniin satojen eurojen lainoihin. Tyypillisesti korkeaa yli 15% korkoa tarjotaan 500 euron lainoista muutamaan tuhanteen euroon asti. 5000 - 10 000 euron lainoissa korkotaso vaihtelee 5 - 15% välillä. Suuremmissa yli 10 000 euron lainoissa normaali korkotaso on alle 12%.

Kuka tahansa voi hakea kulutusluottoa

Lainojen vertailu onnistuu, kun hakijalla on puhtaat luottotiedot ja ikää vähintään 20-vuotta. Vakuudetonta kulutusluottoa voi saada pankista, kun hakijalla on riittävästi säännöllisiä tuloja. Lisäksi hakijan kotipaikka on oltava Suomessa.

Riittävät tulot riippuvat pankista, mutta yleisenä muistisääntönä pankille riittää vakuudettomaan lainaan 12 000 - 18 000 euron bruttotulot vuodessa. Tämä tarkoittaa, että hakijalla on oltava vähintää 1 000 euroa säännöllisiä tuloja kuukaudessa ennen veroja.

Voit saada myös alhaisimmilla tuloilla lainaa, sillä kaikki pankit eivät pidä tulorajana 1000 euron kuukausituloja. Helppo tapa selvittää pankkien myöntämä lainamäärä on hakea lainaa vertailupalvelun kautta. Näin saadaan yhdellä hakemuksella lainatarjoukset haettua kymmenistä eri pankeista.

Lainojen vertailu kannattaa

Lainojen vertailu on tuonut satojen tai tuhansien eurojen säästöt monelle kuluttajalle, sillä sen avulla ollaan voitu kilpailuttaa nopeasti vanhat ja uudet kulutusluotot maksutta.

Kuluttaja voi kilpailuttaa lainapalvelussa kaikki vakuudettomat lainat nopeasti ja maksutta www.nordsek.com ), sillä vertailupalvelu ei veloita kuluttajilta mitään kuluja. Lainojen vertailu kannattaa, sillä korot voivat vaihdella jopa 4 - 20 % välillä.

Lainojen vertailu kannattaa myös silloin, kun käytössä on luottokorttivelkaa tai muita osamaksuja. Normaalin kulutusluoton avulla voidaan maksaa myös muut vakuudettomat velat pois ja säästää kuluissa. Kaikki vakuudettomat lainat on voitava maksaa myös etuajassa takaisin, joten kuluttaja voi hyvin korvata kalliit vanhat lainat uudella lainalla.

Laina nostetaan yksin tai yhdessä toisen hakijan kanssa. Jos hakija ottaa mukaan toisen rinnakkaishakijan lainalle, voi pankit tarjota parempia lainaehtoja kulutusluottoon. Kahden takaisinmaksajan avulla pankin riski laskee, jonka takia myös pankit ovat valmiita usein tarjoamaan parempaa korkoa lainaan.