Paikallisuutiset

Tiistaina Kainuussa 145 koronatartuntaa, rajoitukset ja suositukset pysyvät ennallaan – Viime viikolla sairaalahoidossa oli joka päivä 3–5 koronapotilasta

Kolmeneljäsosaa tartunnoista on Kajaanissa. Nähtävissä on selvää tartuntojen määrän kasvua myös muissa Kainuun kunnissa

Kainuussa todettiin tiistaina 145 koronatartuntaa. Tartunnanjäljityksessä ei ole tällä hetkellä merkittävää viivettä, vaan positiivisen testituloksen saaneet voidaan tavoittaa noin vuorokauden kuluessa.

Kainuun koronakoordinaatioryhmä on tiistaisessa kokouksessaan arvioinut maakunnan koronatilannetta. Korkean alueellisen ilmaantuvuuden sekä sosiaali- ja terveydenhuollon heikentyneen henkilöstötilanteen vuoksi rajoitusten ja suositusten muuttaminen ei ole ajankohtaista.

Kainuussa koronaviruksen ilmaantuvuus on maan toiseksi korkein: 2 399 tapausta 100 000:ta kohti 14 vuorokaudessa. Noin kolmeneljäsosaa tartunnoista on Kajaanissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Laboratoriotilastointien viiveiden vuoksi vahvistetut kunnittaiset tartuntaluvut ovat päivittyneet viiveellä, mutta nähtävissä on selvää kasvua myös muissa kunnissa.

THL:n tilastojen mukaan Kainuun kunnista ilmaantuvuus on korkealla erityisesti Kajaanissa (noin 3 800), Sotkamossa (noin 1 800) sekä Kuhmossa ja Suomussalmella (noin 1 000).

Kainuun sote kertoo, että viime viikolla sairaalahoidossa on ollut 3 – 5 koronapotilasta päivittäin.

Epidemian huipun ajoittumisen arviointi on vaikeaa.

Kiireettömän toiminnan supistukset jatkuvat

Kainuun soten henkilöstövaje on edelleen haastava erityisesti kriittisissä palveluissa kuten päivystyksessä, synnytysosastolla ja kotihoidossa. Tiistain tietojen mukaan poissa on 167 työntekijää. Kiireettömän toiminnan supistukset jatkuvat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pandemia on erilaisissa vaiheissa eri puolilla Suomea. Myös toimintatavat vaihtelevat tilanteen mukaan, esimerkiksi eristys- ja karanteenikäytäntöjen osalta. Pystymme Kainuussa testaamaan väestön hyvin ja tartuntatautilain mukaisilla toimilla myös rajoittamaan tilanteen pahenemista, Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen sanoo.

– Epidemian huipun ajoittumisen arviointi on vaikeaa. Jatkossa on tarkasteltava, onko meillä mahdollisuus siirtyä kevyempiin toimiin, mutta tällä viikolla se ei ole mahdollista, hän jatkaa.

Epidemiatilanteen hillitsemiseksi olennaista on edelleen vähentää lähikontakteja mahdollisimman laajasti. Voimassa ovat yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittamista sekä ravintoloita koskevat rajoituspäätökset.

Tilojen hallinnasta vastaavia ja niitä toiminnassaan käyttäviä velvoitetaan lisäksi ehkäisemään tiloissaan asiakkaiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä. Rajoituksista ei voi vapautua koronapassilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toimijoita koskevat myös tartuntatautilain mukainen velvollisuus osallistujien ohjeistamisesta ja riittävien etäisyyksien sekä käsien puhdistamisen ja tilojen siivouksen varmistamisesta.

Kainuun alueella ovat voimassa suositukset muun muassa kasvomaskien ja kotitestien käytöstä, etätyöstä ja matkustamisen rajoittamisesta sekä lähikontaktien rajoittamisesta omaan lähipiiriin.

Mikäli epäilee altistuneensa koronavirukselle tai on koronavirusinfektioon sopivia oireita, tulee hakeutua koronatestiin. Vaihtoehtoisesti voi tehdä kotitestin, mutta on hyvä muistaa, että se ei korvaa ammattitestiä.

Koronatestauksen ajanvaraus tehdään ensisijaisesti Omasoten kautta tai takaisinsoittopalvelusta 040 165 0020.

Rokotusten merkitys edelleen ratkaiseva

Kaikkia 18 vuotta täyttäneitä kannustetaan ottamaan kolmas koronarokoteannos. Riskiryhmiin kuulumattomille 18-60-vuotiaille kolmas rokoteannos voidaan antaa 4 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

THL:n mukaan kolmas rokoteannos nostaa suojan erittäin hyväksi vakavaa omikronvariantin aiheuttamaa vakavaa koronatautia vastaan.

Sairaalahoidon ilmaantuvuus on alhaisempi kolmesti rokotetuilla verrattuna kaksi rokoteannosta saaneisiin, vaikka tartuntoja on havaittu niin rokottamattomilla kuin täysin rokotetuillakin.

– Kolminkertainen rokotesuoja on vanhemmilla kainuulaisilla hyvä, minkä osoittaa myös ikäluokan vähäinen tartuntamäärä. Uusia ensimmäisiä ja toisia rokotuksia menee edelleen, mutta hitaasti. Nuorten ja nuorten aikuisten rokottautuminen on edelleen tärkeää, muistuttaa Käsmä-Ronkainen.

Koronarokotuksiin pääsee sujuvasti kuntien rokotuspisteissä. Tarkemmat lisätiedot: sote.kainuu.fi/koronainfo.

Kokonaan ilman tai vajaan rokotesuojan saaneita on Kainuussa edelleen tuhansia. Kainuun sote on tilanteesta huolissaan.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä