Paikallisuutiset

Sulku jatkuu kolme viikkoa– Kainuun ravintolat ei kuulu vielä joukkoon

Hallitus esittää ravintoloiden sululle kolmen viikon jatkoa 18.4. saakka. Sulku toteutettaisiin saman sisältöisenä kuin tällä voimassa oleva sulku, joka on voimassa 28.3. saakka. Ravintolat ja muut ravitsemisliikkeet ovat kiinni asiakkailta maakunnissa, joissa epidemiatilanne on vakavin kiihtymis- ja leviämisasteella.

Kainuu on tällä hetkellä perustasolla eli sulku ei koske kainuulaisia ravintoloita.

Hallitus linjasi sulun jatkosta neuvottelussaan 22.3. ja hallituksen esitys annettiin eduskunnalle 23.3.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tautitilanne on edelleen niin vakava, että joudumme jatkamaan ravintoloiden sulkua. Tämä on yksi niistä välttämättömistä toimista, joiden avulla hillitsemme epidemian leviämistä ja painamme tartuntojen määrää alaspäin, kommentoi sulkua työministeri Tuula Haatainen TEM:n tiedotteessa.

– Ymmärrämme hyvin, että jatkosulku on kova isku jo ennestään vaikeuksissa olevalle ravintola-alalle. Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan esityksemme korvauksista yrityksille, joita sulkeminen koskee. Tämä jatkosulku otetaan tietenkin myös korvauksen piiriin, elinkeinoministeri Mika Lintilä painottaa.

Seuraavaksi eduskunta käsittelee hallituksen esityksen, jonka jälkeen se pyritään saamaan voimaan mahdollisimman nopeasti.

Ravintoloiden jatkosulkemista pidetään välttämättömänä tautitilanteen vuoksi. Tilannetta tarkastellaan viikoittain ja sulun piirissä olevat maakunnat määritellään valtioneuvoston asetuksessa. Tämän hetkinen asetus on voimassa 28.3.saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusi asetus niistä maakunnista, joissa jatkosulku on voimassa, annetaan, kun eduskunta on hyväksynyt ravintoloiden sulkemista koskevan lain.

Pääperiaatteena on, että ravitsemisliikkeet pidettäisiin suljettuina asiakkailta leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevissa maakunnissa.

Niillä alueilla, joilla ravintoloita ei suljeta, ravitsemisliikkeiden tulee noudattaa tartuntatautilain ja sen nojalla annettuja säännöksiä.

Sulkutilan jälkeen kaikkien ravitsemisliikkeiden on noudatettava rajoituksia, jotka on säädetty tartuntatautilaissa ja sen nojalla. Sen perusteella voitaisiin säätää tiukempia rajoituksia ravitsemisliikkeiden aukiololle, anniskeluajoille sekä asiakaspaikkamäärille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sulku kohdistuisi kaikkiin ravitsemisalan yrityksiin, mutta ei henkilöstöravintoloita.

Kuten tällä hetkelläkin, suljettavia ravitsemisyrityksiä olisivat muun muassa kahvilat, ravintolat, baarit ja yökerhot, jotka ovat avoinna yleisölle. Rajoitus koskee myös terasseja. Noutoannosten mukaan myyminen on kuitenkin sallittua myös sulun aikana.

Poikkeuksena olisivat vain ne ravintolat, jotka eivät ole avoinna yleisölle. Sulku ei siis koske esimerkiksi vanhainkotien ruokaloita tai henkilöstöravintoloita, jotka eivät ole auki muille asiakkaille.

Maakunnissa, jotka eivät ole rajoituksen piirissä, ravitsemisyritykset voivat olla jatkossakin avoinna asiakkaille. Näiden yritysten on noudatettava rajoituksia, jotka on annettu tartuntatautilailla ja sen nojalla.

Työ- ja elinkeinoministeriö on valmistellut tukimallia kohtuullisesta korvauksesta yrityksille, joihin voimassa olevat sulkutoimenpiteet kohdistuvat. Tukimallia koskeva esitys on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä, ja se toteutetaan osana kustannustukea.

Nyt esitetty jatko ravintoloiden sulkuun otetaan huomioon tukimallin jatkovalmistelussa. Yritykset hakisivat sulkemiskorvausta Valtiokonttorista. Haku yrityksille voitaisiin avata toukokuun alussa.

Mikä

Ravintolasulku

Ravitsemisliikkeet ovat tällä hetkellä suljettuina asiakkailta seuraavissa maakunnissa:

1. Uusimaa

2. Varsinais-Suomi

3. Satakunta

4. Kanta-Häme

5. Pirkanmaa

6. Päijät-Häme

7. Kymenlaakso

8. Etelä-Karjala

9. Etelä-Savo

10. Keski-Suomi

11. Etelä-Pohjanmaa

12. Pohjanmaa

13. Pohjois-Pohjanmaa

14. Lappi

15. Ahvenanmaa

Sulun piiriin eivät kuulu seuraavat maakunnat: Pohjois-Karjala, Keski-Pohjanmaa, Kainuu ja Pohjois-Savo.

Näillä alueilla ravitsemisliikkeiden tulee noudattaa tartuntatautilain ja sen nojalla annettuja säännöksiä.

Kajaanilaisravintolat saavat vielä olla auki, mutta niissäkin pitää noudattaa rajoituksia.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä