Paikallisuutiset

Sote: Kainuussa koronaroketuilla nuorilla miehillä ei ole ollut sydänlihastulehduksia

Kainuussa ei ole ilmennyt sydänlihastulehduksia koronarokotuksen saaneilla nuorilla miehillä, kertoo Kainuun sote. Kainuu kuitenkin keskeyttää Modernan käytön alle 30-vuotiailla miehillä. Syynä päätökseen on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositus, että alle 30-vuotiaille miehille ja pojille tarjotaan ainoastaan Pfizer-Biontech Comirnaty -koronarokotevalmistetta.

– Kyseessä on varotoimi, joka liittyy harvinaiseen sydänlihastulehduksen sivuvaikutukseen nuorilla miehillä. Kainuussa ei ole todettu yhtään koronarokotteeseen liittyvää sydänlihastulehdusta. Jatkorokotuksissa heille käytetään Pfizer Biontechin -valmistetta, kertoo pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari .

Kainuussa käytettävistä rokotteista yli 90 prosenttia on Pfizer Biontechin -rokotetta. Naisilla sekä 30 vuotta täyttäneillä miehillä Modernan Spikevax -valmisteen käyttö jatkuu normaalisti. Muutos ei vaikuta myöskään rokotusten saatavuuteen eikä rokotusaikatauluihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

THL:n suositus Spikevax-rokotteen ikärajasta on varotoimi, ja sitä arvioidaan uudelleen marraskuun aikana, kun tutkimuksen tulokset tarkentuvat.

– Pohjoismaisen seurantatutkimuksen mukaan koronarokotettujen sydänlihastulehdukset ovat ylipäätään harvinaisia, ja sydänlihastulehduksia ilmenee jatkuvasti erilaisten infektioiden seurauksena myös rokottamattomilla.

Rokotuksen jälkeen havaittuja sydänlihastulehduksia on todettu eniten nuorilla miehillä kahden viikon sisällä toisen mRNA-rokoteannoksen saamisesta. Riski on naisilla ja vanhemmilla miehillä huomattavasti pienempi kummankin mRNA-rokotteen kohdalla.

THL suosittelee edelleen, että kolmansia rokoteannoksia ei toistaiseksi anneta lainkaan alle 30-vuotiaille miehille, koska seurantatietoa kolmansien annosten yhteydestä sydänlihastulehduksen riskiin on vielä vähän. Poikkeuksena ovat voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt, joiden riski saada vakava koronavirustauti on merkittävästi suurempi kuin muilla saman ikäisillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alle 30-vuotialle voimakkaasti immuunipuutteisille miehille suositellaan kolmanneksi rokoteannokseksi Biontech-Pfizerin Comirnatya.

Vasta-aineiden signaaleja tutkitaan sekä rokotetuilta että rokottamattomilta koronan sairastaneilta potilailta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä