Miksi lainojen kilpailuttaminen kannattaa?

Vakuudetonta lainaa hakiessa kannattaa aina kilpailuttaa lainatarjoukset. Kilpailuttaminen tarkoittaa lainatarjousten pyytämistä usealta eri pankilta ja rahoituslaitokselta. Vain pyytämällä useita tarjouksia on mahdollista löytää edullisin lainatarjous ja hyödyntää se.

Lainojen kilpailuttaminen on helpoin tehdä lainanvälittäjän avulla. Lainanvälittäjä lähettää hakemuksen yhteistyökumppaneilleen ja useita lainatarjouksia voi saada jo hetkessä. Riittää, että täyttää yhden hakemuksen rahalaitos.fi -sivuilla ja hakemus lähetetään jopa kymmenille pankeille ja rahoituslaitoksille. Lainatarjouksia tarvitsee vain vertailla ja valita niiden joukosta itselle parhaiten sopiva.

Etsimällä edullisimman lainatarjouksen säästää koroissa ja kuluissa

Lainojen kilpailuttamisen tarkoituksena on löytää edullisin lainatarjous ja tarttua siihen. Jokainen lainan tarjoaja hinnoittelee omat palvelunsa ja lainansa itse. Siten sama hakija voi saada hinnoittelultaan erilaisia tarjouksia eri toimijoilta. Kilpailuttamalla lainatarjoukset on mahdollista vertailla tarjouksia ja valita niiden joukosta korkojen ja kulujen osalta edullisin.

Erityisesti isommissa lainasummissa kilpailuttamalla voi säästää takaisinmaksun aikana satoja euroja valitsemalla lainan, joka on korkojen ja kulujen osalta edullisin. Säästöä voi syntyä myös kuukausitasolla, kun lainan lyhennyksen yhteydessä maksettavat korot ja kulut ovat pienemmät.

Lainanvälittäjän palveluiden hyödyntäminen

Lainanvälittäjät eivät myönnä itse lainoja, vaan yhdistävät lainanhakijat ja rahoituslaitokset toisiinsa. Lainanvälittäjän tavoitteena on aina löytää pari, jossa sekä asiakas että yritys ovat tyytyväisiä.

Lainan kilpailuttaminen lainanvälittäjän kautta säästää aikaa ja vaivaa. Lainatarjoukset voi kilpailuttaa itse täyttämällä hakemuksia useamman lainanmyöntäjän sivuilla ja vertailemalla saatuja tarjouksia. Lainanvälittäjän kautta riittää, että täyttää yhden hakemuksen, joka lähetetään hakijan puolesta kaikille lainanvälittäjän yhteistyökumppaneille.

Hakemuksen lähettämisen jälkeen saa hetkessä lainatarjouksia ja pääsee vertailemaan niitä. Lainatarjouksissa on ilmoitettu selkeästi lainan korkoprosentti, muut kulut ja arvio siitä, kuinka suuret lainan kokonaiskustannukset tulevat olemaan.

Erityisesti todelliseen vuosikorkoon tulee kiinnittää huomiota

Kun vertaillaan lainatarjouksia, kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti lainan todelliseen vuosikorkoon. Lainan kustannuksiin vaikuttaa nimelliskorko sekä muut kustannukset. Lainan muita kustannuksia voivat olla esimerkiksi järjestelypalkkio, joka veloitetaan vain kerran, tilinhoitomaksut ja laskutuslisä.

Tilinhoitomaksu on palkkio lainatilin hoidosta ja se veloitetaan kuukausittain koko laina-ajalta. Laskutuksesta voidaan veloittaa lisäkustannuksia tai se voi kuulua vain tiettyyn laskutustapaan kuten paperilaskuun. Nämä lainan sivukulut saavat olla enintään 150 euroa vuodessa, joka voi kuitenkin tuoda huomattavan lisäkustannuksen erityisesti silloin, kun lainasumma on pieni.

Lainatarjouksia vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti siitä löytyvään todelliseen vuosikorkoon. Tämä huomioi kaikki lainan kustannukset eli korkoprosentin lisäksi myös kaikki sivukulut. Edullisinta lainatarjousta etsiessä tämä kertookin parhaiten lainan kokonaiskustannuksista. Lainatarjouksista löytyy aina lainan korkoprosentin lisäksi todellisen vuosikoron.

Vakuudetonta lainaa harkittaessa kannattaa aina ensin kilpailuttaa lainatarjoukset. Vain kilpailuttaminen mahdollistaa sen, että ei päädy maksamaan tarpeettoman kovia kuluja lainan takaisinmaksun aikana. Lainan kilpailuttaminen on helpointa tehdä lainanvälittäjän kautta, jolloin riittää, että täyttää yhden hakemuksen.