Mielipiteet

Mielipide: Ukrainaan on saatava rauha

Suomi-Venäjä-Seuran Suomussalmen osasto ry yhtyy YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin näkemykseen, kun hän vaati loppua "absurdille sodalle", jonka Venäjä aloitti hyökkäyksellään Ukrainaa vastaan kuukausi sitten. Uutistoimisto Reutersin mukaan YK:n pääsihteeri sanoo, että "sodan jatkaminen Ukrainassa on moraalisesti mahdotonta hyväksyä, poliittisesti mahdotonta puolustaa ja sotilaallisesti järjetöntä".

Suomussalmen osasto tuomitsee Venäjän aloittaman hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Siviilikohteiden pommittaminen ja siviilien kohtelu täyttävät sotarikosten tunnusmerkit. Aineellisten vahinkojen korjaaminen tulee viemään vuosia, inhimillisistä kärsimyksistä toipuminen luultavasti vuosikymmeniä.

Sota on synnyttänyt Euroopassa toisen maailmansodan jälkeisen ajan suurimman pakolaisviran: jo nyt yli kolme miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotimaansa. Ruuan ja energian hinta ovat nousseet, ja pessimistisimmät näkevät kehityksessä ainekset sekä ruoka- että energiakriisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sota on jo koskettanut kaikkia ja jatkuessaan tulee koskettamaan vielä enemmän. Lännen asettamat laajat pakotteet tulevat vaikuttamaan venäläisten elämään ennennäkemättömällä tavalla ja jättämään jälkensä myös koko maailmaan. Sodan jatkaminen tulee hyvin kalliiksi taloudellisesti, poliittisesti ja inhimillisesti niin Venäjälle kuin Venäjän kansalle.

Suomi-Venäjä-Seura on kansojen ystävyyden seura. Toivomme, että Ukrainan ja Venäjän välille saadaan pian oikeudenmukainen rauha ja että Ukrainan itsemääräämisoikeus ja koskemattomuus taataan kansainvälisillä sopimuksilla.

Toivomme, että jälleenrakennustyö saadaan nopeasti alulle ja että pakolaiset voivat pian palata kotimaahansa rakentamaan sitä jälleen kerran raunioista.

Venäjän ja venäläisten ulkomailla jäädytetyt varat on EU:n päätöksellä käytettävä Ukrainan jälleenrakentamiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Korostamme, että Suomessa asuvat venäläiset eivät ole syyllisiä Ukrainassa käytävään sotaan. Heitä ei pidä syrjiä tai syyllistää, vaan heitä tulee tukea ja kohdella asiallisesti ja ystävällisesti, niin kuin tähänkin asti.

Nykytilanteessa Suomi-Venäjä-Seuralla ei ole paljon toimintaedellytyksiä. Emme juuri pysty pitämään yllä yhteyksiämme venäläisiin ystäviimme. Virallisen Venäjän ystäviä emme nyt voi olla, mutta ihmisten välinen ystävyys on meidän tavoitteemme ja toiveemme.

Sodan nopea loppuminen on edellytys sille, että voisimme jälleen ruveta solmimaan katkenneita yhteyksiämme venäläisiin. Korona-aika sulki Venäjän rajat. Odotimme niiden aukeavan jo tänä vuonna, mutta sitten tulikin sota - ja raskas rautaesirippu laskeutui rajoillemme. Julkilausuma hyväksyttiin osaston vuosikokouksessa 22. maaliskuuta.

Suomi-Venäjä-Seuran Suomussalmen osasto

Sodan kääntöpuolena on rauhan toiveiden ja yhteisöllisyyden vahvistuminen. Viime päivien julmuudet ovat järkyttäneet myös uutisia seuraavia suomalaisia.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä