Mielipiteet

Kirjoittajan mukaan sähkön hinnoissa pahinta Kajavessa ovat suuret perusmaksut, jotka lienevät maan kalleimmat. Kuva: Anni Ågren

Mielipide: Loiste/Kajave aikaisti ”joululahjan”– sähkönsiirtomaksuja korotetaan

Loiste/Kajave aikaisti ”joululahjan” sähkönkuluttajille, kun se ilmoitti jo kesäkuussa, että se korottaa sähkön hintoja sähkönsiirron ja perusmaksujen osalta keskimäärin 5,8% 1.8.2023 alkaen. Normaalisti tämä joululahja, siis korotusilmoitus Loiste/Kajavelta saadaan joulun alla.

Onko hävyttömyys ylittänyt jo kohtuuttomuuden rajat?

Loiste/Kajaven normaalin mökkiliittymän perusmaksu kuukaudessa nousee 37,30 eurosta 39,50 euroon. Normaalin omakotitalon perusmaksu nousee kuukaudessa 54,90 eurosta 58,10 euroon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mökkiläinen, jonka mökki on kylmillään suurimman osan vuodesta, eikä kuluta sähköä talvella ollenkaan, joutuu kyllä kohtuuttomaan kuritukseen.

Loiste/Kajaven siirtomaksut ovat maan toiseksi kalleimmat. Maan kallein yhtiö on pieni, mutta Loiste/Kajave on kohtalaisen iso. Sillä olisi todennäköisesti varaa kohtuullistaa perusmaksujaan ja siirtomaksujaan. Lapissa sähkön siirtomaksujen hinnat ovat paljon kohtuullisempia, vaikka etäisyydet ovat suurempia.

Sähkön hinnoissa pahinta Kajavessa ovat suuret perusmaksut, jotka lienevät maan kalleimmat. Ne kohoavat suuruudeltaan omaan atmosfääriinsä verrattuna muiden sähköyhtiöiden perusmaksuihin.

Perusmaksujen suuruus on jäänyt valitettavasti katveeseen tässä valtakunnan sähkönsiirtomaksujen vertailussa. Näin ollen Kajaven perusmaksut eivät ole kuluttajille avautuneet, ja Loiste/Kajave on päässyt tältä osin lymyilemään tyytyväisenä suojassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Loiste/Kajave perustelee siirtomaksujen korotusta mm. sillä, että se ”joutuu” rakentamaan uutta sähköverkkoa tuuli- ja aurinkovoimaloille. Kainuulainen mökki- ja omakotiasukas joutuu siis osittain rahoittamaan myös noita suurelta osin ulkomaalaisten omistamia tuulivoimabisneksiä. Nämä tuulivoimayhtiöt ovat sähkön tuottajia, joten siirtolinjojen rakentamiskustannukset tulee periä niiltä, ei sähkönkuluttajilta.

Kajaven omistaa Loiste Oy. Loisteen enemmistön omistaa Kajaanin kaupunki 50,1 prosentin osuudella. Sotkamon kunta omistaa 16 prosenttia, ja loput osuudet omistavat kasvottomat ulkomaiset pääomasijoittajat. Ylisuuret siirtomaksut jaetaan sitten omistajille osinkoina.

Sähkönsiirrolla rikastunut Sotkamo alensi jo 2020 veroprosentin 21,25 prosentista 19,5 prosenttiin.

Kohtuullinen voitto on sallittava Loisteen omistajille, mutta kohtuus pitäisi olla monopoliyhtiön harjoittamassa kuluttajien rahastamisessakin. Kainuussa on siirrytty maakuntaveroon, mutta sen kantavat ja siitä hyötyvät Kajaani ja Sotkamo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Matti Mulari

Aluevaltuutettu (kesk)

Suomussalmi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä