Mielipiteet

Lukijan mielipide:Uudesta sotesta käytännön tason kokemusta Suomussalmella

Soitin ajanvaraukseen varatakseni vastaanottoajan lääkärille. Yllätys tuli alkuvaiheessa, kun terveydenhoitaja (nyk. kansanterveyshoitaja) soitti ja kysyi asiani. Kerroin ja hän aikoi ottaa yhteyttä lääkäriin. Sen jälkeen hän ilmoitti, että lääkäri ottaa minuun yhteyttä sen päivän aikana. Kellonajasta ei ollut tietoa, joten jouduin puhelinta vahtaamaan ja torjumaan kaikki muut soitot. Kun lääkäri soitti, hänellä oli alustava tieto vaivastani hoitajan kertomana. Lääkärin kanssa kävin saman asian läpi toistamiseen. Puhelimitse sain ohjeita vaivaan lääkärin näkemättä minua ja häntä en tuntenut ennestään.

Muutaman päivän kuluttua soitti terveydenhoitaja ja kysyi, miten on vaivan kanssa. Kerroin, ettei se ole vanhasta karannut. Hän aikoi soittaa taas lääkärille ja keskustella asiasta hänen kanssaan. Ilmoitin, että en enää neuvottele puhelimitse vaivastani lääkärin kanssa, vaan haluan nähdä hänet livenä. Vanhana kun ajatus kulkee viiveellä, en älynnyt vaatia heti ensimmäisen soiton yhteydessä vastaanotolle pääsyä. Hoitajan olen kokenut empaattiseksi ja huolehtivaksi. Lääkärissä ja hoitajassa ei ole mitään vikaa. Mielestäni hoitaja joutuu toimimaan lääkärin käsikassarana ja puhelintyttönä.

Lääkäriin vastaanotolle pääsy tällaisen soittorumban jälkeen, onko se uuden soten erinomaisuutta, jota hallitus ajaa kuin käärmettä pyssyyn. Kun kuuntelin ministeri Saarikon ylistyspuhetta sotesta, tuli tunne, että tietääkö hän mistä puhuu ja miten toiminta sujuu käytännössä?!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sari Essayah on ollut ainoa puolueen puheenjohtaja, joka on haastattelussa tuonut esiin ennaltaehkäisevän työn tärkeyden, sillä se on halvempaa kuin sairaanhoito. Sen työn tulokset näkyvät vuosien päästä. Tätä ei osata nykyään arvostaa.

Olen itse aikoinaan vuonna 1958 valmistunut terveyssisareksi (nyk. terveydenhoitaja) ja jo silloin koulutuksessa erikoistumisjakson aikana painotettiin ennaltaehkäisevän työn tärkeyttä, joka näkyy tänä päivänä esimerkiksi rokotusten antamassa suojassa kulkutauteja vastaan.

Ennaltaehkäisevää työtä tehdään ja tehtiin laaja-alaisesti vauvasta vaariin kansanterveyslain hengessä. Muun muassa miehille järjestettiin terveystarkastusaika kutsuttuna, jotta heidätkin saataisiin ennaltaehkäisevän työn piiriin. Näissä tarkastuksissa käytiin heidän kanssaan läpi kaikki perusasiat ja mieltä askarruttavat huolet, esimerkiksi virtsaamisvaivat, jotka ovat miehille häveliäisyysasioita. Moni mies saatiin hyvin varhaisessa vaiheessa jatkotutkimuksiin urologille eturauhasvaivojen vuoksi.

Naisille olivat vastaavat tarkastukset muun muassa äitiysneuvola ja joukkotarkastukset. Saimme tehdä työtä itsenäisesti. Tehtiin tarkat tilastot ilman tietokonetta, ihmiset ja lääkärit luottivat. Saimme tehdä työtä, johon meidät oli koulutettu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työssäoloaikana tuli muutoksia, muun muassa johtava hoitaja, joka keskusteli hoitajien kanssa muutoksista ja meitä kuunneltiin. Emme olleet muutosvastaisia, mutta emme hyväksyneet toimivan palvelun lakkauttamista. Tänä päivänä taitaa käsky käydä ylhäältä päin työntekijöitä kuulematta. Sotehallitus, joka päättää palveluista Kainuussa, olisi mielenkiintoista tietää, millainen tieto teillä on käytännön työstä kentällä?

Mikä järki on rakentaa himmeliä, joka purkaa hyviä käytäntöjä ja tekee hoitoon pääsyn monimutkaiseksi? Monet ikäihmiset ovat muistelleet aikaa, jolloin sujuvasti pääsi puhelimella ajanvarauksen kautta lääkärille ja terveydenhoitajan vastaanotolle neuvolaan ilman ajanvarausta, joka arkipäivä aamuisin ja kerran viikossa iltaisin.

Vanhusten määrän lisääntyessä esimerkiksi eräällä paikkakunnalla Etelä-Suomessa kutsutaan kokoiluluontoisesti kaikki 75-vuotiaat terveystarkastukseen. Siinä kiinnitetään erityistä huomiota lihaskuntoon, joka on varsin tärkeä muun muassa tasapainon ja liikunnan kannalta. Tarvittaessa ohjataan ryhmään, josta edelleen saa yksilöllistä ohjausta. Tämä mallihan oli myös käytössä Kainuun sotessa, mutta se lopetettiin säästösyistä. Näin Kainuussa arvostetaan ennaltaehkäisevää työtä, johon terveydenhoitajat on koulutettu ja jolle alalle työn pitäisi painottua.

Ylä-Kainuussa 22.4. julkaistussa kirjoituksessa kysyttiin, ketä varten terveyspalvelut ovat. Se oli erittäin hyvä kirjoitus ja olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä. Turhat byrokraattiset himmelit eivät palvele kuin byrokratiaa hallinnoivia ihmisiä. Monet varmaan kokevat uuden sotemallin erinomaiseksi, joten toivon teiltä selkokielellä perusteluja sen erinomaisuudesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olen vanha ihminen, jonka korvien välissä ei enää niin terävästi raksuta, mutta en kuulu silti mielensä pahoittajiin, vaikka mikään ei ole niin kuin ennen.

Helvi Moilanen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä