Mielipiteet

Lukijan mielipide: PS savottamiehen savotat osa 1

Olen lukenut kirjoituksia suhmuroinnista ja hyväveli-systeemistä. Tämä systeemi pysyy ja sitä ei saa poistettua pelkällä kynällä vaan siihen menee sukupolvi ennen kuin tällainen yhdenvertaisuuden loukkaava järjestelmä loppuu, jos tätä asiaa ei oteta vakavasti.

Kainuun sotessa tämä hyväveli-järjestelmä on myös osaksi ongelma. Ja arvatkaapa onko minulla enää asiaa soten leipiin tämän kirjoituksen jälkeen.

Olen työskennellyt mielenterveystyön ja kehitysvammaisten parissa. Kokemiseni pohjalta olen huomannut, että johtamisen organisaatio ei ole ajanmukainen kaikissa paikoissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nykyään vaaditaan vähintään ylempi ammattikorkeakoulututkinto esimerkiksi varaosastonhoitajan tehtävään. Ylemmilläkin johtamistasoilla koulutus ei ole kaikilla välttämättä ajanmukainen. Jotkut johtajat eivät edes käy työpaikoilla kuin muutaman kerran vuodessa.

Tämä henkilöstöjohtamisen taitamattomuus aiheuttaa työntekijöissä epävarmuutta. Eeniten kärsivä sijaiset, joille töiden jatkuminen on aina epävarmaa.

Esimerkkinä huonosta johtajuudesta on sijaisten täyttölupien myöhästyminen, mikä vaikuttaa henkilömitoitukseen. Henkilömitoituksen ylläpitämiseksi vakinainen henkilökunta joutuu tekemään ylitöitä. Toisille tämä luonnollisesti käy mutta se joka tapauksessa kuormittaa työntekijöitä, mikä näkyy sairaslomissa.

Sijaisilla voi olla yli vuoden tai vuosien työsuhde ja sitä ei ole vakinaistettu. Loppujen lopuksi ammattitaitoiset sijaiset lähtevät muille maille. Mistä saadaan hoitohenkilökuntaa 3-7 vuoden päästä, kun seuraava eläkepaukku pamahtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mielenterveys- ja kehitysvammatyön puolella joudutaan monesti väkivallan uhreiksi työpaikalla. Näistä tapahtumista tehdään kirjaukset, jotka monesti eivät aiheuta mitään turvallisuuteen vaikuttavaa muutosta, koska johtajat eivät tunne olosuhteita. Epävarmalla henkilövahvuudella väkivallan riski kasvaa työntekijöillä ja muilla potilailla.

Työskentelen myös vanhusten parissa hoitokodissa. Vanhuksen hoidossa olen huomannut, että kun he saavat hoitopaikan hoitolaitoksesta, he ovat monesti huonommassa kunnossa kuin hoitolaitoksessa asuvat vanhukset.

Vanhusten kotihoidossa suurin puute on hoitajan henkilökohtainen aika, jonka hän voi antaa asiakkaalle. Kotihoidon organisointi ajallisesti ja logistiikkaan paneutuminen pitäisi tehdä mahdollisimman nopeasti.

Johtamisen organisaatiossa olevilla pitää olla ajanmukainen koulutus. Tämä muutos ei aiheuta suuria kustannuksia, koska entiset johtajat pystyvät jatkamaan töitä muissa tehtävissä ja näyttämään taitonsa siellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vanhusten kotihoidon kustannukset luonnollisesti nousisivat, jos hoitaja on pitemmän ajan asiakaan luona.

Janne Suutari

aluevaaliehdokas (ps.)

sairaanhoitaja AMK

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä