Mielipiteet

Lukijan mielipide: Pidetään haudoista huolta

Kirkot ja hautausmaat ovat eri maissa nähtävyyksiä, joihin matkailijat ja synnyinjuuriaan etsivät henkilöt käyvät tutustumassa. Ne kuvastavat kyseisen maan kulttuuria, historiaa, ihmisarvoa ja esi-isiemme kunnioitusta. Hautausmaat ovat hyvin erilaisia eri maissa ja uskonnoissa, vaihdellen myös alueellisesti ko. maan sisällä. Perhehaudat kuvastavat monissa maissa perheitten, lasten, vanhempien ja isovanhempien kiinteää yhteenkuuluvuutta. Kuvien ja kuvatekstien avulla niissä kerrotaan myös ihmisten elämän vaiheista ja läheisten arvostuksesta.

Hautausmaat ovat myös Suomessa osa historiallista perintöä, jossa kuvastuvat ihmisten arvomaailma ja keskinäinen riippuvuus. Ne ovat osa maamme kulttuuria ja esi-isiemme arvostusta.

Emme siksi voi hyväksyä hautakivien poistoa. Esitämme, että Suomussalmen seurakunta jättää kivet paikoilleen ja järjestää kesäisin seurakuntalaisille hautapaikkojen kunnostustalkoot. Uskomme, että tällä tavoin voidaan parantaa hoitamattomien hautojen siisteyttä ja ulkonäköä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suuren väestömuuton seurauksena osa haudoista on jäänyt huonolle hoidolle. Mutta tämä ei saa johtaa siihen, että tänne menneisyydessä haudatut ihmiset halutaan unohtaa. Moni heistä on raatanut kotiseutunsa puolesta kenties enemmän kuin me täällä nyt elävät. Eikä ole noiden ihmisten syy, että heidän jälkeläisensä ovat seurakunnasta joutuneet muuttamaan pois työn ja toimeentulon perässä.

Monissa tiheään asutuissa maissa esi-isien hautojen tuhoamista pidettäisiin ihmisarvon häpäisynä. Miksi siis meillä harvaan asutussa maassa halutaan toimia toisin?

Aulikki ja Simo Moisio

Hautausmaan siisteydestä huolehtiminen on seurakunnan velvollisuus.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä