Mielipiteet

Lukijan mielipide: Outoa tulkintaa

Hämmästyin aika lailla, kun Suomussalmen kunnan rakennusvirastosta lähestyttiin kirjeellä, jossa mainittiin epäselvyyksistä osoitteissa ja rakennusluvissa kesämökin tontilla. Varaston kaltaisesta rakennuksesta ei virastosta kuulemma löydy rakennuslupaakaan. Löysin luvan kuitenkin omista papereistani, sillä ei ole tapana hävittää kaikkia papereita. Ilmoitinkin siitä virkailijalle, ja sitten se löytyi virastostakin.

Jos en olisi omaa kopiotani ilmoittanut, mikä siitä olisi tullut, jos olisi vaadittu uusi lupa ja maksu. Ellei petos, niin ainakin lähelle kunnan puolelta. Kyllä sillä tavalla kunnan talous kohenee!

Asia ei päättynyt siihenkään. Rakennusta ei löytynyt sähköisestä kuntarekisteristä, ja sekin asia näytti menevän syykseni. Virkailija aikoi ilmoittaa varaston myös verottajalle kiinteistöveroa varten. Sitten katselin hiukan lakipykäliä netistä. Se rakennuslupa oli vuodelta 2000. Kiinteistövero on tullut voiman vasta heinäkuussa vuonna 2003, soveltamisohje oli vuodelta 2016 ja sekin näytti poikkeavan lain perusteluista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aiemmin oli voimassa katumaksulaki, jossa ei ollutkaan maksuvelvoitteita. Minun olisi pitänyt tietää uudesta laista ennakkoon ja toimia sen mukaan ja hoitaa kaiketi kunnan rekisteriäkin, joka näytti tulleen 2006. Tämä tuntui kohtuuttomalta, vaikka olinkin palvellut sitä kuntaa vähän aikaa nuorempana.

Netissä on sivukaupalla kiinteistöveron maksuohjeita, mitä pitää ilmoittaa, milloin ja mitä pinta-alatietoja, kaikki kopit pitää ilmoittaa ja maksaa ajoissa. Siellä on myös tietoja lain perusteluista.

Kas kummaa, se näyttää perustuvan osittain katumaksulakiinkin. Sen mukaan katu pitää olla tai ainakin kunnan ylläpitämä tie tai yleinen tie, että kiinteistöveroa voidaan periä. Nyt näyttää siltä, että veroa on "ryöstetty" vastikkeettomasti yksityisiltä mökkiläisiltä, jotka ovat rakentaneet ja ylläpitäneet tietä.

Tämä asia otti "kaaliin" sillä tavalla, että jos olisin nuorempi ja olisi lain tuntemusta, selvittäisin oikeuksia, myös Eurooppa-oikeutta myöten, onko tällainen vastikkeeton ryöstö laillista, vai voiko tässä vaatia maksettuja maksuja takaisin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Taisto J. Seppänen

Kirjoittaja on perehtynyt kiinteistöveron perimisen perusteisiin netissä. Tietoa on paljon, mutta se vaikuttaa melko kiemuraiselta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä