Mielipiteet

Lukijan mielipide: Malttia sähkön ja energian säästöön

Ensi talvena varsinkin sähköenergian hinta on niin pilvissä, etteivät jalat ota maahan. Ja muutenkin palellutaan kuin russakat.

Onko tuomiopäivä tullut ja ainut oikea toimenpide on ripotella tuhkaa pään päälle, repiä toogat halki ja asettua maakuoppaan kynttilän kanssa, jos saisi sen verran valoa ja lämpöä, että selviäisi ehkä talven yli. Näinkö on? No ei ole.

Ensinnäkin, jos nyt tukitaan kellariluukut, laitetaan ilmanvaihto nollille ja lattialämmöt pois, odottaa keväällä järisyttävä yllätys. 1970-luvulla tehtiin taloista pulloja ja "säästettiin" energiaa. Jäivätkö ne toimenpiteet päälle, kun niistä maksetaan vieläkin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lämmön suhteen viisas vanhempi taloyhtiö on teettänyt lämmön perussäädöt kohdalleen, sähkön suhteen on sulakekoot tarkistettu ja vettä käytetään riittävästi, varsinkin jos kyse on vanhemmista valurautaviemäreistä. Eivät ne vie jätöksiä ja pysy toimintakunnossa pikkuliruilla.

Eli nämä asiat kuntoon, elleivät ole. Motivan sivuilta löytyy kaikille apua.

Toinen asia. Uusiutuvan energian saanti. Malttia tähänkin, varsinkin tuulivoimalla toimiviin. Hetken huumassa ei tule rakentaa näitä melkoisia rumiluksia joka niemeen, saareen ja notkelmaan.

Ollaanpa ennustajaeukkoja eiku -ukkoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aurinkoenergia, jota johdetaan avaruuteen sijoitetuilla paneeleilla, tulee asettamaan energian hinnat kohtuulliselle tasolle 10 vuoden sisällä. Jos ei muut, niin Kiinan poika kehittää menetelmän, jolla energia saadaan turvallisesti maan pinnalle. 2025 on tulossa ensimmäiset kokeilusatelliitit.

Maalämpö. Nykytekniikalla päästään noin 12 kilometrin syvyyteen. 20 kilometrin syvyydessä kallion lämpötila on jo 400–600 celsiusta eli erittäin käytettävää energiaa.

Parhaillaan kehitetään uutta tekniikkaa, joka mahdollistaa poraamisen tuohon syvyyteen. Läpimurto tapahtunee 5–10 vuoden sisällä myös tässä.

Tulossa on uusiutuvaa energiaa, kunhan maltetaan pysyä järkevinä tämän ylimenokauden ajan. Ja Putin saa piehtaroida maakaasunsa kanssa lopun lyhyen ikänsä. Ja nähtäneen myös, että Saksan poika on tullut järkiinsä energiasekoilujensa jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jorma Kemppainen

Masku

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä