Mielipiteet

Kirjoittajan mielestä tuulivoimapuistot tulisi sijoittaa niin, että matkailu- ja muut elinkeinot voivat hyvässä sovussa elää. Havainnekuva Ukkohallasta, jonka ympäristöön ja maisemanäkymään on suunnitteilla tuulivoimapuistoja. Kuva: havainnekuva

Lukijan mielipide: Kansallispuistosta kasvuloikka matkailuun vai tuulivoimasta tulppa?

Kansallispuisto on yksi Suomen matkailun parhaista julkisvallan omistamista brändeistä.

Suomen ensimmäinen kansallispuisto perustettiin v. 1938 ja perustamisen tarkoitus ja laaditut periaatteet ovat vieläkin ajankohtaisia; kansallispuistojen tavoitteina on luonnon säilyttäminen ja ne ovat retki- ja matkailukohteita.

Kansallispuiston taloudellinen merkitys alueelle on kiistaton. Suomen uusin kansallispuisto on v. 2022 perustettu Sallan kansallispuisto.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Se on jo nyt tuonut alueelle positiivisen kierteen Sallan kunnan mukaan. Vaikutukset matkailutuloon ja investointeihin ovat miljoonaluokkaa.

Hossaan avattu kansallispuisto on myös ollut menestys.

Sen toteutus ansaitsee vilpittömät onnittelut ja on vaatinut yksituumaisuutta ja päättäväisyyttä alueen toimijoilta, kunnan virkamiehiltä ja poliittisilta päättäjiltä.

Vaara-Kainuun kansallispuisto perustamisella olisi merkittävä vaikutus Ylä-Kainuun alueelle ja myös koko Kainuun matkailulle.

Reipasta otetta ja asennetta kehittämiseen tarvitaan myös Kainuussa ja Ylä-Kainuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaara-Kainuun kansallispuistoa on esitetty ja tuotu ansiokkaasti esille usean toimijan taholta Ylä-Kainuuseen.

Paljakan-Ukkohallan yhdistävän puiston luontoarvot vanhoine aarnimetsineen ovat kiistattomat.

Kansallispuiston molemmilla reunoilla on hiihto- ja matkailukeskukset, joissa on mittava infra ja palvelut valmiina (500 mökkiä- ja huoneistoa, 3 hotellia jne.) sekä keskuksia yhdistävä reitistö.

Vaara-Kainuun kansallispuiston perustamisella olisi merkittävä vaikutus Ylä-Kainuun alueelle ja myös koko Kainuun matkailulle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikki matkailukeskukset ja kunnat haluavat investoijia; yksityisiä mökinrakentajia ja yrittäjiä.

Uudet investoinnit majoitukseen ja palveluihin lisäävät matkailukeskuksen elinvoimaa ja pitävät yllä myös keskuksessa olevien loma-asuntojen arvoa.

Investointipäätös, tekipä sen yksityinen henkilö tai yritys, vaatii houkuttelevan toimintaympäristön sekä uskoa ja luottamusta siihen, että mökin arvo säilyy ja yrityksen investointi tuottaa.

Kunnan tulee asiassa kuunnella myös alueen matkailuyrittäjiä sekä yli 350 loma-asunnon omistajaa.

Kauas ja korkealta on mukava katsella!

Kainuun vaaramaisemat on matkailijoille jatkuva ihastuksen aihe niin kuin on merimaisema Kalajoella. Sitä ei pidä pilata teollisella toiminnalla.

Kuntien monopoli on kaavoittaa alueita eri käyttötarkoituksiin niin taajamia, matkailukeskuksia, teollisuuspuistoja ja tuulivoima puistojakin.

Peruslähtökohtana on se, ettei kaavoitus saa aiheuttaa haittaa muille elinkeinoille eikä mökkiläisille tai asukkaille.

Muun muassa Ukkohallan ympäristöön ja maisemanäkymään on suunnitteilla tuulivoimapuistoja.

Kainuun liiton maisemaselvityksessä todetaan, että tuulivoimaloiden maisemavaikutus on hallitseva ja dramaattinen. Käytännössä tuulivoimalat pilaavat maisema-arvot.

Kunnan tulee asiassa kuunnella myös alueen matkailuyrittäjiä sekä yli 350 loma-asunnon omistajaa.

Tuulivoima sinänsä on Kainuun kunnille tärkeä ja kannatettava asia.

Tuulivoimapuistot tulisi kuitenkin sijoittaa siten, että matkailu- ja muut elinkeinot voivat hyvässä sovussa elää – tilaahan Kainuussa on.

Kimmo Kyhälä

yrittäjä

Vaara-Kainuun Matkailuyhdistyksen pj.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä