Mielipiteet

Lukijan mielipide: Hyrynsalmi – asumisen paratiisi

Kaikki Kainuun kunnat haluavat katkaista väestön vähenemisen. Siksi valtuutetut ja virkamiehet kilvan hokevat, kuinka turvallinen ja viihtyisä on heidän kuntansa. Ylä-Kainuun kaikissa kunnissa on pääkatujen varsilla tyhjiä kiinteistöjä rapistumassa. Kun joku muualta tullut saa päähänsä muuttaa tyhjeneviin rakennuksiin, kunnan isät ja äidit hyrisevät tyytyväisyyttään. Siitäkin huolimatta, ettei heillä ole osaa eikä arpaa tähän muuttoliikkeeseen.

Muuttoliikkeen suurimpia syitä ovat talous ja halpenevat kiinteistöt. Osa etsii tukikohtaa harrastuksilleen. Hyrynsalmelle houkuttelevat Ukkohalla ja sen aktiviteetit, rinteet ja moottorikelkkailu. Luonto ja kalastus sekä hyvät palvelut ovat myös tärkeitä syitä muutolle. Hyrynsalmella on mielestäni erinomaiset kivijalkaliikkeet ja erinomaisen hyvä palvelu. Muuttaja myös huomaa hyvin nopeasti paikalliset iäkkäät asujat helposti lähestyttäviksi ja ystävällisiksi. Nämä tässä mainitsemani seikat tekevät Hyrynsalmesta erinomaisen asumisen paratiisin.

Valitettavasti on olemassa toisenlainen totuus, joka on kaukana paratiisista. Hyrynsalmella se tulee Hyryntien melusta. Ajonopeudet ovat toisinaan uskomattomia. Väitän suurimpien näkemieni nopeuksien olevan 150–200 km/h! Sitä päästelevät autot ja muutamat moottoripyörät. Mopot ovat melkein yhtä nopeita. Parhaimpina kesäviikonloppuiltoina ajoradalla ajaa kaksi autoa rinnan kilpaa ja kevyenliikenteen väylillä porhaltavat mopot aivan tasapäisesti. On todella uskomatonta, ettei mitään suurta onnettomuutta ole vielä sattunut, mutta jokainen kerta kilvanajoa tuo sitä mahdollisuutta entistä lähemmäksi. Ajonopeuksia ei valvo kukaan, koska poliisin resurssit ovat rajalliset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäksi Hyrynsalmen keskusta on muuttunut raskaan liikenteen kilparadaksi, koska Hyrynsalmen rautatieasema on muuttunut puutavaranlastausasemaksi. Tämä liikenne ei voi mitenkään sopia keskelle kuntataajamaa. Läpi vuorokauden jatkuva raskaanliikenteen meteli vie alueen asukkailta nukkumisen rauhan.

Kadulla olevat hulevesikaivot ja suuret ajonopeudet tärisyttävät taloa niin että astiakaapit ja vitriinit helisevät. Kun tämä tapahtuu 10 metrin etäisyydellä taloni seinästä, jokainen voi arvioida miltä se tuntuu.

Jutellessani alueella asuvien kanssa on tullut selväksi yksi asia. Kunnan johtavat poliitikot asuvat syrjäkylillä ja kuulemani mukaan heidän mielestään ei liikenteen melusta ole haittaa. Olen yrittänyt kertoa tästä melusta poliiseille ja kävin kirjeenvaihtoa myös avin kanssa. Olen kehottanut heitä jalkautumaan ja tulemaan vieraakseni yhden viikon ajaksi täysihoidolla, jotta he oikeasti kokisivat mitä on jatkuva melu ja tärinä talon rakenteissa. Ketään ei kuitenkaan kiinnosta tutkia liikenteen aiheuttamia melu- ja tärinäarvoja.

Iäkkäät ihmiset kokevat olevansa voimattomia tämän edessä, koska ongelmaa ei oteta todesta. Lomanviettopaikkaansa Hyryntien varteen muuttaneet yhdeksän yrittäjää ovat todenneet suuren talon kadunpuoleiset huoneistot ajoittain asumiskelvottomiksi läpi yön jatkuvan melun takia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esitän avoimen kysymyksen Hyrynsalmen kunnan virka- ja luottamusmiehille, ely-keskukselle, Kainuun sotelle ja aville. Mihin toimiin aiotte ryhtyä Hyryntien liikenneongelmien suhteen? Milloin Hyryntie saa sellaiset liikenne hidasteet, jotka suitsivat suuret nopeudet pois? Mihin toimiin kukin ryhtyy, jotta puutavaran kuljetus taajaman lävitse loppuu?

Kainuun sote on vastuussa väestön terveydestä ja siksi kysyn, kuka ja mikä taho aloittaa välittömästi liikenteen aiheuttamien haittojen ihmisvaikutusten tutkimisen ja mittaamisen?

PS: Vaalilupauksia tammikuuta varten emme tarvitse vaan tekoja.

Yrjö ja Raili Puurunen

Kirjoittajan mielestä Hyrynsalmen keskusta on muuttunut raskaan liikenteen kilparadaksi.
Hyrynsalmella tehtiin muutoksia kunnan hallintosääntöön. Se pitää sisällään esimerkiksi muutoksia kunnanhallituksen ja lautakuntien jäsenmääriin.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä