Mielipiteet

Lukijan mielipide: Hyrynsalmen hoivakodin ja hoivayksikön yhdistämisestä

Hyrynsalmella liikkuu kaikenlaisia huhuja ja väittämiä hoivayksikön kohtalosta, joita haluaisin oikaista ja selventää.

Kainuun sote ei ole tehnyt hoivaosastoa koskevia päätöksiä kiireellä, koska näistä on keskusteltu jo viiden vuoden ajan.

Hoivayksikkö ei täytä tilojen osilta vanhuslain kriteerejä. Valvira on antanut kaksi huomautusta koskien juuri näitä tiloja koskevia määräyksiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos kunta ei olisi korjannut tiloja lainmukaiseksi, Valvira olisi todennäköisesti sulkenut tilat. Tästä johtuen ja Soten tahtotilan mukaisesti on päädytty sijoittamaan molemmat yksiköt saman katon alle.

25.5.2022 olleessa soten neuvottelussa kunnan neuvottelijat esittivät, että hoivakodin yhteyteen rakennetaan 10 lisäpaikkaa, jonka jälkeen soten neuvottelijat ilmoittivat että hoivakodin 31 paikkaa riittävät. Eli kunta vuokranantajana olisi rakentanut lisäpaikkoja, mutta sote vuokralaisena ei niitä tarvinnut. Tilanne oli sakki ja matti.

Sote esitteli laskelmia käyttöasteista, joka hoivayksikön osalta on 83 prosenttia ja hoitokodin osalta 89 prosenttia, eli yhteenlaskettu käyttöaste oli 28 prosenttia vajaa.

Lisäksi Hyrynsalmen hoitopaikoissa oli 9 muista kunnista olevia ihmisiä. Kun nämä 9 henkilöä siirretään omiin koti kuntiinsa, ennuste tulevasta hoitotarpeesta oli 26–27 paikkaa. Hoitoyksiköiden sijoittaminen saman katon alle mahdollistaa henkilökunnan paremman riittävyyden.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos ennusteet ja laskelmat pitävä paikkansa, niin todennäköisesti hyrynsalmelaiset vanhukset hoidetaan jatkossakin Hyrynsalmella.

On turha levittää pelkoa ja paniikkia kuntalaisille, koska jos tilanne muuttuu, silloin täytyy tehdä uudenlaisia ratkaisuja.

Juha Kortelainen

Hyrynsalmen kunnanhallituksen varapuheenjohtaja

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maakuntavaltuuston 1. varapuheenjohtaja

Vuoden 2021 kehittämishankkeena palkittiin Hyrynsalmen ulkoilureittien digitalisoiminen -hanke, jonka hallinnoi Hyrynsalmen kunta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä