Paikallisuutiset

Lukijan kynästä: Teatteria ja talkoita koronaturvallisesti Suomussalmella

"Täältä tulee kulttuurinälkäinen porukka!", huudahti Konnat-näytelmää Suomussalmen kesäteatteriin 8. elokuuta katsomaan saapunut ryhmä.

– Ihmiset ovat selvästikin kaivanneet kulttuuritapahtumia tänä korona-aikana ja ovat iloisia nyt kun toive toteutuu, toteaa Ulla Schroderus , näytelmän ohjaaja ja toinen käsikirjoittaja.

Komedian rytmi löytyy yhdessä yleisön kanssa. Koska katsojilla on maskit, esiintyjät eivät näe ilmeitä, mikä hieman haittaa. Ilon kuitenkin aistii naurun hörähdyksistä ja taputuksista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ulla Schroderus kiittää joukkojen viisautta: Kun on laitettu Facebookiin, että 400 lippua on myyty eli katsomo on täynnä, puhelin ei ole enää pirissyt lippuvarauksessa. Ihmiset osaavat noudattaa turvaohjeita ja suhtautuvat ymmärryksellä ja joustavasti rajoituksiin.

Paljon kiitosta on saatu katsojilta itse paikasta, luonnon amfiteatterista, katetusta katsomosta, näyttämöstä ja järjestelyistä.

Eräs katsoja kertoi käyneensä tämän kesän aikana yhdeksässä kesäteatterissa ympäri Suomea ja hänen mielestään Suomussalmella on parhaat turvajärjestelyt.

Valtavasti sitoutumista vaaditaan kaikilta talkoolaisilta, näyttelijöiltä ja eläkeläisiltä, kun paikalla on joka esityskerta yli 50 henkilöä ja esitystahti on tiheämpi kuin aikaisemmin. Kun näytöksiä on jäljellä vielä kolme, katsojia on käynyt tähän mennessä noin 5 500.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sääkin on suosinut esityksiä. Vain kerran on ollut sadeilta, jolloin näyttelijät joutuivat käyttämään kaikki äänivaransa ja huutamaan repliikkinsä sateen yli.

Suomussalmen Eläkeläiset ovat hoitaneet tänäkin kesänä uutterasti teatteriyleisön kahvituksen niin ryhmille kuin muillekin, myyneet makkaraa ja ohjanneet liikennettä. Kolmestakymmenestä talkoolaisesta aina parikymmentä on kerralla paikalla.

– Mukavaa on työskentely porukassa, eikä ole ollut liian raskasta, kun välillä on myös lepopäiviä, toteaa Saara.

– Hiukan huolettaa se, osaako olla tarpeeksi varovainen ja oikein noudattaa annettuja koronaohjeita. Työskentelytahti on ollut väliajalla rauhallinen, ihmiset osaavat jonottaa eri lailla kuin aikaisempina kesinä, jolloin katsojamäärä on saattanut olla kaksinkertainen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ryhmäkahvituskattauksia on järjestetty jokaiseen esitykseen, joskus neljällekin ryhmälle samana päivänä. Ryhmiä on saapunut eri puolilta Kainuuta, Oulun seudulta, Kuusamosta ja Pohjois-Karjalasta.

Jorma toteaa, että paljon aikaa kuluu talkoissa, omia hommiakin pitäisi ehtiä tehdä. Mutta työt porukassa ovat sujuneet hyvin, jokainen on tiennyt mitä pitää tehdä ja porukkahenki on ollut hyvä.

Syyskuussa talkooporukka lähtee ruskaretkelle ja osa kesällä kerätyistä varoista voidaan käyttää talkoolaisten virkistäytymiseen.

Eija Laakso

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä