Mielipiteet

Lukijan kirjoitus: Eläkeläiset kotiseuturetkellä

Tasainen puheensorina soljui linja-autossa, kun Suomussalmen Eläkeläiset ry:n Kotiseuturetki suuntasi ympäri pohjoista pitäjää torstaina 22. syyskuuta.

Viisikymmentä matkaajaa kuunteli kuljettaja Eero Moilasen selostusta historiallisista muistomerkeistä ja paikoista.

Ensimmäisenä ohitettiin Haukiperän muistomerkki, mihin kohtaan päättyi venäläisen vihollisen eteneminen 9.12.1939.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sitten nähtiin panssarintorjuntaesteet Kiantajärven rantatörmissä ja seuraavaksi Liekkipatsas. Se on Alvar Aallon suunnittelema Suomussalmen taistelujen päämuistomerkki.

Matka jatkui Kuhmontietä Kekkoskakkoselle ja Juntusrannantielle, josta käännyttiin Lehtovaaraan Arolan Matkailutilalle. Siellä Eero ja Helena Seppänen yhdessä nuoren yrittäjäparin kanssa tarjosivat kahvit vastaleivotun rieskan ja marjapiirakan kanssa.

Pihalla oli puusta veistetty Lempin patsas ja Eero Seppänen kertoi ryhmälle äitinsä, Lempin sankarillisen tarinan. Arolan tilalla on myös karhunkatselukojuja ja huomattava määrä karhuja liikkuu seudulla katseluaikaan. Arolasta lähdettäessä tien varressa nähtiin muistomerkki, jonka kohdalla ammuttiin talvisodan ensimmäiset laukaukset 30.11.39.

Seuraavaksi ajettiin Juntusrannan kylän läpi kivitehtaan piha-alueelle Saarikylään. Tehtaan tuotantopäällikkö kertoi kivitehtaan toiminnasta. Tällä hetkellä tilauskanta on hyvä, työntekijöitä on tehtaalla 37 ja louhoksella 3, töitä tehdään kahdessa vuorossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kivitehtaan jälkeen päästiin nauttimaan lounasta Juntusrannan entiseen urheilutaloon, nykyiseen kylätaloon. Merja Karjalainen, Pitopalvelu Merja.Kiepistä oli keittänyt makoisan savulohikalakeiton lisukkeineen.

Merja Karjalainen kertoi kylätalon toiminnasta ja omasta työstään. Kylätaloa on kunnostettu talkoovoimin erilaisten hankkeiden avulla.

Kylällä asuu muutamia tsekkejä, jotka ovat alkaneet tuoda turistiryhmiä omasta maastaan Juntusrantaan. Viime talvena tuli kaksi ryhmää, kesällä neljä ja tulevana talvenakin on jo tiedossa muutama ryhmä.

Juntusesta matka jatkui Hossan, Selkoskylän ja Perangan kautta Piispajärvelle. Piispajärvellä nähtiin Alassalmen muistomerkki, jonka kohdalla suomalainen taisteluosasto pysäytti 6.12.39 Juntusrannasta saapuneet venäläissotilaat, jotka joutuivat perääntymään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Piispajärven kylätalolla, entisellä maamiesseuran talolla Piispajärviseura tarjosi pullakahvit. Kyläseuran puheenjohtaja Eila Juntunen kertoi talon toiminnasta ja kuinka taloa on remontoitu talkoilla Leader-rahoituksen turvin.

Aune Juntunen, Suomussalmen Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja kertoi matkalla, että yhdistys haki ja sai Kainuun Sotelta kohdeavustusta kotiseuturetkeen. Loput retken kuluista yhdistys maksoi kesäteatterin talkoista hankituilla tuloilla. Täten tämä ruskaretki oli ilmainen osallistujille.

Retkipäivä oli onnistunut, ja vastaavanlaisia päiväretkiä toivottiin tehtävän useamminkin.

Eija Laakso

Piispajärviseuran puheenjohtaja Eila Juntunen kaatamassa kahvia ryhmäläisille.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä