Paikallisuutiset

Kaksi uutta tartuntaa Kajaanissa - kaikkia altistumisia vaikea selvittää

Nuorten suosimissa ajanviettopaikoissa ja esimerkiksi kotibileissä on tällä hetkellä kohonnut riski koronatartunnalle. Sotkamossa 12 päiväkodin lasta ja kaksi työntekijää on asetettu karanteeniin.

Kajaanissa on todettu kaksi uutta koronatartuntaa, tiedottaa Kainuun sote. Altistumisia tiedetään olevan tällä hetkellä noin 20 henkilöllä, jotka määrätään karanteeniin. Tartunnanjäljitys jatkuu edelleen.

Tiedossa olevia mahdollisia altistumispaikkoja ja -ajankohtia:

- pe 9.7. Kajaani-hallin kentän ympäristö (festivaalialueen ulkopuoli) klo 20–23

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

- la 10.7. Kajaani-hallin kentän ympäristö (festivaalialueen ulkopuoli) ennen klo 19, jonka jälkeen laajasti festivaalialueella

- su 11.7 Kajaani-hallin kentän ympäristö (festivaalialueen ulkopuoli) klo 19–22

Kuten muuallakin Suomessa, Kainuussa tartunnat painottuvat nyt nuoriin. Erityisesti täysi-ikäisyyden kynnyksellä olevia nuoria liikkuu paljon samoissa ryhmissä esimerkiksi Kajaani-Sotkamo -akselilla, joka näkyy myös altistumisissa.

Kainuun sote varoittaa, että nuorten suosimissa ajanviettopaikoissa ja esimerkiksi kotibileissä onkin tällä hetkellä kohonnut riski koronatartunnalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nuorten lisääntynyt hakeutuminen koronatesteihin on hyvä signaali. Ongelmallista sen sijaan on, että viimeaikaisissa tartunnoissa on ollut vaikeuksia saada selville ihmisten liikkumista eli altistumispaikat ja -ajankohdat jäävät osin epäselviksi. Tämä korostuu erityisesti mitä nuoremmista on kyse, kertoo Tuomo Erola Kainuun sotesta.

– Arviomme mukaan uusia tartuntoja tulee lisää lähipäivinä. Vetoankin voimakkaasti kaikkiin, että sairastuneet ja altistuneet avoimesti auttavat viranomaisia lisätartuntojen estämiseksi, pyytää vs. pandemiapäällikkö Erola.

Kainuun sote muistuttaa, että tartunnan saaneilla tai sellaisiksi epäilyillä on lain mukaan velvollisuus auttaa terveysviranomaisia selvittämään tartuntaan liittyvät tapahtumat ja kontaktit tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Samoin viranomaisten määräämiä eristys- ja karanteenitoimia tulee ehdottomasti noudattaa.

Sotkamossa viikonloppuna todetuista koronatartunnoista yksi liittyy Käpymetsän vuoropäiväkotiin. Tartunnan johdosta myös 12 päiväkodin lasta ja kaksi työntekijää on asetettu karanteeniin. Tartunnan lähde on muualta Suomesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Huoltajia on tiedotettu tilanteesta jo alkuviikosta. Kaikki altistuneet on kontaktoitu ja ohjattu koronatestiin. Jatkotartuntoja päiväkodissa ei tällä hetkellä ole tiedossa.

Päiväkodin toiminta jatkuu pääosin normaalisti. Ainoastaan virikehoitopaikalla oleville lapsille ei voida tarjota hoitoa tämän ja ensi viikon aikana. Käpymetsässä on tehostettu siivousta ja käsihygieniaa sekä kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi voimassaolevien ohjeistuksien mukaisesti. Sotkamon varhaiskasvatusyksiköissä noudatetaan Kainuun soten ja THL:n ohjeita.

Päiväkotien henkilöstölle ja päiväkodin lasten huoltajille on järjestetty myös infotilaisuudet tiedon jakamiseksi ja jatko-ohjeiden saamiseksi. Kainuun sote kehottaa hakeutumaan koronatestiin, mikäli oireita ilmenee.

– Yleisesti katsoen koronatilanne on Sotkamossa rauhallinen, eikä ole syytä erityisiin lisätoimiin, mutta ymmärrettävästi huolta voi nousta lasten ollessa kyseessä. Tämän vuoksi soten kanssa on myös järjestetty tilaisuudet sekä henkilöstölle että huoltajille jakaaksemme tilanteesta faktatietoa ja vähentääksemme epätietoisuutta, kommentoi Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen .

Koronatestaus Sotkamon terveysasemalla palvelee ajanvarauksella aukioloaikojen mukaisesti ja KAKS:n koronatestiasema päivittäin. Myös Omasote-palvelusta voi varata testiajan.

Koronavirus leviää erityisesti matkailun vuoksi, joten ulkomaille matkustamista tulee edelleen harkita tarkkaan. Mikäli kuitenkin on välttämätöntä matkustaa, EU:n alueella voi käyttää koronatodistusta rajanylitystilanteissa.

Matkustajan tulee itse selvittää kohdemaassa tarvittavien dokumenttien tarve sekä kustantaa itse lähtöä varten mahdollisesti tarvittavat testit yksityisessä terveydenhuollossa.

Todistukset saaduista koronarokotuksista, koronatestituloksesta ja sairastetusta koronavirustaudista ovat saatavilla Omakannasta 14. heinäkuuta alkaen. EU-asetuksen mukaan kansalaisille taataan oikeus saada koronatodistus terveydenhuollosta paperilla, ellei pysty Omakantaa käyttämään tai pysty itse tulostamaan.

Tulostus terveysaseman kautta tulee käyttöön siirtymäajan kuluessa, viimeistään 12.8.2021.

Todistusta ei kotimaassa tarvita varmuuden vuoksi, joten jos ei juuri nyt ole lähdössä matkalle, ei ole syytä toimiin. Tietokannassa on mahdollisia puutteita tai virheitä, jotka voi pyytää korjattavaksi oman terveysaseman kautta. Kainuun sote pyytää, että tarpeettomia yhteydenottoja vältetään.

– Jos suunnittelee mahdollista matkaa ensi vuodeksi, nyt ei tarvitse tehdä mitään, selventää Tuomo Erola Kainuun sotesta.

Päivitetty 15.7. kello 15.54: Lisätty ajankohtaisia tietoja Kajaanin koronatilanteesta.

Kainuussa ei ole todettu uusia korontartuntoja keskiviikon jälkeen.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä