Paikallisuutiset

Kajaanin luokitus laski kiihtymisvaiheeseen – muu maakunta perustasolla

Painopiste pandemian seurannassa ja torjunnassa muuttuu rokotusohjelman vaikuttavuuden arviointiin.

Kajaani on koronatartunnoissa kiihtymisvaiheessa ja muu maakunta perustasolla.

– Edellisten viikkojen tartuntahuippu on nyt selvästi takana, vaikka päivittäisiä tartuntoja edelleen esiintyy. Emme kuitenkaan voi vielä voi luopua varotoimista, sillä rokottamattomien osuus on edelleen liian suuri, toteaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari .

Kajaanissa todettiin tiistaina 10 koronatartuntaa, joista määrättiin 21 uutta karanteenia. Tartunnoista kaksi on aiemmin karanteeniin määrätyillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Soidinsuon koulussa sekä 1A- että 5A-luokalla on koronalle altistuneita lapsia. Koulu tiedottaa tarkemmin tilanteesta sekä oppilaita ja vanhempia.

Viruksen ilmaantuvuus on nyt 100 000 asukasta kohden 102,8 kahden viikon jaksolta.

Kainuun koronakoordinaatioryhmä totesi tiistina Kajaanin tilanteen parantuneen ja kaupungin olevan kiihtymis- mutta ei enää leviämisvaiheessa.

Muu Kainuu on perustasolla. Viime viikolla koronatestejä otettiin noin 2000, joista positiivisia oli 1,3 prosenttia. Jäljitysprosentti oli 89 prosenttia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muut suositukset paitsi Kajaaniin tai Kajaanista matkustamisen välttäminen ovat voimassa. Ravintolarajoituksista säätää Valtioneuvosto.

Kainuun soten yhtymähallituksen tekemistä tartuntatautilain mukaisista sulku- ja rajoituspäätöksistä tehdyn valituksen käsittely hallinto-oikeudessa on rauennut. Päätökset on kumottu jo aiemmin, joten tilanne ei näiden osalta muutu.

Testaus- ja jäljityskäytännöt päivitetään.

Kansallisen testaus- ja jäljitysstrategian mukaan painopiste pandemian seurannassa ja torjunnassa muuttuu rokotusohjelman vaikuttavuuden arviointiin ja tartuntojen ehkäisemiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Käytännössä tämä tarkoittaa, että rokotuskattavuuden nostaminen on merkittävin tekijä yhteiskunnan avautumisen ja normalisoitumisen kannalta.

Matalan kynnyksen testaaminen jatkuu, mutta testit keskitetään erityisesti niihin, jotka eivät ole saaneet täyttä rokotussarjaa.

Testaus painottuu pikatesteihin. Kotitestausta suositellaan, mutta se ei korvaa terveydenhuollon testejä, eikä niiden perusteella voida tehdä karanteeni- tai eristyspäätöksiä.

Koronavirustesti voidaan myös jatkossa ottaa lääketieteellisin perustein kaikilta, joilla on koronatautiin viittaavia oireita.

Kainuussa testit kohdennetaan erityisesti:

rokottamattomiin tai yhden rokoteannoksen saaneisiin, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita

oireisiin rokottamattomiin, jotka ovat sairastaneet covid-19-infektion yli 6 kk aiemmin

oireisiin kahteen kertaan rokotettuihin sote-ammattilaisiin, riskiryhmään kuuluviin tai sairaalahoitoon tuleviin sekä ns. vahvasti altistuneihin

alle 12-vuotiaisiin oireisiin mikäli on vahvasti altistunut tai perhepiirissä on yli 12-vuotiaita, joilla ei ole täyttä rokotesuojaa.

Yleisohjeena on, että yli 12-vuotiaat voivat negatiivisen testin jälkeen palata töihin tai kouluun oireiden salliessa ja varovaisuutta noudattaen.

– Pienten lasten vanhempien kannalta keskeisin muutos on siinä, että mikäli perheen vanhemmat ovat kahteen kertaan rokotettuja ja perheessä on vain alle 12-vuotiaita lapsia, eikä tiedossa ole altistumista koronavirustartunnalle, ei lieväoireista lasta tarvitse rutiininomaisesti testata, selventää Olli-Pekka Koukkari.

Ulkomaille matkustavien oireettomien testaus sekä muiden kuin Omakannasta saatavien todistusten laatiminen toteutetaan tarvittaessa yksityissektorin avulla. Julkisen terveydenhuollon maksuton palvelu ei näihin tarkoituksiin ole käytettävissä.

Koronatesteissä positiivisten tulosten määrä on laskenut.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä