Paikallisuutiset

Kainuussa todettiin yhden viikon aikana noin tuhat koronatartuntaa – Sunnuntain luku oli 130

Kaksin päivystysavun numero 116 117 on ruuhkautunut. Päivystykseen ei tule soittaa tiedusteluita varten, vaan ota yhteyttä vain mikäli tarvitset kiireellistä hoidon tarpeen arviointia tai päivystyshoitoa.

Viimeisen viikon aikana Kainuun soten tietoon tulleita koronatartuntoja oli jo 989. Luku voi vielä täsmentyä laboratoriovarmennusten myötä.

Koronaviruksen ilmaantuvuus alueella on yli tuhat 100 000:ta asukasta kohti 14:ssä vuorokaudessa. Tartuntojen ennakoidaan edelleen lisääntyvän lähiviikkojen ajan.

Sunnuntaina Kainuussa todettiin 130 koronatartuntaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun prikaati on ilmoittanut, että Kajaanin varuskunnassa on 342 koronatartunnan saanutta varusmiestä. Puolustusvoimien karanteeni- ja eristysohjeistus poikkeavat jossain määrin siviiliterveydenhuollon ohjeista. Varusmiehet ja muu henkilöstö saavat lisätietoja palveluspaikastaan.

Tartunnanjäljityksen kontaktoinneissa on useiden päivien viive. Kainuun sote pyytää asiakkaita päivittämään terveyspalveluiden yhteystietonsa Omasote-verkkopalvelun kautta (terveyspalveluiden ajanvarauksen omat tiedot) ja sallimalla yhteydenoton myös tekstiviestitse. Yhteystiedot voi päivittää myös asioinnin yhteydessä esimerkiksi terveysasemalla.

Ohjeet oireisille ja tartunnan saaneille

Hakeudu koronatestiin mikäli sinulla on koronaan viittaavia oireita. Kainuun soten koronatestaus on avoinna Kajaanissa päivittäin sekä KAKS:n että Rajakatu 3:n testiasemilla.

Muissa kunnissa terveysasemien testaus palvelee arkipäivisin. Ajat varataan ensisijaisesti verkkopalvelusta Omasote.kainuu.fi (puhelimitse 040 165 0020). Tarkista, että yhteystietosi terveyspalveluissa ovat oikein.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos on saanut positiivisen tuloksen terveydenhuollon koronatestistä, tulee jäädä kotiin ja odottaa tartunnanjäljityksen yhteydenottoa. Tieto eristykseen määräämisestä annetaan tekstiviestillä tai puhelimitse mahdollisimman pian; viive voi olla useita vuorokausia.

Mikäli oireet pahenevat, esimerkiksi hengitys vaikeutuu, tulee ottaa yhteyttä omalle terveysasemalle, päivystysapuun 116 117 tai hätätilanteessa 112.

Ohje altistuneille

Koronatartunnalle altistuneita henkilöitä kehotetaan hakeutumaan koronatestiin. Myös kotitestejä voi käyttää, mutta negatiivinen kotitesti ei poissulje koronavirusinfektiota.

Jos olet altistunut tartunnalle, eikä sinua ole määrätty karanteeniin, pyri välttämään kodin ulkopuolisia lähikontakteja viiden vuorokauden ajan altistumisesta lukien.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Käytä kasvomaskia ja huolehdi käsihygieniasta. Jos saat koronavirustartuntaan sopivia oireita, hakeudu testiin.

Päivystysapu on ruuhkautunut

Kainuun keskussairaalan päivystysapu 116 117 on ruuhkautunut kansalaisten koronaan liittyvistä tiedusteluista. Päivystykseen ei tule soittaa tiedusteluita varten, vaan ottaa yhteyttä vain mikäli tarvitsee kiireellistä hoidon tarpeen arviointia tai päivystyshoitoa.

Kolmatta koronarokotusta suositellaan kaikille yli 18-vuotiaille sekä yli 12-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville. Sen on tällä hetkellä saanut noin puolet yli 12-vuotiaista kainuulaisista.

Koronarokotukset ovat tarjolla viisi vuotta täyttäneille. Rokotuspisteissä on ollut hyvin tilaa viime päivinä. Rokotuksissa voi käydä myös aikaa varaamatta. Katso tarkemmat rokotuksiin liittyvät ohjeet sote.kainuu.fi/koronainfo.

Käsidesit ja kasvomaskit ovat edelleen tarpeen, sillä viruksen uhka ei ole poistunut.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä