Paikallisuutiset

Kainuussa perjantaina 141 uutta koronatartuntaa

Kainuussa on todettu perjantain aikana 141 uutta koronatartuntaa. Määrä voi edelleen nousta illan viimeisten laboratoriotulosten jälkeen, Kainuun sote kertoo tiedotteessaan lauantaina. Tartunnanjäljityksen kontaktoinneissa on soten mukaan usean päivän viive.

Kainuun soten mukaan koronatartuntoja todetaan nyt laajasti ja niillä on vaikutuksia myös yhteiskunnan eri toimintoihin henkilökunnan poissaolojen vuoksi.

Kainuun sote on siirtynyt perjantaina tehostettuun valmiuteen varautuakseen tarvittaviin toimiin palveluiden turvaamiseksi. Näitä toimia voivat soten mukaan olla pandemiapotilaiden hoitoon liittyvät järjestelyt, kuten lisähoitopaikat sekä erityisesti kiireettömän toiminnan supistaminen ja henkilöstön siirtäminen tarvittaessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tartuntamäärät ovat alueella moninkertaistuneet ja tuhannen tapauksen viikkotaso lähestyy, ja määrässä on toki vain terveydenhuollon tietoon tulevat tartunnat. Olemme nostaneet testikapasiteettia entisestään ja kehotamme edelleen oireisia ja altistuneita hakeutumaan testiin. Kotitestejä suositellaan, mutta on hyvä muistaa, että negatiivinen tulos ei poissulje tartuntaa – positiivisessa tuloksessa tulee hakeutua terveydenhuollon testiin jatkotoimia varten, selventää Kainuun soten johtajaylilääkäri Ritva Kanervo soten tiedotteessa.

Kainuun sote ohjeistaa karanteeneista

Kainuun sote ohjeistaa oireettomia altistuneita välttämään kodin ulkopuolisia lähikontakteja 5 vuorokauden ajan altistumisesta lukien. Karanteenia ei välttämättä määrätä, jos henkilöllä on täysi rokotussuoja tai hän on sairastanut aiemmin koronataudin.

Vajaan rokotussuojan tai yli 3 kuukautta sitten koronan sairastanut lapsi tai aikuinen määrätään karanteeniin, jos hän on altistunut samassa taloudessa asuvan koronatartunnalle.

Kainuun sote on antanut kouluille ja päiväkodeille ohjeet, jonka mukaan koko luokkia tai ryhmiä ei automaattisesti aseteta karanteeniin. Koulussa tai varhaiskasvatuksessa saaduissa altistumisissa oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, soten tiedotteessa todetaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Töihin tai kouluun voi yleensä palata, kun on kulunut 5 vuorokautta viimeisimmäksi sairastuneen perheenjäsenen oireiden alkamisesta tai oireettomasti sairastuneen henkilön positiivisesta testituloksesta, Kainuun sote ohjeistaa. Karanteeni- ja eristystarve arvioidaan kuitenkin yksilöllisesti ja ohjeista voidaan poiketa tartuntatautilääkärin päätöksen perusteella.

Kainuun soten koronatestaus on avoinna Kajaanissa päivittäin sekä KAKS:n että Rajakatu 3:n testiasemilla. Muissa kunnissa terveysasemien testaus palvelee arkipäivisin. Ajat varataan ensisijaisesti verkkopalvelusta Omasote.kainuu.fi (puhelimitse 040 165 0020).

Kainuun sote: Rokotussuoja erittäin tärkeä

Koronarokotukset ovat vaikean pandemiatilanteen vuoksi ratkaisevan tärkeitä, Kainuun sote sanoo tiedotteessaan. Rokotukset suojaavat vakavalta sairastumiselta sekä vähentävät myös tartuntoja. Rokotukset saa helposti lähimmästä rokotuspisteestä, tiedotteessa todetaan.

Kolmatta koronarokotusta suositellaan kaikille yli 18-vuotiaille sekä yli 12-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville (ks. tarkemmat ohjeet sote.kainuu.fi/koronainfo).

Uusia koronatapauksia tuli jälleen ilmi Kainuussa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä