Paikallisuutiset

Juhlapyhinä noudettava erityistä varovaisuutta – Kajaanin lukiossa koronatartuntoja ja karanteeneja

Kainuun koronakoordinaatioryhmä suosittelee harkitsemaan tarkkaan, missä ja miten viettää joulun ja uudenvuoden juhlapyhät. Koronatilanne on vaikeutunut Kainuussakin, jossa ilmaantuvuus on noussut noin 200:aan. Koronakoordinaatioryhmän mukaan Kainuu ei vielä täytä leviämisalueen kriteerejä.

– Ilmaantuvuus on edelleen noussut, mutta leviämisvaiheen rajoitustoimille ei toistaiseksi ole edellytyksiä. Seuraamme kuitenkin tilanteen kehittymistä ja myös mahdollisten kansallisten ohjeiden muutoksia. Kainuun alueella on voimassa suositukset, jotka korostavat lähikontaktien rajoittamista ja muita varotoimia, kertoo pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen .

Soten, Pohjois-Suomen aluehallintoviraston, ely-keskuksen ja THL:n edustajien muodostama koronakoordinaatioryhmä käsitteli Kainuun tilannetta tiistaina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viikolla 49 Kainuussa todettiin 95 koronatartuntaa, joten edelliseen viikkoon verrattuna määrä on lähes kaksinkertaistunut. Tartunnoista 95 prosenttia voidaan edelleen jäljittää. Sairaalahoidossa ei ole koronapotilaita.

Vartiuksen rajavartioasemalla on jatkettu tehostettua testausta.Viime viikolla rajalla testattiin 524 maahan tulijaa ilman positiivisia tuloksia.

Käsmä-Ronkainen muistuttaa, että vuodenvaihteen molemmin puolin Kainuuseen on luvassa vilkas matkailusesonki.

– Koronatilanne on otettava erityisen tarkasti huomioon, jotta tartunnat eivät leviä alueelta toiselle. Suosittelemme yleistä varovaisuutta ja etenkin riskiryhmään kuuluvien tai vajaan rokotesuojan saaneiden osalta tulee harkita miten joulun viettoon kokoonnutaan. Rokotussuojasta huolehtiminen on nyt ensiarvoisen tärkeää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuussa todettiin tiistaina 10 uutta tartuntaa, joiden tartunnanjäljitys on edelleen meneillään. Tartunnoista kaksi on Puolangalla ja kaksi Kuhmossa ja kuusi Kajaanissa. Näistä yksi liittyy aiempaan Transtechin ryppääseen.

Kajaanissa toisen asteen opetuksessa Vuorikadun kampuksella on todettu kolme tartuntaa, jonka vuoksi noin 50 oppilasta on informoitu poikkeusjärjestelyistä. Oppilaita muistutetaan, että oireisena ei tule osallistua opetukseen ja koronatestiin tulee hakeutua, mikäli epäilee altistuneensa tartunnalle.

Skoda Transtechin Otanmäen-tehtaalle on perustettu matalan kynnyksen testausasema, johon henkilöstöllä on mahdollisuus hakeutua, mikäli oireita ilmenee tai epäilee altistuneensa. Tehtaalla jatketaan myös tehostettuja varotoimia tartuntatilanteen vuoksi.

Kahteen kertaan rokotettuja yli 12-vuotiaita on 83,6 prosenttia väestöstä. Kolme rokoteannosta on saanut 13,4 prosenttia. Rokotuspisteissä on ollut vilkasta. Kainuun soten rokotuspisteet ovat auki jouluviikolla sekä välipäivinä. Tarkemmat aukioloajat ja ajanvarausmahdollisuudet kannattaa tarkistaa verkkosivuiltamme.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronatestaukseen Kainuussa pääsee kaikkina päivinä. Kuntien terveysasemat palvelevat arkisin ja KAKS:n testiasema kaikkina päivinä. Ajan voi varata joko Kainuun Omasote-palvelun kautta tai numerosta 040 165 0020.

Korona

Suositukset voimassa

Kainuun alueella ovat voimassa seuraavat suositukset 11.1.2022 saakka:

Yleinen maskisuositus 12 vuotta täyttäneille kaikissa julkisissa tiloissa ja liikennevälineissä, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Opetusta koskevat suositukset opetuksen järjestäjän ja Kainuun soten erikseen sopimien linjausten mukaisesti.

Työpaikoilla suositus siirtyä mahdollisuuksien mukaan etätyöhön sekä tehostaa lähikontakteja vähentäviä käytäntöjä (etäkokoukset, tilajärjestelyt).

Yleisö- ja yksityistilaisuuksissa suositus harkita järjestämisen välttämättömyyttä sekä tehostaa näissä ja muussa vapaa-ajan toiminnassa lähikontaktien vähentämistä.

Suositus varovaisuuteen matkustamisessa Kainuun ulkopuolella

Valtakunnallisen testausstrategian suositusten mukaisesti Kainuussakin jatketaan matalan kynnyksen testaamista eli oireisena ja altistusepäilyssä tulee hakeutua koronatestiin.

Joulumatkailussa suositellaan lähikontaktien rajoittamista omaan lähipiiriin.

Kajaanin Vuorikadun kampuksella on tavattu koronatartuntoja.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä