Mielipiteet

Aluevaaliehdokkaan mielipide: Soteuudistus tulee – miten Puolanka?

Kainuun hyvinvointialueen kuntakierroksen Suomussalmen tilaisuudessa 12.1.2022 eräs aluevaaliehdokas tiedusteli, pitääkö paikkansa, että jatkossakin Puolangan sotepalvelut järjestää Terveystalo ja Kainuun hyvinvointialue maksaa viulut. Kysyjä vielä totesi, että ei kai ole oikein, että Puolangan asukkaat saavat meidän yhteisillä rahoilla paremmat palvelut kuin muiden Kainuun kuntien asukkaat.

Kysyjän oletus puolankalaisten paremmista palveluista pitää paikkaansa, se lienee kaikkien tiedossa. Sen sijaan oletus, että Terveystalon tuottamina Puolangan palvelut olisivat paljon kalliimmat kuin muualla Kainuussa, on vain osatotuus. Puolangan palvelut maksavat kyllä enemmän kuin kainuulaisten keskimäärin. Sen sijaan, jos hintaa verrataan vastaaviin muihin kuntiin, on tilanne toinen.

Puolangan sotepalvelut maksavat tänä vuonna suurin piirtein saman verran kuin Hyrynsalmen palvelut eli noin 6 000 euroa/asukas. Puolangalla tuo hinta on sitä paitsi tiedossa, se kun perustuu kunnan ja Terveystalon sopimukseen, johon sisältyy myös erikoissairaanhoito. Hyrynsalmen osalta hinta riippuu Kainuun soten lopullisesta alijäämästä eli talousarvioon varattu määräraha ei välttämättä riitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puolangan ja Terveystalon sopimus on voimassa vuoden 2025 loppuun. Terveystalo tuottaa siten Puolangalle sotepalvelut Kainuun hyvinvointialueen kustantamina ainakin hyvinvointialueen kolmen ensimmäisen toimintavuoden ajan. Sopimukseen sisältyvän optioehdon nojalla aika voi jatkua vielä kahdella vuodella. Meidän muiden kainuulaisten ei pidä kadehtia puolankalaisia paremmista palveluista. Puolankalaiset ovat ne rohkealla toiminnallaan ansainneet ulkoistaessaan sotepalvelut yksityiselle palveluntuottajalle.

Sen sijaan Kainuun hyvinvointialueen tullessa Terveystalon sopimuskumppaniksi sen tulee tehdä ennakkoluulottomasti vertailuja oman palvelutuotannon ja Terveystalon palvelutuotannon välillä. On vertailtava paitsi kustannuksia myös toimintatapoja ja otettava opiksi siltä osin, kun aihetta ilmenee.

Ei ole myöskään järkevää sulkea pois mahdollisuutta, että Kainuun hyvinvointialue ostaisi yksityiseltä sektorilta vastaavaa palvelutuotantoa myös muihin kuntiin. Siis jos se osoittautuu palvelutarpeet sekä palveluiden laatu ja kustannukset huomioiden perustelluksi.

Tosin vihervasemmistohallituksen ideologisten lähtökohtien vuoksi sotepalveluiden järjestämislaki rajaa turhan paljon yksityisen palvelutuotannon käyttömahdollisuuksia. Toivottavasti maan seuraava hallitus saa tähän muutoksen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Juhani Seppänen

asianajaja, Suomussalmi,

aluevaaliehdokas (kok.)

Kirjoittaja pohtii, miten Puolangan sosiaali- ja terveyspalvelut jatkuvat hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä