Äkillisen elämäntilanteen rahoittaminen edessä?

On taas se aika vuodesta, kun pankkitili on tyhjä ja on tarve nopealle rahalle. Joskus elämässä tapahtuu odottamattomia asioita, ja joskus se on rankkaa. Silloin huomataan, että ei ole varaa tiettyihin asioihin. Aina ei ole kyse pelkästään negatiivisesta asiasta, vaan joskus stressiä aiheuttavat vaikkapa häiden tai valmistujaisjuhlien maksaminen.

Joillakin on mahdollisuus pyytää sukulaisia lainaamaan tarvitsemansa rahasumma. Jos heillä ei kuitenkaan ole rahaa käytettävissä, voi olla muita vaihtoehtoja saatavilla. Vakuudelliset pankkilainat ja vakuudettomat kulutusluotot voivat olla eräitä sellaisia. Jälkimmäisiä voi helposti ja turvallisesti vertailla Matchbanker.fi -palvelussa, joka toimii yhteistyössä ainoastaaan luotettavien ja hyvämaineisten lainanantajien sekä rahoituslaitosten kanssa. Tämä tekee lainavertailun tekemisestä täysin turvallista. Lainojen vertailusta tässä artikkelissa lisää tuonnempana.

Lainan ottamisen ja hakemisen perussääntöjä

Jos olet itse tällaisessa rahoitusta vaativassa tilanteessa, tämä artikkeli antaa vähän perspektiiviä siihen, mitä lainan ottaminen tarkoittaa ja mihin siinä kannattaa varautua. Kun pyydät lainaa Kainuun alueen pankeilta, ne saattavat haluta vakuuttaa sen jollakin. Se voi olla talo, jossa asut Puolangalla, omistamasi metsätontti Hyrynsalmella tai vapaa-ajan asunto Suomussalmella. Jos pankki löytää lainalle jonkinlaisen vakuuden, se yleensä alentaa lainan korkoa. Tällöin lainan takaisinmaksuun liittyy pankille pienempi riski, jos lainanottajalla jokin menee pieleen.

Vakuudettomiksi lainoiksi sanotaan lainoja, jotka eivät vaadi mitään takausta, kuten omaisuutta tai henkilötakausta. Tämä tarkoittaa sitä, että tällaisten lainojen korot voivat olla huomattavasti korkeammat kuin vakuudellisten lainojen korot. Vakuudettomia lainoja (pikalainoja, kulutusluottoja, joustoluottoja ja niin edelleen) pidetään usein viimeisenä keinona niiden kalleuden vuoksi. Jos sinulle tulee pakkotilanne eikä muuta keinoa ole tilanteesi rahoittamiseen, kannattaa näitä lainoja aina vertailla ensin.

Pieniä lainoja tai isompia lainoja

Lainoja ja rahoituksia on tarjolla hyvin monenlaisia. Huonossa maineessa olevat pikavipit ovat pieniä lainoja, jotka ovat kohtuullisen riskittömiä, jos ne voidaan maksaa lyhyessä ajassa takaisin ilman korkoja. Juju onkin siinä, että monet jotka ottavat pikavippejä, eivät muista tai pysty maksamaan niitä ajoissa, jolloin korot nousevat suuremmaksi. Niiden kuukausierät voivat tuntua myös niin pieniltä, ettei niistä ajatella olevan vaaraa taloudelle.

Vakuudettomia, suurempia lainoja ovat taas kulutusluotot, joita maksetaan kuukausittain takaisin. Kulutusluotot voivat olla suurimmillaan useita kymmeniä tuhansia euroja. Tällaisten lainojen vertailu on erittäin tärkeää, sillä suuremmissa lainoissa todelliset vuosikorot voivat nousta niin suuriksi, että haluttu alkuperäinen lainasumma on lopulta huomattavasti kalliimpi. 10 000 euron laina voi olla kokonaan maksettuna helposti jopa 15 000 euroa.

Vertaile, jotta säästät

Lainalistojen vertailu MatchBankerin kaltaisessa palvelussa siis kannattaa, sillä palvelun lainalistalla on näkyvillä luottojen tärkeimpiä tietoja. Niitä ovat esimerkiksi edut ja haitat, lainamäärä, laina-aika, todellinen vuosikorko, arvioitu lainan siirtoaika sekä hakuvaatimukset.

Koska vertailu ei maksa mitään, eikä se vie paljoa aikaakaan, ei ole mitään syytä jättää sitä tekemättä.