Paikallisuutiset

Silmävammat kasvussa – käytä suojalaseja ilotulittaessasi, myös katsojalle suositus

Ilotulitteiden aiheuttamat silmävammat lisääntyivät jo kahtena vuonna peräkkäin. Viime vuodenvaihteessa 21 henkilöä sai silmävamman, kun edellisvuonna silmävammoja oli 11 ja vuotta aiemmin vain viisi.

– Silmävammat voitaisiin parhaiten välttää käyttämällä suojalaseja. Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujille, ja niiden käyttöä suositellaan myös ilotulitusten katsojille. Noin puolet silmävamman saaneista oli viime uutenavuotena ilotulitusten katsojia. Osa vammautuneista oli lapsia ja nuoria, kerrotaan Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes).

Silmävammojen määrä on pitkällä aikavälillä laskenut, mutta vammojen määrä vaihtelee vuosittain. Ennen lainsäädännön tuomia rajoituksia vuonna 2010 silmävammojen lukumäärä oli huomattavasti nykyistä suurempi. Tiedot ovat peräisin Suomen Silmälääkäriyhdistyksen tilastoista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Silmävammoja saivat myös lapset ja nuoret, joista osa oli itse sytyttänyt ilotulitteita.

Tukes muistuttaa, että ilotulitteet ovat räjähteitä ja niiden käyttö on sallittua vain täysi-ikäisille. Ilotulitteita ei missään tapauksessa saa antaa lasten käsiin.

Viime vuonna puolet silmävamman saaneista oli ilotulitusten katsojia. Vammoilta olisi hyvin todennäköisesti vältytty käyttämällä suojalaseja.

Loukkaantuneiden mukaan useimmissa tapauksissa ilotulite oli kaatunut ja lentänyt heitä kohti. Ilotulituksia seuratessa kannattaakin muistaa myös riittävä turvaetäisyys. Vanhempien on syytä huolehtia, että lapset pysyvät riittävän kaukana ilotulitteista.

Tukes muistuttaa, että ilotulitteet ovat räjähteitä ja niiden käyttö on sallittua vain täysi-ikäisille. Ilotulitteita ei missään tapauksessa saa antaa lasten käsiin.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä