Mielipiteet

Seurakuntavaaliehdokkaiden mielipide: Turvaa, aktiivisuutta ja ihmisläheistä viestintää

Kevättalvisin seitsemäsluokkalaiset opiskelevat arkkitehtuuria. Heidän pitää miettiä, missä rakennetun ympäristön paikassa he tuntevat turvattomuutta, missä he näyttäytyvät, missä on turvallista olla ja niin edelleen.

Kun opettaja vuosia sitten ensimmäistä kertaa teetti tämän tehtävän, oppilaiden vastaukset yllättivät. Huomattavan suuri määrä nuoria nimesi turvalliselta tuntuvaksi paikaksi seurakunnan leirikeskuksen Roinilan. Kokemus oli silmiä avaava oppitunti. Seurakunta on tehnyt hyvää työtä nuorten keskuudessa. Olkaamme siitä kiitollisia.

Jotta aikuisetkin tuntisivat enenevässä määrin turvallisuutta, viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden tulee vahvistaa rakenteita, jotka mahdollistavat oikea-aikaisen, rehellisen, selkeän ja ihmistä kunnioittavan viestinnän. Näin ei tule luottamusta nakertavia yllätyksiä. Pelko väistyy ja rakkaus valtaa alaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Henkisyyden ja hengellisyyden kaipuu ei ole mihinkään kadonnut. Pyhyyden ja hiljaisuuden kokemukset antavat voimaa niin lapsille kuin aikuisillekin. On tärkeää, että seurakunnan työntekijät ja luottamushenkilöt jalkautuvat ihmisten pariin. Arkea on elettävä siellä, missä ihmiset ovat.

Seurakunnan tulee olla aktiivisesti yhteydessä kyläyhdistyksiin ja syrjäisimpienkin kolkkien ihmisiin. Heiltä on kysyttävä, millaista yhteistyötä he haluavat tehdä. Suunnitelmien tulee muuttua toiminnaksi. Ketään ei jätetä.

Turun piispa Mari Leppänen sanoo: "On aina arvokasta, kun ihminen haluaa astua kirkon ovesta sisään. Syy voi olla mikä tahansa: jumalanpalvelus, hiljentyminen, arkkitehtuurin ihasteleminen, pyhiinvaellus tai tarve tulla lämmittelemään. Emme ole vain pelkkien sanojen kirkko. Luterilainen kirkko elää kiinnostavassa murroksessa, jossa talous ja hengellinen toiminta kietoutuvat yhteen. Murros tiivistyy tiloihin."

Suomussalmellakaan ei ole vältytty tältä murrokselta. Jos ei ole kokoontumispaikkaa, toiminta helposti loppuu tai hiljenee. Siksi viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden tulee tutustua tarkasti, mistä tilojen ylläpitokustannukset koostuvat ja miten näitä kuluja voitaisiin kattaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tilojen yhteiskäyttöä muiden toimijoiden kanssa tulee miettiä. On myös ymmärrettävä, että monelle syrjässä asuvalle ihmiselle seurakunnan toiminnassa mukana oleminen, on rikas tapa elää. Uskon avulla pystyy jäsentämään näkymätöntä todellisuutta.

Avoin ja toisia kunnioittava keskustelu helpottaa yksilön oman äänen löytämistä. Se myös tervehdyttää yhteisöjä. Näin jäljelle jää yhteisö, jonka toiminnassa haluaa olla mukana.

Jukka-Pekka Alanko (kok.)

Seija Falck (sit.)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jaana Kvist (sit.)

Saila Moilanen (sit.)

Sininen lista, Suomussalmen kokoomuksen seurakuntavaaliryhmä

Kirjoittajien mielestä on tärkeää, että seurakunnan työntekijät ja luottamushenkilöt jalkautuvat ihmisten pariin.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä