Paikallisuutiset

Piispa Jari Jolkkosen joulutervehdys: Myötätunnon juhla

Myötätunnolla tarkoitetaan tavallisesti kykyämme ajatella toisten hyvinvointia. Asettua toisen asemaan. Elää voimakkaasti mukana toisten iloissa ja suruissa – aivan erityisesti vastoinkäymisissä.

Kun meitä koskettaa toisen murhe, myötätunto aktivoituu. Haluamme toimia kärsivän puolesta. Myötätunto onkin yksi tärkeimmistä voimistamme. Ilman sitä hyvän elämän ja inhimillisen yhteiskunnan rakentaminen on vaikeaa, ehkä mahdotonta.

Myötätuntomme on valitettavasti rajallinen: tutkijoiden mukaan se ei ole kaikille ihmisille loistava aurinko, vaan pikemminkin vain tietynlaisiin kohdistuva kapea valokiila. Kykenemme myötätuntoon, ikävä kyllä, usein vain omankaltaisia ihmisiä kohtaan. Myötätuntoamme rajoittaa myös oma jaksaminen. Jos itsestä ja omista saa huolehdittua, eikö se riitä?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Antiikin kreikkalaiset uskoivat jumaliin, sellaisiin, joiden ominaisuuksiin ei kuulunut myötätunto. Sitä pidettiin muuttuvaisuuden ja heikkouden merkkinä, jumalien arvolle sopimattomana.

Kristillisen joulun sanoma kertoo myötätunnosta. Jouluna suuri Jumala syntyy pieneksi ihmiseksi. Ihmisiä rakastava Jumala syntyy keskellemme – ihmisen ilon, surun, rakkauden ja kaipauksen keskelle. Myötätunnon Jumala syntyy ihmiseksi myötäelääkseen kanssamme kaikissa elämän vaiheissa. Jeesus syntyy pelastaakseen tämän maailman synnin ja kuoleman vallasta.

Jumalan osoittama myötätunto eroaa inhimillisestä. Siinä missä omamme rajautuvat usein tuttuihin, kaikkien ihmisten Luoja lähetti Poikansa paljastamaan rakkautensa kaikkia kohtaan. Ihmisen myötätunto voi väsyä, mutta Jumalan myötätunto lepää iankaikkisuuden kalliolla.

Vapahtajamme syntyy, jotta voisimme uskoa elävään ja läsnä olevaan Jumalaan. Jumala ymmärtää elämämme kipuja ja johdattaa meitä, armahtaa meitä ja haluaa lahjoittaa meille tulevaisuuden ja toivon. Jouluna Jeesus Kristus syntyy kaikkia varten. Ei vain omaa kansaa, kieliryhmää tai sukupuolta varten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erityisesti lapset odottavat innokkaasti joulukuusen alle ilmestyviä lahjoja. Ne tuovat iloa ja välittävät hyvää tahtoa. Joulun lahjoista suurin löytyy Jumalan sanan lupauksesta: ihmisiä rakastava Jumala syntyy maailmaan sinun ja minun, meidän kaikkien pelastukseksi.

Kristus syntyy, kiittäkää!

Armorikasta ja levollista joulua toivottaen

Jari Jolkkonen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuopion hiippakunnan piispa

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä