Mielipiteet

Lukijan mielipide: Vanhat metsät tarvitsevat apuamme

Lokakuun puolivälistä asti eri tahojen luonnonsuojelu- ja metsäaktivistit ovat pidätelleet Pirttivaaran vanhojen luonnonmetsien hakkuita. Keskusteluja on käyty Metsähallituksen ja Luonnonvarakeskuksen kanssa, mutta ne eivät ole johtaneet tyydyttävään ratkaisuun, vaan metsien hakkuita aiotaan jatkaa, "kunhan se on turvallista", eli toisin sanoen kunhan aktivistit väsyvät partioimaan alueella.

On totta, että Pirttivaaran hakkuu-uhan alla olevat luonnonmetsät ovat kartalla häviävän pieniä pisteitä, mutta se tekee niistä sitäkin tärkeämpiä vanhoissa metsissä viihtyville lajeille. Jatkuvan kasvatuksen kokeilu on hyvä asia ja paljon parempi vaihtoehto avohakkuille, joissa kokonainen ekosysteemi tuhotaan täysin. Vanhat luonnonmetsät eivät kuitenkaan ole oikea paikka tällaisille kokeiluille, sillä lahopuuta ja pitkää rauhaa tarvitsevat lajit eivät voi siirtyä väistötiloihin odottelemaan, kunnes metsä on taas muotoutunut sopivaksi – ne kuolevat.

On hyvin kyseenalaista mainostaa Suomussalmea elämyksillä koskemattomasta luonnosta, kun jo kuka tahansa teitä pitkin ajelija näkee, että "metsä" on tosiasiassa hakkuuaukkoja toisensa perään ja eri kasvatusvaiheissa olevaa puupeltoa. Voisi kuvitella, että paikalliset kaikista hanakimmin haluaisivat suojella sitä vähää luonnontilaisen kaltaista metsää, jota täällä on vielä jäljellä. Silloin puheet Suomussalmen erityisen hienosta luonnosta olisivat muutakin kuin julkisuuskuvan kohentamista mainosmielessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aktivismi ei ole pelkkää metsäkoneisiin lukittautumista, vaan myös tiedon hankkimista ja kysymysten esittämistä. Jokainen voi auttaa omalla tavallaan, mutta hissuttelu ja "mitäpä se hyvejää" -asenne eivät vie asioita eteenpäin.

Reetta Juntunen

Kainuun tulevaisuuden avaimet ovat nuorten käsissä, muistuttaaKajaanin kaupunki
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä