Paikallisuutiset

Lukijan mielipide: Tuulivoimaa ja verotuloja tarvitaan Suomussalmelle

Moni pienituloinen maaseudun mummo ja vaari kauhistelevat määräajoin postilaatikkoon tulevaa sähkölaskua. Kun samalla polttoaineen hinta on jyrkästi noussut, on eläminen maaseudulla rajusti kallistunut. Nyt on tärkeää, että Suomussalmi panostaa verotulojen kasvattamiseen ja pyrkii ehkäisemään muuttoa pois kunnasta.

Läntisessä Suomessa on tartuttu hanakasti tuulivoiman tuomiin verotuloihin. Esimerkiksi Lestijärvelle rakennettavat 69 tuulivoimalaa tuovat verotuloja 3 400 euroa asukasta kohti. Kannonkoski on toinen pieni verotuloihin tarttunut kunta ja myös synnyinseudullani sijaitseva Alajärvi hyötyy, kun sen kautta rakennetaan uusi voimalinja kuljettamaan uusiutuvaa sähköä pohjoisesta Etelä-Suomeen.

Suomessa sähkön omavaraisuuteen on vielä paljon matkaa. Sähköstä viidennes tuodaan ja olemme riippuvaisia Venäjän sähköstä sekä tuontisähkön että jatkossa rakennettavan ydinvoimalan osalta. Suomessa on muita Euroopan maita paljon myöhemmin herätty rakentamaan tuulivoimaa. Ruotsissa tuulivoiman tuotanto on Suomeen verrattuna kymmenkertainen, Tanskassa lähes 30-kertainen. USA, Saksa Espanja, Britannia, Hollanti ja Norja ovat paljon meitä edellä vaikka heillä on saatavana myös runsaasti aurinko- ja vesivoimaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yritysten valitessa investointikohteita, on kestävä kehitys ja vastuullisuus noussut tärkeäksi tekijäksi. Niinpä esimerkiksi Neste ja UPM ovat rakentamassa tuotantolaitoksia Hollantiin, koska siellä uusiutuvaan sähköntuotantoon panostetaan paljon. Myös kuljetuskustannukset ovat sieltä meitä alhaisemmat.

Meillä Suomussalmella on pysyttävä kehityksessä mukana. Yritykset investoivat sinne, missä verotus, kuljetuskustannukset, sähkön hinta ja koulutetun työvoiman saatavuus ovat meitä paremmat. Jos emme hyväksy tuulivoimaa, miten turvaamme mummon ja vaarin tai työikäisten elämisen mahdollisuudet Suomussalmella? Pelkkä luonto ei meitä elätä, vaan tarvitaan lisää veroja maksavia yrityksiä ja asukkaita.

Olen Euroopan matkoilla nähnyt sen valtavan tuulivoimaloiden määrän, mitä esimerkiksi Tanskassa, Hollannissa ja Saksassa on rakennettu. Miksi siellä ihmiset hyväksyvät tuulivoiman rakentamisen lähelle asutusta?

Simo Moisio

Kirjoittaja kysyy, miksi tiheästi asutetussa Keski-Euroopassa ihmiset hyväksyvät tuulivoiman rakentamisen lähelle asutusta, mutta Suomessa se tuntuu olevan vastenmielistä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä