Mielipiteet

Lukijan mielipide: Suomussalmesta talvilajien paratiisi!

Suomussalmi on panostanut perinteisesti hiihtolatuihin ja ne ovatkin täällä huippuluokkaa. Hyvä niin. Miksei kunta satsaa muihin talvilajeihin? Fatbike-harrastajat pyysivät mahdollisuutta käyttää latuverkostoa. Kunnalle se ei käynyt. Ilmeisesti hiihtoharrastajien painostus tehosi. Muitakaan uria kunta ei heille tarjoa.

Entä moottorikelkkailu? Vielä pari vuotta sitten kunnan alueella olevat reitit olivat paikoin vaarallisen huonossa kunnossa. Samaan aikaan kunnan www-sivuilla mainostettiin Suomussalmen erinomaisia kelkkailumahdollisuuksia.

Entä jos joku kelkkaturisti olisi loukannut puutteellisella reitillä itsensä vakavasti? Vaikka kunta ei olisi ollutkaan siitä vastuussa, olisi sille aiheutunut melkoinen imagohaitta. Kiinnitin asiaan aiempien kunnanjohtajan ja teknisen johtajan huomiota keväällä 2017. Asiaa luvattiin miettiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Reittejä onkin nyt kunnostettu Kainuussa toteutetun Kamore-hankkeen myötä ja ne alkavat olla hyvässä kunnossa. Reittien ylläpidon kunta on kuitenkin jättänyt kelkkayhdistyksen harteille. Kunta on kyllä tukenut reittien ylläpitoa. Viime vuosina tuki on ollut 8 000 euroa/talvi. Määrä on kuitenkin aivan liian pieni.

Kunnan kannattaisikin miettiä strategia, jolla kuntaa markkinoitaisiin eri talvilajien harrastajille keskitetysti ja brändätä kunnasta talvilajien paratiisi. Ja näitä lajejahan riittää.

Kannattaisiko moottorikelkkailua tukea avokätisemmin? Suomussalmella ja muualla Kainuussa on Suomen parhaat kelkkailumaastot. Niitä kannattaisi hyödyntää. Jokainen kelkkaturisti tuo kuntaan matkailutuloja. Valistunut arvaukseni on, että kelkkailija tuo niitä keskimäärin paljon enemmän kuin esimerkiksi luonnossa samoilija tai hiihdon harrastaja. Eivätkä kelkkaturistit ole este muille matkailijoille. Meillä riittää erämaata ja luontoa kaikille.

Kunnan kannattaisikin miettiä strategia, jolla kuntaa markkinoitaisiin eri talvilajien harrastajille keskitetysti ja brändätä kunnasta talvilajien paratiisi. Ja näitä lajejahan riittää.

Moottorikelkkailun sekä perinteisen ja luisteluhiihdon lisäksi täällä voi harrastaa erinomaisesti umpihankihiihtoa, lumikenkäilyä sekä pilkkimistä ja muuta talvikalastusta. Myös fatbike-harrastukselle ja retkiluistelulle on mahdollista saada kohtuullisin kustannuksin omat reittinsä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Moni vierastaa moottorikelkkailua sen pakokaasupäästöjen ja äänen vuoksi. Koska reitit ovat kaukana muista harrastuspaikoista, eivät ne ole meillä ongelma. Kelkkojen moottorit myös kehittyvät koko ajan, joten nämä haittailmiöt vähenevät ajan myötä.

Sitä paitsi jo nyt on sähkökelkkoja. Ne eivät haise eivätkä saastuta ilmaa eikä äänikään häiritse. On myös selvää, että sähköautojen vallatessa markkinoita tekevät ennen pitkää saman myös sähkökelkat. Sen myötä kelkkailun yleinen hyväksyntä ja harrastajamäärä kasvaa. Eikä siihen mene välttämättä pitkää aikaa.

Edellä kuvaamani talvilajien markkinointi edesauttaisi matkailuelinkeinomme kehittymistä aivan uudella tavalla. Nyt kun koko Suomessa on ollut lunta ja talvilajeja on päästy harrastamaan myös Etelä- ja Keski-Suomessa, on lajeille entistä enemmän tilausta myös tulevina talvina. Sitä lisää myös koronapandemia, joka on opettanut suomalaisille, että kotimaassakin voi matkailla.

Ilmastonmuutoksen vuoksi tällaiset talvet tulevat olemaan eteläisemmässä Suomessa tulevaisuudessa aiempaa harvinaisempia. Suomussalmen kunnan kannattaisikin satsata nyt rohkeasti tulevaisuuteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Juhani Seppänen

Kainuussa esimerkiksi Suomussalmella, mistä kuva on, kelkkauria on jo kunnostettu ja tilanne on kohentunut.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä