Mielipiteet

Lukijan mielipide: Suomussalmen seurakunnan vastine Elsa Kyllösen kirjoitukseen

Haudalla olevassa kiilassa on teksti, jossa pyydetään ottamaan yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Kiilojen avulla seurakunta kuuluttaa hautaoikeusajan päättymisestä haudalla tai saadakseen kokonaan puuttuvat hautapaikan haltijan tiedot.

Kuulutuskiilassa olevaan päivämäärään mennessä omaisilla on aikaa tehdä päätös, jatkavatko he hautaoikeutta haudalla vai luopuvatko siitä. Kuluvan kevään aikana haudoille on lisäksi laitettu kiiloja kuuluttamaan vaarallisesti kallellaan olevista hautakivistä ja että kivet tulisi oikaista.

Hautamuistomerkit ovat omaisten omaisuutta. Seurakunta siirtää hautamuistomerkin ainoastaan omaisten pyynnöstä. Haudalle saadaan asettaa seurakunnan vahvistamien muistomerkkiohjeiden mukainen muistomerkki. Muistomerkki on asetettava aina haudan rajojen sisäpuolelle. Määräysten vastaisesti asetetut muistomerkit on seurakunnan kehotuksesta viipymättä korjattava tai poistettava.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oikeus hautaan luovutetaan vain kuolemantapauksen yhteydessä. Samalla hautaoikeus voidaan luovuttaa myös vainajan omaisille.

Hautaustoimi on seurakunnille lakisääteisesti annettu tehtävä.

Hautausmaita hoidetaan ja hautauksista huolehditaan valtionrahoituksella sekä hautauksista ja hautapaikoista veloitettavilla maksuilla. Seurakunta ei saa käyttää kirkollisverovaroja edellä mainittujen asioiden hoitamiseen.

Valtionrahoitus perustuu paikkakunnan asukaslukuun, koska seurakunta palvelee kaikkia elämänkatsomuksesta ja uskontokunnasta riippumatta.

Hautaustoimi on seurakunnille lakisääteisesti annettu tehtävä. Jokaisella on oikeus saada hautasija kotikuntansa evankelis-luterilaisen seurakunnan hautausmaalta. Sillä ei ole merkitystä, onko seurakunnan jäsen tai ei.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirkkoherranvirastoon toivotaan yhteydenottoa kaikissa hautausmaahan, hautaoikeuteen, kuulutuksiin ym. liittyvissä asioissa. Kirkkoherranvirasto palvelee maanantaista torstaihin kello 9–14.

Kirkkovaltuuston 16.12.2021 hyväksymä ja Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulin 30.3.2022 vahvistama hautaustoimen ohjesääntö löytyy seurakunnan nettisivulta Hautaustoimi-sivustolta.

Suomussalmen seurakunnan puolesta

Tiina Koskela

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

talouspäällikkö

Tällaisia kiiloja alkoi ilmestyä Suomussalmen hautausmaalle viime kesänä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä