Mielipiteet

Lukijan mielipide: Pesulapalveluhankinta on vain pyykkivuoren huippu

Kainuun sote päätti valita pietarsaarelaisen yrityksen pesemään kainuulaisten hoitokotien asukkaiden pyykit. Hankintapäätöksen kriteerinä oli ainoastaan halvin hinta. Valitettavan usein kilpailutuksia valmistellessa unohtuu yritysvaikutusten arviointi sekä pohdinta hankinnan aluetaloudellisista, sosiaalisista ja ympäristövaikutuksista. Tälläkin kertaa niin kävi, alueemme yritysten ja työpaikkojen kustannuksella.

Palvelujen hankinnoissa pelkällä hinnalla kilpailemisesta on ikäviä esimerkkejä ympäri maata. Se ei ole kestävää yrityksen eikä asiakkaan kannalta. Tämän kyseisin sote-kuntayhtymän hankinnan myötä Kainuusta häviää 10 työpaikkaa.

Hankintapäätös vaikuttaa suoraan alueen yrityksiin ja valitettavasti myös heidän työntekijöihinsä, puhumattakaan kerrannaisvaikutuksista. Kokonaistaloudellisen tarkastelun myötä edullisin hinta ei ehkä ollutkaan paras kriteeri päätöksenteossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokonaistaloudellisen tarkastelun myötä edullisin hinta ei ehkä ollutkaan paras kriteeri päätöksenteossa.

Julkisten hankintojen aluetaloudellisista vaikutuksista on keskusteltu vuosikymmeniä. Paikallista ei voi suosia, eikä verorahoilla kannata ostaa hinnalla millä hyvänsä, mutta järkeä saa käyttää. Hankinnoissa onnistuminen ei ole tähtitiedettä ja apua on tarjolla, jos osaamisessa on kehittävää. Hankinnoista tiedottaminen ja hankintavuoropuheluiden järjestäminen hankintaprosessin alkuvaiheessa on helppo tapa edistää paikallisten yritysten kilpailukykyä ja työllisyyttä.

Kuntien, kuntien yhtiöiden ja liikelaitosten sekä kuntayhtymien hankintapolitiikka on kuntapäättäjien käsissä. Valtuustoissa ja hallituksissa tehdään linjaukset, miten hankinnat toteutetaan. Päättäjät siis päättävät, käytetäänkö eurot jatkossa yrittäjyyden ja työllisyyden edistämiseksi omalla alueella.

Anu Tervonen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä