Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kuudes mielipide Helviltä seurakunnalle

Sinä, joka kiitit allekirjoittanutta koskien kirkkojen ylläpitokustannustilastoja ja Näljängän kirkon kohdalta tarkennettuja tilastoja, jotka olin saanut näljänkäläisten tuella. Kiitos sinulle, se lämmitti vanhaa sydäntä.

Mainitsit, että myös sitä kautta seurakunnan valtuutetut ja seurakuntalaiset saivat tietoa tilastoista.

Ei kai meidän kirkkovaltuutetut, jotka olemme valinneet valvomaan ja hoitamaan seurakunnan asioita ja taloutta, voi olla 85-vuotiaan muorin julkaisemien tilastojen varassa. Minulla ei ollut mitään ongelmia saada tilastoja seurakunnan talouspäälliköltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olen ollut aikoinaan yhden kauden kirkkovaltuustossa ja varajäsenenä neuvostossa. Jos jollakulla on epäselvää, kuka on vastuussa esityslistojen valmistelussa, niin kerron sen teille.

Kirkkoherra yhdessä talouspäällikön kanssa laatii esityslistan neuvostolle, jonka puheenjohtajana on kirkkoherra. Sen jälkeen se siirtyy kirkkovaltuuston käsittelyyn, jossa puheenjohtajan johdolla asiat käsitellään. Puheenjohtajana toimii luottamushenkilö. Valtuutetut vastaavat lopullisesta päätöksestä, ei kirkkoherra.

Kirkkovaltuuston kokouksessa, jota olin seuraamassa, niin kolme valtuutettua otti kielteisen kannan Näljängän kirkon myyntiin, muita ei asia näyttänyt kiinnostavan. Minulle tuli tunne, että pieni porukka oli jo aiemmin tehnyt myyntipäätöksen.

Valtuutettujen asenne syrjäkyläläisiä kohtaan tuli vahvasti esille, kun eivät olleet vaivautuneet ottamaan selvää kyläläisten mielipiteestä kirkonmyyntiasiassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alhainen hinta hyvässä olevasta kirkosta kertoo paljon seurakunnan ja valtuutettujen asenteesta, miten he arvostavat paikkaa, minne kyläläisillä on mahdollisuus tulla kuuntelemaan hengellistä sanomaa ja muutenkin kokoontua yhdessä. Kyläläisillä ei ole muuta kokoontumispaikkaa. Kun kymppitonni kirstuun kilahtaa, niin ei se kenenkään sielu taivaaseen vilahda!

Seurakunnan talouteen vaikuttaa ratkaisevasti meidän maksamat verorahat, joten meillä on oikeus tietää, mikä on todellinen tilanne seurakunnan taloudessa. Sinulla talouspäälliköllä on velvollisuus vastata lehden palstalla. Vastaukseksi ei riitä, että tiedot löytyy netistä, sillä kaikilla ei ole nettiä, eikä sen käytön osaamista.

Kysymys 1: Onko talous yli- vai alijäämäinen viime vuodelta?

Kysymys 2: Onko pelättävissä konkurssi?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kysymys 3: Paljonko metsä- ja maaomaisuutta on jäljellä?

Metsämyynti tulee ajankohtaiseksi, kun kyseessä on seurakunnan kiinteistöjen korjauksia.

Ei taloutta korjata myymällä syrjäkylän kirkkoja pilkkahintaan. Ylläpitokustannukset ovat kohtuulliset verrattuna taajama-alueen kirkkojen ylläpitokustannuksiin. Syrjäkylän kirkkoihin on tehty mittavia korjauksia viime vuosina.

Helvi Moilanen

Piispajärvi 13.4.20

21

Näljängän kirkon myynti peruuntui toistamiseen.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä