Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kuntien soterahoituksen vertailua

Ylä-Kainuu-lehdessä 18.1. julkaistussa mielipidekirjoituksessa Soteuudistus tulee – miten Puolanka? Juhani Seppänen vertailee Puolangan ja Hyrynsalmen sote-kustannusten hintaa.

Hän kirjoittaa kuitenkin osatotuuksin, koska jättää kirjoittamatta, millaisilla rahoitusosuuksilla kunnat hoitavat sote-maksut.

Puolangalla sote-kulut ovat 14,5 miljoonaa euroa ja valtionosuudet kokonaisuudessaan 15,1 miljoonaa euroa. Valtionosuuksista jää omaan käyttöön 0,6 miljoonaa euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyrynsalmen sote-kulut ovat 12,63 miljoonaa euroa ja valtionosuudet 10,6 miljoonaa euroa. Kunnan on maksettava omista verotuloista 2,03 miljoonaa euroa.

Vertailun vuoksi Suomussalmi. Suomussalmella sote-kulut ovat 40,3 miljoonaa euroa ja valtionosuudet kokonaisuudessaan 34,4 miljoonaa euroa. Kunnan on maksettava omista verotuloista 5,9 miljoonaa euroa.

Tällä vertailulla en tarkoita sitä, etteikö Puolanka saisi saada tuonsuuruisia valtionosuuksia. Puolanka tarvitsee ne, jotta se selviytyy itsenäisenä kuntana.

Tästä lyhyestä laskelmasta mielestäni selviää, miten sote-kulut heijastuvat kuntien talouteen ja miten osatotuuksia esittämällä mielikuvat vääristyvät.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Martti Tolonen

sokeakana-aivoinen, 6. varavaltuutettu (kesk.), Suomussalmi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä