Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kotikirkkomme säilyminen

Taustaksi muutama kehityskulku seudullamme. Vaikuttaa varmasti suhtautumiseemme otsikossa mainittuun. Viidenkymmenen vuoden kuluessa on Ruhtinansalmen piirin alueella lakkautettu seitsemän koulua, Juntusrannassa osuusliike, maakunta ja osuuspankki, kaksi matkustajakotikahvilaa ja huoltoasema.

Entiseen Ruhtinansalmen rajaseutupiiriin kuuluvat kylät: Juntusranta, Saarikylä, Selkoskylä, Peranka, Piispajärvi, Pyhäkylä, Ahjola ja Kianta. Ihmiset täällä kuitenkin edelleen asuvat kodeissaan, tekevät työtä ja yrittävät.

Juntusrantaan rakennettiin Ruotsin lahjoitusvaroilla niin sanottu parakkikirkko 1946, ja nykyinen kotikirkkomme kokonaiskirkon tuella valmistui 1968. Sen jälkeen kirkkorakennusta on kertaalleen laajennettu ja useasti tehty korjauksia, muun muassa muutama vuosi sitten lämmitys muutettiin maalämpöön. Tällä hetkellä on noussut esille tuon kirkon kohtalo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Täytyy tunnustaa, että olemme olleet kovin laiskoja käymään kauniissa kirkossamme. Elämäni aikana olen kuitenkin monta kertaa saanut kokea kuinka tärkeäksi ihmiset henkisesti kokevat, että kirkko on, että kirkko seisoo siinä rinteessä järvi taustanaan, on lämmin ja pimeänä iltana valaistu. Se antaa meille turvaa ja toivoa.

Taloudessa on kuitenkin aina liikkumavaraa ja valintoja. Nyt jälleen kerran on näiden valintojen aika.

Uskon, että tämän rajankansan tunteen ovat vahvasti kokeneet myös monet rajaseutupiirimme entiset papit ja sisaret. Siksi olen sitä mieltä, että tarvitsemme ja ansaitsemme kirkkomme edelleen. Tällä kertaa ei ole kysymyksessä vain tietty rakennus, vaan niin kuin edellä olen kuvannut, paljon suuremmasta asiasta.

Tiedän myös sen, että seurakunnan päättäjät vastaavat myös niin maallisesta asiasta kuin talous. Jos talous on hunningolla, niin myös kaikki muukin on rempallaan. Taloudessa on kuitenkin aina liikkumavaraa ja valintoja. Nyt jälleen kerran on näiden valintojen aika.

Luotan siihen, että kirkkoneuvoston ja -valtuuston päättäjien löydämme yhdessä ratkaisun, joka johtaisi tavoitteeseemme, että kirkkomme voisi edelleenkin seisoa keskellä kylää ja palvella Jumalan sanalla ja sakramenteilla väkeämme. Myös voisimme olla saattamassa läheisiämme ja ystäviämme haudan lepoon kotikirkossamme.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ruhtinansalmen kirkon poistuminen jumalanpalveluskäytöstä aiheuttaa kohtuuttoman pitkän matkan sakramenttien ääreen. Uskollisena tehtävälleen seurakunta ei voi jättää heitteille Ruhtinansalmen piirin kastettuja kristittyjä.

Tämä kirjoitus voisi olla keskustelun avaus siitä, onko Ruhtinansalmen kirkko pakko kirkkona lakkauttaa vai voisiko sen säilyttää.

Pentti Seppänen

Arto Seppänen

Ruhtinansalmen kirkko sijaitsee keskellä kylää. Juntusrannassa on lisäksi oma hautausmaa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä