Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kirjapiiri jatkaa Hyrynsalmella, toivottavasti

Keväällä Hyrynsalmella kokoontuneet kirjallisuuden ystävät aikovat jatkaa toimintaansa, vaikka toiminta Kianta-Opiston siipien suojissa todennäköisesti päättyy.

Kirjallisuuspiirin jäsenet toesivat kevään viimeisessä kokoontumisessaan, että opiston opintopiirinä toiminta on liian velvoittavaa. Esimerkiksi osallistujien minimimäärä ei välttämättä aina toteudu.

Yleensä opistojen ohjeistuksena on, että säännöllisesti mukana pitäisi kokoontumisissa olla vähintään viisi osallistujaa. Nyt kirjailija Markku Variksen vetämässä Kianta-Opiston kirjallisuuspiirissä oli kuusi henkilöä. Hyrynsalmen kirjaston tiloissa kokoontunut opintopiiri toimi erinomaisesti, ja se oli ja osallistujien mukaan antoisaa ja kehittävää kulttuurityötä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Opiston ylläpitämänä kirjallisuuspiiri on toisaalta pienillä paikkakunnilla "outo lintu", joka voi jäädä tarjonnassa katveeseen ja lopahtaa kokonaan, jos minimimäärä osallistujia ei toteudu säännöllisesti.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa kuka tahansa kirjallisuuden ystävä voi kerran kuukaudessa tulla juttelemaan kuukauden kirjasta. On jopa mahdollista, että ryhmän jäsenet tapaavat toisiaan muulloinkin.

Jos Kianta-Opiston ylläpitämä kirjallisuuspiiri Hyrynsalmella ei toteudu ensi syksynä, niin se ei tarkoita sitä, että idea toiminnasta kirjallisuuden nimissä päättyisi.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa kuka tahansa kirjallisuuden ystävä voi kerran kuukaudessa tulla juttelemaan kuukauden kirjasta. On jopa mahdollista, että ryhmän jäsenet tapaavat toisiaan muulloinkin.

Lähtökohtana on, että toiminta jatkuu vapaamuotoisempana kohtaamisena ilman byrokraattisia kahleita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kianta-Opiston järjestämä kurssi sinänsä ei saanut kirjapiirin jäseniltä mitään moitetta. Ongelmaksi tuli kuitenkin se, että ryhmän vetäjä ei ilmeisesti ole käytettävissä syksyllä.

Ideana Hyrynsalmen kirjallisuuspiirissä on ollut, että jokainen osallistuja lukee saman teoksen kuukauden aikana. Puolentoista tunnin kokoontumisissa teosta sitten ruodittiin puolin ja toisin.

Ylipäänsä ilmapiiri oli, että oli mukava kuunnella toisten mielipiteitä samasta teoksesta, jonka itsekin oli lukenut. Ei haitannut, vaikka itse olisikin jo aikaisemmin kertaalleen lukenut: uusintalukeminen ja uudet kommentit avasivat uusia ikkunoita.

Periaate oli keväällä, todennäköisesti samoin syksyllä, että vuorotellen luetaan kotimaista ja käännöskirjallisuutta. Nyt oli muun muassa Haanpäätä ja Murakamia. Kotimaisiin täytyy mahduttaa joku kainuulainen, keväällä mukana oli Paltamon kasvatti Terhi Törmälehto. Syksyllä voisi olla Suomussalmelta lähtenyt Liisa Louhela.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ongelmana kirjallisuuspiirien toiminnassa niin Hyrynsalmella kuin muuallakin Suomessa on, miten saada luettavat kirjat ryhmän käyttöön. Aivan uutuusteoksiin ei yleisen kirjaston varausruuhkasta pääsekään ohitse, mutta vasta parikymmentä vuotta sitten ilmestyneet teokset ovat uutuuksia sille, joka ei ole niitä ennen nähnyt.

Toiveissa on, että kirjallisuuspiiri hyvän alun rohkaisemana jatkuisi myös ensi syksynä ja talvena.

Markku Varis

kirjallisuuspiirin vetäjä

Juha Hankkila

kirjallisuuspiirin osallistuja

Kirjailija Markku Varis veti keväällä Kianta-Opiston kirjallisuuspiiriä Hyrynsalmella.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä