Mielipiteet

Lukijan mielipide: Hautojen liputuksesta

Kävin kaksi viikkoa sitten Suomussalmen kirkonkylän hautausmaalla. Edellisestä käynnistä oli kulunut vuosi. Nyt haudoille oli ilmaantunut entistä enemmän valkoisia lipukkeita, joissa kehotettiin maksamaan haudasta jatkomaksu.

Jos ei maksua suoriteta, seurakunta vie hautakivet pois ja ottaa hautapaikat uusiokäyttöön. Hautakivet saavat omaiset viedä pois, jos haluavat.

Soitin seuraavana päivänä kirkkoherranvirastoon tästä käytännöstä eräälle asiasta vastaavalle, jolloin kuulin, että on paljon hautoja, joita kukaan ei hoida. Sanoin, että eihän niitä tarvitse itse hoitaa, koska seurakunta kylvää hautausmaalle nurmen, niittää sen ja palkkaa kesän ajaksi työntekijöitä muihin töihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eihän kukaan ole velvoittanut istuttamaan kukkia haudalle. Monelle riittää vain hyvin hoidettu nurmikko. Jokainen itse saa laittaa kukkaistutukset tai jättää ne jonkun muun tehtäväksi maksua vastaan.

Valtio korvaa seurakunnille näistä töistä ja useimmat vainajat ovat maksaneet myös itse kirkollisveron elinaikanaan. Haudan kaivaminen pitää maksaa sekä peittäminen erikseen, jos omaiset eivät tätä tee.

Kainuun muissa seurakunnissa ei ole tällaista liputuskäytäntöä. Onko Suomussalmen seurakunnalla tullut rahan puute? Metsiä on tuhansia hehtaareja ja ylimääräiset riippakivirakennukset on luovutettu tai myyty.

Minä kerroin mielipiteenäni, että nyt meillä häviää suuri osa historiaamme ja muistot täällä asuneista ihmisistä. Virkailija ilmoitti, että merkkihenkilöiden haudoille ei laiteta lippuja. Ketä ovat ne henkilöt seurakunnan mielestä täällä?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun muistetaan sota-aika, Suomussalmella on käyty ankaria puolustustaisteluja. Heitä on paljon, jotka joutuivat taistelemaan Suomeen aiheettomasti hyökänneitä vihollisia vastaan ja rauhan jälkeen rakentamaan entistä ehompaa Suomea. Sinä aikana kotirintamalla joutuivat ottamaan vastuun kaikesta mummut, ukit, vaimot ja lapset. He kaikki ovat sankareita ja heidän pitää saada vähintäänkin ilmaiset hautapaikat.

Sitten vielä Eero Seppäsen ostaman hautakiven sijoitusasia. Aikoinaan silloinen kirkkoherra on antanut Eerolle kirjallisen luvan hautakiven sijoittamiseen ikuiseksi ajaksi kirkonkylän hautausmaalle, eikä siinä ole määritelty, minkä kokoinen hautakivi saa olla. Nyt Eero on joutunut viemään hautakivensä Sotkamoon. Miksi? Miksi on määrätty, että se hautakivi ei täytä vaadittua kokoa? On vähän liian suuri.

Miksi vielä hautakivenkin pitäisi olla samaa kokoa kaikilla? Emmehän me ihmisetkään ole samankokoisia ja tilaa hautausmaalla on yllin kyllin. Eero on soitellut minulle tästä asiasta ja olen saanut luvan häneltä tästä asiasta kirjoittamiseen.

Lopuksi totean, että kirkkovaltuusto ja kirkkoneuvosto näyttävät ihan "hampaattomilta".

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Elsa Kyllönen

Suomussalmi

Hautaan tai sen ympärillä oleviin koristuksiin ei saa kajota turmelemismielessä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä